Graven en begraven is een fascinerend onderwerp. Elke cultuur of maatschappij heeft een eigen stijl en eigen gewoonten om met de dood om te gaan. Er wordt veel aandacht besteed aan de vormgeving van de laatste rustplaats: het graf. Hieronder volgt een korte bespreking van een beroemde begraafplaats in Parijs: Père Lachaise waar menig overleden kunstenaar eeuwige rust vindt.
De begraafplaats Père Lachaise
Dit kerkhof is op een grote groene heuvel gelegen. Oorspronkelijk was dit grondstuk eigendom van de Jezuïten die er een rusthuis bouwden. De naam van het kerkhof is te danken aan de biechtvader van Lodewijk de XIV, pater La Chaise, die er vaak kwam. In 1803 werd de grond door de stad Parijs aangekocht. Napoleon Bonaparte ging het gebruiken als kerkhof. Het werd het interessantste en grootste kerkhof van deze hoofdstad.
De entree van dit bijzonder grote kerkhof is bij de Rue Principales. Daar kan men een rondleiding op kaart voor de zeker 47 hectare oppervlakte beslaande begraafplaats kopen. De paden aflopend ziet men een rijke scala aan verschillende graven die vaak een pompeuze indruk maken. Een bezoek aan deze begraafplaats is een reis door een fascinerende wereld waar kunst en natuur zich verenigen in een gevariëerde harmonie. Een gevoel van eerbied en ontzag zal bij het zien van al die pracht en vroeger leven niet uitblijven.
Een betoverende indruk
De graven zien er vaak uit als losstaande huisjes. Daarin liggen de kisten met het stoffelijk overschot van een aantal familieleden. De huisjes maken een statige indruk, maar staan enigzins schots en scheef wijd uit elkaar. Zo te zien zijn het tamelijk welgestelde mensen die er in rusten, mensen die de prijs voor de grond en een grafhuisje op konden brengen. De niet zelden gebeeldhouwde grafwerken van steen of marmor die men tegenkomt vertonen een haast onuitputtelijke variatie aan stijlen en symbolieken. Aan ieder graf lijkt een verhaal verbonden.
De begraafplaats is wereldwijd bekend om de vele beroemdheden die er begaven liggen. Te noemen zijn bijvoorbeeld
Edith Piaf, Molière, Oscar Wilde, Fréderique Chopin, Simone Signoret, Visconti, La Fontaine, Marcel Proust, Visconti en Jim Morrisson. De totale kunstenaarspopulatie die er een laatste rustplaats heeft gevonden vindt men op de onderstaande website waarop een vituele wandeling over de begraafplaats gemaakt te vinden is. Zeer aanbevelenswaardig!
De grafmonumenten zijn creatief en vaak zeer uitzondelijk te noemen. De vele rondzwervende katten geven een aparte en mysterieuze sfeer aan het kerkhof. Al wandelend waant men zich in een indrukwekkende sprookjeswereld die enkele eeuwen bestrijkt. Het oudste graf is dat van de filosoof Abélard Rothschild (1029-1142) en zijn geliefde Héloise. Dit uit antieke tijd behouden graf ligt direct bij de ingang en men zou aan kunnen nemen dat Père Lachaise er in de loop der tijden uit bij aangelegd is.
Maar, er zijn nog andere bezienswaardige begraafplaatsen in Parijs.
Het Cimétière de Montmartre
Het Cimétière de Montmartre aan de Avenue Rachel is veel minder groot dan Père Lachaise en dateert van 1795. Men vindt er de graven van o.a. schrijvers en musici, bijvoorbeeld Emile Zola, Hector Berlioz, André-Marie Ampère, Francois Truffaut en Heinrich Heine. De plaatsing van de graven geeft de indruk van een charmante ongeordendheid.
Het Cimétière Montparnasse
Dit van 1824 daterende kerkhof is de laatste rustplaats voor veel overleden beeldhouwers, wetenschappers, schrijvers (Simone de Beauvoir, Samuel Beckett) en schilders. Het doet even statig en rijk aan als de eerder genoemde begraafplaatsen, maar is veel kleiner. ook hier ligt aan de chaotische plaatsing van graven en grafzerken op het eerste gezicht geen duidelijk beleid ten grondslag.
Er valt veel af te lezen aan de manier waarop een aan een graf vorm gegeven is. Vooral het blijvend gezien willen zijn is een duidelijk thema, dat zichtbaar wordt aan grafkisten die op poten staan, zoals die van Voltaire. U kunt het hier zien, op de website zoals hieronder genoemd.
http://www.cimetièredupèrelachaise.com/visitevirtuelle
http://www.cimetièredemontmartre.com