Schrijven is surfen. Ik zit achter mijn computer, voor de televisie of ik lees wat en de informatiestroom raast door mijn hoofd. Uit die multistroom van ongefilterde input haal ik de dingen die ik kan gebruiken voor mijn werk.
Onderscheid
Schrijven is samplen, jatten, plagiëren en rotzooien met wat ooit van een ander was. Alle woorden die ik ken zijn eerst door een ander gebruikt, neergepend, uitgesproken. Alle kennis die ik heb is door een ander vergaard. Het is de manier van samenstellen, aan elkaar plakken, die mijn werk onderscheidt van de rest.
Methode
Internet maakt deze 'surf-jat-manipulatie-methode' (als je het proces goed vastlegt kun je het een methode noemen) heel gemakkelijk. Als ik iets tegenkom dat ik denk te kunnen gebruiken kan ik dat gewoon downloaden of knippen en plakken. Internet is een open verzameling van duizenden verschillende platforms, klaar voor allerlei soorten creatieve manipulatie. Ik kan, als hedendaagse schrijver, deze platforms gebruiken om de traditionele relatie met de media te verbreken en op zoek te gaan naar andere manieren dan vroeger om inspiratie op te doen of mijn werk aan te bieden.
Deze werkwijze is in feite het digitale equivalent van collagekunst. Dus op de keper beschouwd is het niets nieuws, behalve dan dat de nieuwe media door mij worden gebruikt om de commerciële standaardisatie van diezelfde media te ondermijnen. De bezem door het hoenderhok!
Opblazen
En dat is precies wat we moeten doen. We moeten proberen met alle middelen de mainstream, de uitgeverijen, figuurlijk op te blazen. Zij houden de rijen angstvallig gesloten en laten nieuwkomers maar mondjesmaat toe. En dan moet je eigenlijk ook nog naar Amsterdam verhuizen, anders 'hoor je er niet bij'.
E-Books
Ondanks het feit dat de belachelijk dure E-books anders doen vermoeden, kiezen de uitgevers dus nog steeds voor instant consumptieliteratuur. Daarom moeten wij kiezen voor de aanval. Een schrijver moet de vrijheid hebben om alles voor zijn teksten te mogen en kunnen gebruiken of dat nu stukken zijn afkomstig uit literatuur, novelles, science fiction, De Telegraaf, Het Journaal, citaten, Twitter, LinkedIN, Hyves, Facebook, Wikileaks, weblogs en oude beduimelde boekjes van zolder.
Recyclen
Als we de hele troep door de figuurlijke blender gooien en recyclen, en onderwerpen aan onze eigen visie, kennis en mogelijkheden, kunnen we de schijndemocratie van de nivellerende vrijemarkteconomie enigszins afremmen. Schrijven is oorlog.