Van alle monumenten in Nederland zijn de kastelen misschien wel de meest indrukwekkende. Hier is een top-tien!
Kasteel Amerongen
In dit laat-zeventiende-eeuwse kasteel ademen de kamers de sfeer van drie eeuwen bewoning, met een uitzonderlijk rijke collectie meubels, schilderijen, wandtapijten, boeken, porselein en glaswerk uit de zeventiende tot twintigste eeuw. In de keuken, de hal, de bibliotheek, de grote zaal, de eetzaal en de slaapkamer is de oorspronkelijke indeling sinds het vertrek van de laatste bewoners intact gebleven. De twaalf meter hoge galerij met veel familieportretten is spectaculair. Het park en de tuinen zijn toegankelijk voor het publiek, zodat een bezoek aan het kasteel gemakkelijk te combineren is met een wandeling langs de borders, de rozentuin, een kinderspeelhuis en prachtige bomen, waaronder een driehonderd jaar oude eik.
Kasteel De Haar
Weinig kastelen in Nederland benaderen het ideaalbeeld dat mensen van een middeleeuws kasteel hebben zo dicht als Kasteel De Haar. Als een echt sprookjeskasteel rijst het uit boven een bosrijk park, omgeven door oude tuinen en vijvers. Het middeleeuwse huis werd in de veertiende eeuw gebouwd op hoger terrein langs een dode arm van de Rijn. Wat De Haar uniek maakt, is het feit dat het kasteel ruim honderd jaar geleden onder supervisie van de architect Cuypers werd gerestaureerd in de restauratiestijl van die tijd. De architectuur, het interieur, de tuinen en zelfs de kerk en het dorp kregen er nieuwe glans door.
Kasteel Duivenvoorde
Kasteel Duivenvoorde ligt bij Den Haag, tussen Voorschoten en Leidschendam. Een door bomen omzoomde oprit leidt je van de weg naar het landhuis. Duivenvoorde was oorspronkelijk een toren met een slotgracht er omheen. In zijn huidige stijl dateert het van grotw restauratiewerken in 1631 en 1717. Het landhuis is altijd in bezit gebleven van dezelfde families en is nooit verkocht.
Sinds 1960 is het ondergebracht in een stichting en voor het publiek opengesteld als museum. Tijdens een rondleiding worden de schitterende kamers getoond, die zijn ingericht alsof ze nog steeds bewoond zijn. Duivenvoorde is ook in het trotse bezit van een unieke collectie familieportretten, zilverwerk, Delfts aardewerk en Chinees en Europees porselein. De grote hal is te bezichtigen in zijn oorspronkelijke luister.
Kasteel Groeneveld
In het kasteel, dat rond 1703 werd gebouwd, worden tijdelijke en permanente tentoonstellingen gehouden over bos, natuur en landschap. Centraal staan het Nederlandse landschap en de veranderingen daarin; water en alles wat ermee te maken heeft; de voormalige bewoners; de Nederlandse bossen. Er zijn tentoonstellingen in het kasteel en in de tuin. Er worden regelmatig kasteelconcerten gehouden.
Huis Doorn Castle Huis Doorn
Huis Doorn, dat eind achttiende eeuw compleet werd herbouwd, ligt in een prachtig bosrijk park. Het dankt zijn faam aan zijn laatste bewoner, de voormalige keizer van Duitsland Wilhelm II, die er van 1920 tot zijn dood in 1941 woonde. Dit mooie paleis is tegenwoordig voor het publiek toegankelijk.
Bezoekers worden door de prachtige Victoriaanse interieurs geleid en krijgen een indruk van de voorname wooncultuur van rond de eeuwwisseling. Prachtige commodes, zeldzame tapijten, kunstwerken van Duitse hofschilders en Franse rococomeesters, waardevol porselein en zilver zijn de stille getuigen van het glorieuze verleden van de Hohenzollerns.
Kasteel Loevestein
Kasteel Loevestein in het kleine plaatsje Poederoyen in Gelderland ligt op het punt waar de Maas en de Waal samenkomen. Loevestein is een waterfort. Het werd gebouwd in de periode 1357-1368. Het zeshonderd jaar oude kasteel is oorspronkelijk als gevangenis gebouwd. Als je Loevestein bezoekt, bekijk dan ook zeker de kamer waar Hugo de Groot twee jaar opgesloten zat. Zowat elke Nederlander kent hem. Deze Rotterdamse geleerde en pensionaris wist in 1621 op spectaculaire wijze uit Kasteel Loevestein te ontsnappen door zich in een boekenkist naar buiten te laten smokkelen. De Groot was tot levenslang veroordeeld.
Na een grondige restauratie die van 1925 tot 1967 duurde, is Kasteel Loevestein nu dagelijks, van april tot en met oktober, toegankelijk voor het publiek. Het hoog oprijzende kasteel ligt in een uniek natuurreservaat. Een bezoek aan Loevestein is mooi te combineren met een wandeling door dit mooie gebied met zijn uiteenlopende planten en vogels.