Steeds vaker wordt er een gedenkboek gemaakt om een pasgestorvene te eren. Hier enkele tips om een mooi gedenkboek te maken.

Informatie verzamelen

Denk om te beginnen terug aan de persoon en schrijf alles op wat er in je opkomt. Je hoeft niet per se van je allervroegste tot je allerlaatste herinnering te gaan, dat soort ordening kun je later doen. Laat voorlopig gewoon alles vanuit je hoofd op het papier stromen. Als je toegang hebt tot zijn of haar woonruimte, gebruik dan de voorwerpen en fotoalbums om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de vrienden, familie en favoriete hobby’s en activiteiten van deze persoon. Schrijf alles op.
Blader door de fotoalbums en haal er een paar van de beste uit om in je gedenkboek op te nemen. Deze foto’s kunnen ook helpen bij het schrijven en je enig inzicht geven in de favoriete plekken en mensen van de overledene, en dat helpt weer bij de volgende stap in het informatie verzamelen.

Neem contact op met zo veel mogelijk goede vrienden en familieleden van de overledene, en houd interviews of vraag via e-mail om ervaringen en verhalen met betrekking tot deze persoon. Meestal zullen de mensen je graag van dienst zijn, maar je moet misschien wat druk uitoefenen om op tijd antwoord te krijgen. Misschien kun je ook een kleine vragenlijst opstellen en rondsturen. Verschillende mensen zullen verschillende herinneringen hebben, dus je moet maar afgaan op wat volgens jou het beste beeld geeft van de persoon in kwestie.

Misschien krijg je wel wat creatieve reacties op je verzoek, zoals kindertekeningen of mensen die een gedicht of een liedje schrijven. Probeer ook dat soort dingen op te nemen, omdat eruit blijkt hoe geliefd de betreffende persoon was.

Ordenen

Hier heb je verschillende opties: je hoeft niet per se het leven van de persoon chronologisch van begin tot eind te volgen. Als de persoon bijvoorbeeld een grote prestatie heeft geleverd, kun je daarmee beginnen en van daar uit terug- en vooruitwerken om het beeld compleet te maken. Probeer het boek gemakkelijk te volgen en te lezen te maken. Gebruikmaken van citaten van je bronnen in de vorm van een mondelinge geschiedenis is daarvoor een uitstekende manier. Zo kun je het boek ordenen in hoofdstukken die overeenkomen met de verschillende periodes in het leven van de persoon, en daar citaten tussendoor strooien die betrekking hebben op die periodes, soms van dezelfde personen in verschillende gedeeltes.
Drukken en binden

Je zult je pagina’s op zijn minst met een mooie digitale laserprinter willen afdrukken, en misschien wel in full colour, als je veel kleurenfoto’s of illustratiemateriaal wilt opnemen. Als je de pagina’s als boek wilt inbinden, zul je versteld staan hoeveel machines er zijn om boeken met harde of slappe kaft te maken, helemaal niet zo duur en gemakkelijk in het gebruik. Zelf binden spaart op korte termijn geld uit en je kunt op elk moment meer boeken produceren als daar behoefte aan blijkt te bestaan. Ga op het internet op zoek naar deze machines (ze heten thermische bindmachines), er zit er vast wel een bij die voor jou geschikt is.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in