De telefoon heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt. Waar mensen heel lang geleden nog werden verbonden via een telefoniste, hebben we nu vrijwel direct verbinding met onze mobiele telefoon}verbinding met mijn mobiele telefoon, je bedoelt waarschijnlijk met een ander mens via je mobiele telefoon{. Inmiddels zijn er meer mobiele telefoons}Waar heb je dit feit vandaan?{ op aarde dan mensen en wordt het als heel normaal beschouwd om altijd en overal bereikbaar te zijn. Wordt de vaste telefoon met uitsterven bedreigd?

Verandering van soort

Vroeger had je een telefoon in huis. Een toestel dat in de woonkamer op een tafeltje stond of in de keuken aan de muur hing. Echt privacy had je niet als je een gesprek wilde voeren, behalve wanneer de telefoon in een apart kamertje stond waar je de deur dicht kon doen. De hoorn zat immers met een snoer aan het toestel vast.

Met de komst van de mobiele telefoon veranderde de gewone telefoon mee. Opeens kwamen er toestellen op de markt die draadloos werken. Moet je niet te ver van de toestelhouder gaan staan, want dan verlies je signaal. Maar toch, de draadloze vaste telefoons werden enorm populair. Ook nu nog liggen de elektronicazaken vol met vaste draadloze telefoons. En de gewone telefoon met een hoorn verloor zijn positie. Als je goed zoekt, vind je er misschien nog een bij de kringloopwinkel.

Liever mobiel dan vast

Om me heen zie ik steeds meer mensen die gewoon alles met hun mobiele telefoon doen en niet eens meer een gewone telefoon hebben. En waarom zou je ook? Er zijn inmiddels zoveel verschillende GSM abonnementen dat het misschien wel goedkoper is om mobiel te bellen. Je betaalt toch al aan abonnementskosten voor je mobiele telefoon, dus dan is het ook handig om die minuten gewoon te gebruiken. Bedenk dat ook wanneer je je draadloze vaste telefoon niet gebruikt, je er toch voor betaalt. Want dit oudje verbruikt onnodig veel energie doordat hij continu op stand-by staat.

Warme gevoelens voor de ouderwetse telefoon

Ondanks dat de oude telefoon uit beeld verdwijnt, blijven we er warme gevoelens voor koesteren. Meestal hebben we dat niet eens in de gaten. Hoe vaak hoor je de volgende uitspraak wel niet zonder erbij stil te staan dat hij helemaal niet klopt?

 “Ja, ik moet nu echt ophangen, mijn trein komt eraan.”

Een mooi voorbeeld van het horseless carriage syndrome: nieuwe technieken worden nog in termen van de oude technieken gezien. De eerste auto’s waren bijvoorbeeld geen auto’s, maar wagens zonder paarden. De mobiele telefoon wordt in voorgaande uitspraak nog hetzelfde ‘gebruikt’ als de ouderwetse telefoon met hoorn. Want wat hang je op? Het enige dat je doet, is het indrukken van de rode knop. Grappig dat daar nog vaak de symbooltjes van de oude vertrouwde telefoon of een hoorn voor worden gebruikt. (Dat geldt overigens ook voor de diskette op bijna alle 'save' knoppen. Pure nostalgie. Zouden onze (klein)kinderen straks ook niet meer weten wat een telefoon is?)

Telefoon en vaste telefoon

Inmiddels zijn we zo aan het gebruik van onze mobiele telefoon gewend, dat we het steeds meer als de gewone telefoon beschouwen. Het wordt zo langzaamaan onze ‘telefoon’, in plaats van onze ‘mobiele telefoon’. En de oude telefoon? Ondanks het feit dat steeds minder mensen hem in huis hebben, blijft hij nog wel even bestaan. Enig verschil is dat we deze telefoon de ‘vaste telefoon’ zijn gaan noemen, in plaats van gewoon ‘telefoon’. Zelfs als deze draadloos werkt met een toestelhouder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in