En dan is het zover: je mag je pup halen. Je hebt al een heel traject achter de rug voor het zover is, vooral als je voor een rashondje kiest.
Je hebt eerst moeten besluiten welk ras bij je past en wat je aantrekt. Na veel wikken en wegen heb je het favoriete ras bepaald.
De volgende keuze: een reu of een teef
In het algemeen kan gezegd worden dat een reu (mannetje) zich ontwikkelt tot een grotere, sterkere hond dan een teef (vrouwtje) van het zelfde ras. Een teef wordt als ze eenmaal lichamelijk volwassen is gemiddeld twee keer per jaar loops.
Een reu die geslachtsrijp is zal regelmatig stapel verliefd worden op een loopse dame. Ras of grootte is daarbij van ondergeschikt belang. Een reu die erg verliefd is kan irritant gedrag vertonen, hij kan gaan zwerven op zoek naar het voorwerp van zijn liefde, hij kan geen trek in eten hebben, als het heel erg is zit hij dagenlang voor de deur te jammeren.
De fokker
Als de keuze voor het ras en het geslacht duidelijk is begint het speuren op internet naar een goede fokker. Dan ga je een aantal fokkers bezoeken. Vergelijk zo’n bezoek maar met een sollicitatie. De vraag is niet zozeer, ik wil een pup van jou, maar mag ik alsjeblieft bij jou een pup kopen. Een goede fokker heeft de stambomen en gezondheidsuitslagen en eventueel de showresultaten van de beide ouderdieren klaarliggen
Als het klikt met de fokker en als je hebt aangetoond dat je de capaciteiten in huis hebt om een pup een leuk en veilig leven te geven, begint het wachten. Soms heb je de sollicitatie procedure al achter de rug als de pups nog geboren moeten worden.
Dan komt de mail of het telefoontje: jouw pup is geboren. De eerste tijd moet je het doen met mails en foto’s, pas na een week of drie mogen de baby’s bezoek hebben.
Welke pup?
Dan ga je elke week naar je nieuwe vriendje en zijn broertjes en zusjes kijken. De meeste fokkers hebben een vaste tijd voor het kraambezoek en zo kun je kennis maken met je collega-pupkopers. De meeste fokkers beslissen welk hondje naar welk baasje gaat. Je hebt een aantal gesprekken met de fokker gehad, dus hij/zij is bekend met je gezinssituatie. Er is gesproken over wat je wilt gaan doen met je hondje, wil je bijvoorbeeld showen of jagen of zoek je alleen een gezellige gezinshond ? Heb je kleine kinderen en zijn er andere honden?
De fokker weet als geen ander welke pup het beste bij welke mensen past. Er zijn fokkers die geen pup plaatsen bij mensen die beiden fulltime werken, dat zijn goede fokkers, een hond is een roedeldier. Als een hond hele dagen alleen moet blijven wordt hij ongelukkig, hij gaat zich vervelen en kan besluiten de inboedel te verbouwen.
De voorbereiding voor de komst van de pup
Als de pups tussen de 7 en 8 weken zijn mogen ze naar hun nieuwe huis. Je bent al weken bezig met de voorbereidingen. Als je een pup van een groter ras koopt, is het van belang het eerste jaar het nog niet ontwikkelde beendergestel te ontzien. Gladde vloeren zijn uit den boze, gelukkig zijn er winkels waar je voor een paar tientjes een vloerbedekkinkje kunt kopen, het hoeft niet mooi zijn, na een jaar neem je met plezier afscheid van het beslist niet meer zo frisse tapijtje.
Je kunt je pupje tijdens de groeispurt (tot de leeftijd van 9 maanden) Sasha’s blend geven, de Glycosaminiglycanen zorgen voor soepele gewrichten. Het wordt meestal gebruikt voor oudere honden met gewrichtsklachten, maar voor een pup in de groei is het ook goed.
Een pup van een groter ras mag maar 5 minuten per leeftijdsmaand achter elkaar lopen. Als je al een oudere hond hebt is de aanschaf van een Doggy Ride te overwegen. Dit is een kar die achter de fiets kan maar ook te gebruiken is als wandelwagen. De pup kan overal mee naar toe en kan zo kennismaken met de buitenwereld. In het park of in het bos mag hij even spelen en loslopen en als hij moe is kan hij zo de kar weer in. En de oudere hond kan lekker zijn grote ronde lopen.
Met een paar simpele maatregelen kun je nare problemen aan heupen en ellebogen voorkomen.
Zindelijk maken van pups
Daar begin je meteen mee, honden zijn van nature zindelijke dieren die hun nest schoon willen houden. Een huis is voor een pup te groot om als nest beschouwd te worden, dus houd rekening met wat ongelukjes.
Probeer ze te voorkomen door je pup elke keer na het slapen en het eten buiten neer te zetten op een plekje waar hij zijn behoefte mag doen. Bij elk plasje en bij elk drolletje dat de pup buiten doet ga je als een gek uit je dak, je prijst het hondje helemaal de hemel in. De ongelukjes in huis negeer je, je ruimt ze op en besteedt er verder geen aandacht aan. De puppeblaas moet na 6 uur geleegd worden, dus zet je pup op tijd buiten.
De eerste nachten
Dat is kwestie van begrip, stel je voor dat je net een paar weken op deze wereld bent, die eerste paar weken heb je aldoor gezellig met al je broertjes en zusjes tegen mama aangelegen, je hoorde ze ademen en voelde hun hartslag. Dan word je van je familie losgerukt en door vreemde mensen meegenomen, in een onbekende auto naar een vreemd huis. Met mensen en misschien andere beesten die je niet kent. Overdag is het nog wel spannend, maar ’s nachts word je wel erg verdrietig, vooral als je helemaal alleen in een ruimte wordt gelaten. Dat kun je als nieuwe pupeigenaar niet maken, je zet je pup in een doos of een kamerkennel naast je bed. De pup kan je horen en is dus niet helemaal alleen, als hij zichzelf erg zielig vindt, kun je hem even aaien en geruststellen en als hij moet plassen, kun je hem direct optillen en buiten zetten.
De opvoeding, de primaire socialisatiefase
Een pup heeft bij de fokker al belangrijke ontwikkelingsfasen doorgemaakt, de laatste daarvan is de primaire socialisatieperiode, deze periode duurt van 3 tot 12 weken. Als je pup bij je in huis komt zit hij nog volop in deze fase. Op de leeftijd van 7-8 weken kan de pup zich makkelijk hechten aan zijn nieuwe roedel, hij moet ook wennen aan de omgeving buiten aan allerlei geluiden, voorwerpen en mensen. In de periode tot 3 maanden is het belangrijk de pup zoveel mogelijk positieve ervaringen te laten opdoen.
Het is belangrijk optimaal gebruik te maken van deze periode, waar de hond nu kennis mee maakt wordt nooit meer vergeten. Bij de opvoeding van pup tot volwassen hond komt uiteraard nog meer kijken, dit artikel heeft tot doel een beetje houvast te geven aan nieuwe pupeigenaren.
Een hond, goed gesocialiseerd en goed opgevoed is een geweldig bezit, hij is een lid van het gezin en er moet rekening met hem worden gehouden. Wat we allemaal goed moeten onthouden is dat een hond een hond is en geen mens met een vacht. Elke hond moet hond kunnen zijn, daar hoort bij in de modder rollen en vies worden en met modderpoten door het huis baggeren.
http://www.link-verzameling.
Op de foto, een jonge opgroeiende Labrador in een Doggy Ride oftewel Casper in zijn Cabrio