Een zeer effectieve manier van ziektebestrijding is de ziekte in de kiem smoren. Waar het om het bestrijden van malaria gaat is hier een vondst van wereldbelang gedaan: een malaria-resistente mug. Daardoor kunnen bijzonder veel mensenlevens in een aantal werelddelen gered worden.
Malaria
Bestrijding van ziekten is dé taak van de medische wetenschap. Zo zijn er ter voorkoming van het verspreiden van besmettelijke ziekten anti-stoffen ontwikkeld. Deze antistoffen kan de mens door middel van een vaccinatie toegediend krijgen. Kinderen worden vlak na de geboorte danwel enkele jaren na de geboorte ingeënt tegen Tetanus, Difterie, Kinkhoest, Pokken en Polio. Ook tegen veel bedreigende ziektes die elders in de wereld voorkomen kan men zich laten inenten. Dit is bijzonder nodig als men naar een land reist waar men tijdens het verblijf aldaar besmetting met een ernstige ziekte riskeert. Bij reizen naar de Tropen wordt inenting tegen malaria sterk aanbevolen. Malaria wordt niet door een bacterie of een virus overgedragen maar door eencellige organismen (parasieten). Eenmaal geïnfecteerd is er alleen een behandeling met malariatabletten mogelijk. Een infectievoorkomende vaccinatie bestaat niet in het geval van malaria.
Nieuwe ontwikkeling inzake de bestrijding van malaria
Wereldwijd zijn er 200 miljoen mensen besmet met malaria en deze besmetting wordt door reizenden in sommige gevallen meegenomen. De malariaparasiet is niet op te sporen in het lichaam. Wetenschappers hebben nu een methode gevonden om de ziekte in de kiem te smoren, namelijk in de mug zelf. Daartoe is een malaria-resistente mug ontwikkeld door een gen in het darmkanaal van de mug in te brengen. De malariaparasiet kan zich daardoor niet ontwikkelen. Dit gen wordt weer overgedragen op de larven en daarmee wordt de infectiecyclus verbroken. Wel gaat deze mug-manipulatie ten koste van de levensduur van de mug. Daarvoor wordt nog een oplossing gezocht.
Het idee hierachter is dat de malaria-resistente mug zich met andere muggen zal vermenigvuldigen en de ziekte op den duur de kop in gedrukt zal worden. Dit is een zeer effektieve methode en het is aan te nemen dat deze vreselijke ziekte uiteindelijk onder controle zal zijn en veel mensenlevens ervan gevrijwaard zullen blijven. Dit is natuurlijk vooral van belang voor gebieden als Afrika, Zuid-amerika en Azië waar de ontwikkeling van medische zorg vaak nog op een laag plan staat en malaria deste meer voor komt.
De Telegraaf: 16 juli 2010
http://wikipedia.org/wiki/Malaria.nl