Dit geheimzinnige, barbaarse volk heeft het grootste landrijk ter wereld veroverd. Wie waren de Mongolen, hoe vochten ze en wat maakte hen onoverwinnelijk? Hoe komt het dat het grote rijk toch uiteen is gevallen?

Algemene informatie

Het Mongoolse Rijk was op haar hoogtepunt een gebied dat zich uitstrekte van Zuidoost-Azië tot Oost-Europa. Dit immens grote rijk begon in Mongolië met de vereniging van een aantal stammen onder leiding van Dzjengis Khan (Genghis Khan) wat 'grootste leider' betekent. Dzjengis stichtte dit rijk in 1206 na Chr. en het heeft bestaan tot 1294. Qua omvang is alleen het Britse Rijk groter geweest dan het Mongoolse Rijk. Dit rijk heeft echter het grootste stuk aaneengesloten gebied omvat in de wereldgeschiedenis.

Wat droeg bij aan het succes van de Mongolen?

Verenigen van stammen

Een belangrijke oorzaak voor het grote succes van Dzjengis Khan was dat hij verschillende stammen met elkaar herenigde. In Mongolië bestonden namelijk veel rivaliserende clans. Deze clans vochten bijna constant met elkaar. Door verovering en diplomatie bracht Dzjengis niet alleen Mongoolse stammen, maar ook Turkse stammen onder zijn bewind. Wat zeer bijzonder is, is dat ook veel stammen vrijwillig toetraden tot het Mongoolse Rijk. De Mongolen hadden een bijzonder goed sociaal systeem voor die tijd. Er was onder meer godsdienstvrijheid, verbod op marteling en lijfstraffen en een systeem van rechtspraak.

Economie

De Mongoolse Khan's bevorderden de handel. Ten tijde van de Mongoolse overheersing werd de zijderoute in gebruik genomen. Deze route liep van Europa via het Midden Oosten naar China toe. Vanwege de godsdienstvrijheid en het respect dat Mongolen betuigden aan stammen die niet tegen hen in verzet kwamen, bloeide de handel op. Mongolen leefden als nomaden en trokken met hun gehele stam van plek naar plek. Door de handel kwamen er ook grotere steden op.

Militair

Het succes van de Mongoolse veroveringstochten lag uiteraard grotendeels aan hun superioriteit op het slagveld. Het Mongoolse leger was het eerste leger dat in divisies werkte. Deze divisies bestonden uit honderd, duizend of tienduizend man. De Mongolen waren superieure boogschutters en ruiters. Elke Mongoolse soldaat beschikte over meerdere paarden en bogen voor de lange afstand. Tot de moderne tijd was het Mongoolse leger het snelst verplaatsende leger ter wereld! Aangezien elke soldaat over meerdere paarden beschikte, konden de legers dagelijks honderden kilometers ver reizen. Een tactiek die de Mongolen veel toepasten bleek zeer succesvol te zijn. Bij deze list trokken de Mongoolse legers zich terug zodat de vijand dacht dat ze aan de winnende hand waren. Wanneer de vijand de Mongolen achtervolgden, sloegen ze met een verassingsaanval snel toe.

Barbarisme

De Mongolen worden er vaak van beschuldigd dat ze ontzettend veel onschuldig bloed vergoten. Dit is zeker waar! Wel heeft dit barbaristisch gedrag ertoe geleid dat veel steden zich bij de aankomst van de Mongolen gelijk overgaven. De Mongoolse leiders stelden bij Baghdad een voorbeeld. Hier moordden ze 100.000 inwoners uit en de stad werd volledig verwoest. Veel volkeren en steden waren zo angstig voor de Mongolen dat ze al heel snel eieren voor hun geld kozen.

Het einde van het rijk

De Mongolen waren superieur op elk gebied van oorlogsvoering. Met behulp van Chineze en Russische ingenieurs konden ze alle grote steden belegeren en overwinnen. Het einde van het rijk had dan ook een interne oorzaak. De Mongolen zijn niet verslagen op militair gebied. Ze hebben in Polen en Hongarije meerdere grote Europese legers verslagen. Ook de grootmacht China was verslagen door de Mongolen. Het grote probleem bij de dood van Dzjengis Khan was dat er geen goede opvolger was. Het rijk werd verdeeld over zijn zonen en kleinzonen. Door de verdeling ging het al snel slechter. In 1260 heeft het rijk nog een bloeiperiode gekend onder het regime van Koeblai Khan. Na zijn dood in 1294 ging het al snel bergafwaarts met het rijk.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mongol_Empire

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in