Het Derde Duitse Rijk, Nazi-Duitsland, heeft bestaan van 1933 tot 1945. In dit korte bestaan heeft dit rijk tot de bloedigste oorlog uit de geschiedenis geleid. Schattingen variëren tussen de vijftig en zeventig miljoen doden vanwege dit rijk. Dit rijk is opgehouden te bestaan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Voorgeschiedenis

Na de val van het Tweede Rijk in 1918 was Duitsland een republiek. Een jonge man, Adolf Hitler, sloot zich aan bij een nationale partij. Door zijn welsprekendheid en enthousiasme werd deze partij al snel groter. De partij had de naam NSDAP (Nationaalsocialistische Democratische Arbeiderspartij). Dankzij Hitlers propaganda kreeg deze partij steun van een groot deel van de bevolking. In 1933 werd Hitler benoemd tot Rijkskanselier. Hij trok snel alle macht naar zich toe en vanaf 1933 had hij de alleenheerschappij in geheel Duitsland, op democratische wijze verkregen.


Gebieden van het Rijk

Het Duitse Nazi-Rijk bestond tot 1939 uit alleen Duitsland. Op 1 september 1939 verklaarde Hitler Polen de oorlog. Engeland en Frankrijk, bondgenoten van Polen, verklaarden Duitsland de oorlog. Al snel was geheel Europa, met belangrijke uitzondering van Spanje en Zwitserland in oorlog. Duitsland had machtige en goed getrainde legers. In de eerste twee oorlogsjaren boekten de Duitse legers succes na succes. Frankrijk werd binnen zes weken verslagen. Engeland werd op de rand van de vernietiging gebracht en Duitse legers waren bijna tot Moskou genaderd. Bijna geheel Europa was in de macht van Nazi-Duitsland. Amerika had zich ook in de oorlog gemengd. Duitsland had ook gebieden in Noord-Afrika veroverd op de Britten. Italië onder leiding van Mussolini was een bondgenoot van Hitler. In het Oosten was Hitler ver doorgestoten tot aan Moskou. Op het toppunt in 1942 omvatte het Rijk Noorwegen, Finland, Marokko, Algerije, Frankrijk, België, Nederland, Griekenland, veel Oost-Europese landen en een gedeelte van Rusland. Een gigantisch rijk was het dus.

Heersers van het Rijk

Hitler had vanaf het begin in 1933 de absolute macht. Befehl ist Befehl, luidt een gezegde uit die tijd. Hitler had alleenheerschappij over alle aspecten van de samenleving, over het leger en de politiek. Hij werd bijgestaan door een aantal belangrijke ministers en generaals. Belangrijke medewerkers van Hitler waren onder andere Heinrich Himmel, Hermann Göring en Rudolf Hess. Hitler had het in de Eerste Wereldoorlog nooit verder geschopt dan korporaal. Soms werd hij door zijn generaals (in het geheim uiteraard) bespot vanwege zijn rang. Hitler had in 1940 het plan bedacht om Frankrijk te veroveren, en dat plan werkte ontzettend goed. In zes weken tijd was Frankrijk verslagen. Hitler kreeg hierdoor nog meer grootheidswaanzin en bemoeide zich overal mee. Veel onhandige beslissingen komen van Hitlers eigen hand.

Einde van het Rijk

Aan het Oosten: de Slag bij Stalingrad wordt door velen beschouwd als het keerpunt van de Tweede Wereldoorlog. In het najaar van 1942 werd een groot Duits leger verslagen bij de stad Stalingrad door de Russische legers. Vanaf dat moment trokken de Russen steeds verder op. Alle landen aan het Oostfront vielen in handen van de Russen.
Aan het westen verliep het niet veel beter. Aangezien Hitler er niet in was geslaagd Engeland te veroveren, had hij zijn legers moeten verdelen over een oost- en westfront. Op 6 juni 1944 kwam vanuit Engeland een grote vloot met soldaten uit Amerika, Canada en Engeland, Frankrijk binnenvallen. Deze slag staat bekend onder de naam "de slag bij Normandië of D-Day".
D-day betekent 'decision day' oftewel de dag van de beslissing. Ook in het westen verloor Duitsland grote gebieden. In de winter van 1944/1945 was er nog een groot winteroffensief van Hitler; het Ardennen-offensief. Nadat dit was mislukt had Duitsland geen legers meer om de Russen of Amerikanen tegen te houden. Op 30 april 1945 pleegde Hitler zelfmoord samen met zijn vrouw Eva Braun. Nazi-Duitsland capituleerde op 8 mei 1945, drie dagen na de bevrijding van Nederland.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Derde_Rijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in