Wil je guppen kweken? Begin dan niet onvoorbereid. Neem de moeite om er hier het één en ander over te lezen, zodat je teleurstellingen voorkomt. Als je deze informatie toepast is de kans groot dat je lang van je visjes geniet en niet vaak nieuwe hoef te kopen.

Guppies kweken is voor veel mensen een leuke bezigheid in de vrije tijd. Guppies worden ook wel miljoenenvisje genoemd, naar de grote aantallen waarin ze voorkomen. Het zijn ongeveer de makkelijkste vissen om te kweken, voor eigenlijk iedereen.

Tropische zoetwatervissen

Het zijn tropische zoetwatervissen en dus gedijen ze wel in water op kamertemperatuur, maar optimaal in water van rond de 24/25 graden Celcius: immers hoe hoger de temperatuur hoe beter de stofwisseling van de vissen verloopt.
Bij nog hogere temperaturen groeien ze sneller. Maar dit heeft op latere leeftijd mogelijk het nadeel dat ze lusteloos worden en vroegtijdig sterven. Bij lagere temperaturen gaat hun ontwikkeling langzamer en is de kans op achterblijvers en mislukte mutanten groter.

Water verversen

Regelmatig water verversen is ook één van de belangrijkste voorwaarden om tot een goede kweek te komen.
Dit is om afvalstoffen zoals fosfaat, nitraat en ammoniak af te voeren, wat zich als gevolg van de ontlasting heeft gevormd.
Om de twee weken ongeveer een derde van het zwemwater vervangen is ongeveer de minimale maatstaf, maar hier geldt zeer zeker wèl, hoe vaker hoe beter, maar nooit meer dan 25% in één keer tegelijk.
Maar let hierbij ook wel op, dat het water dat je bijvult, ongeveer dezelfde temperatuur heeft als het zwemwater zodat ze door de waterwisseling geen temperatuurschok oplopen.

Guppies zijn levendbarend

Het mannetje is in het bezit van een gonopodium. Dit is een ondervin die tot een langwerpig puntig geslachtsorgaan is uitgegroeid, dat hij via spiertrekkingen naar voren kan bewegen. Daardoor kan hij makkelijk langszij bij het vrouwtje naar binnen om zijn zaadjes af te leveren. Deze handeling is regelmatig te zien als je voor het aquarium de vissen zit te bewonderen.
De mannetjes zijn een groot deel van de dag bezig de vrouwtjes het hof te maken.

Andere vissoorten

Ter voorkoming van vraat van de jongen kan je beter geen andere (grote) vissoorten bij je guppen houden, of in ieder geval alleen soorten die niet roofzuchtig zijn, zoals bodemvisjes. Omdat ook beide ouders weleens trek hebben in hun eigen broedsel, is het verstandig te zorgen voor genoeg drijfplanten zoals waterpest, zodat de jongen zich daartussen kunnen verbergen.
En natuurlijk de ouders van genoeg voer voorzien zorgt er ook voor dat ze niet al te aktief achter hun eigen kroost aan gaan.

Naar verhouding kan je het beste 1 mannetje houden op 2-3 vrouwtjes. Bij 1 mannetje op 1 vrouwtje krijgt het vrouwtje amper rust en wordt gestresd wat de kweek hindert. De vrouwtjes zijn wat groter dan de mannetjes en worden ongeveer 6 cm., de mannetjes ongeveer 5 cm. Ze worden gemiddeld 2 jaar.

Kweekbakje voor zwangere gup

Zodra je ziet dat er een vrouwtje heel dik is, of zelfs de zwarte stipjes van de oogjes van de jongen door haar buikwand heen kan zien, zet je bij voorkeur het vrouwtje apart in een speciaal bij de dierenhandel hiervoor te verkrijgen kweekbakje, of een ander aquariumbakje waarin ze rustig kan bevallen.
Meestal kan je zo’n speciaal kweekbakje gewoon hangen in de bak van de ouders, waarin het blijft drijven.
Er zit vaak een afscheiding in, waardoor de moeder de jongen die ze werpt niet kan bereiken, doordat die door een smalle sleuf of kleine gaatjes naar beneden zakken.

Jonge guppies worden geboren

Als je geluk hebt tref je het juiste moment aan waarop ze de jongen werpt, en kan je het hele proces met eigen ogen ter plekke gadeslaan. Het is een wonderbaarlijke aanblik om te zien hoe zo’n babygup, ter grootte van een speldeknop, “dubbelgevouwen” het moederlichaam verlaat en zich direct daarna “uitvouwt”, waarna het naar de bodem zakt om eerst even bij te komen van de zware bevalling.

Je merkt vanzelf dat alle jongen geboren zijn als de frequentie van de geboortes afneemt en daarna stopt.
Dan is het moment gekomen om de moeder weer terug te zetten vanuit het kweekbakje in de grote bak, waarna je niet moet vergeten het scheidingswandje te verwijderen uit het kweekbakje. Als je dit vergeet kunnen de jongen niet bij het wateroppervlak en dit kan tot hun dood leiden. Ze schijnen extra zuurstof te moeten opnemen boven water.

Je kan zien aan de jongen dat ze bijgekomen zijn van de geboorte als ze allemaal rustig door het water naar boven zijn gezwommen en dan wordt het tijd om ze van eten te voorzien. In de dierenhandel is speciaal fijngemalen babyvisvoer te verkrijgen waarvan je enkele keren per dag wat in het kweekbakje moet strooien.

Niet te veel voedsel geven

Let wel op bij vissen, en zeker bij de jongen, dat je de hoeveelheid beperkt tot hetgeen ze in enkele minuten op kunnen eten.
Het voedsel mag nimmer op de bodem terechtkomen want dan gaat het bij ophoping gisten/schimmelen.
De jongen zakken ’s nachts naar de bodem waar ze uitrusten, en als ze dan in deze schimmelbrij terecht komen worden ze in deze schimmelbrij meeverteerd tot de dood er op volgt.

Bijvoederen kan altijd met levende artemia/muggelarven e.d., verkrijgbaar in de dierenhandel.
Als ze groter zijn eten ze ook tabletvoer, korrelvoer, ontdooid diepvriesvoer, algen, waterpest en natuurlijk tropische visvoervlokken.

Jouw eigen ervaring telt

Hierboven beschreven staan mijn ervaringen aangevuld met enkele wetenswaardigheden die algeen bekend zijn.
Natuurlijk zijn er vele afwijkingen op de regel mogelijk en zullen andere omstandigheden mogelijk tot nog betere resultaten leiden. Test daarom zelf uit wat voor jou het beste werkt en gebruik bovenstaande informatie als basis om vanuit te gaan.

Ik wens je een succesvolle guppenkweek!

Diverse bronnen, maar vooral eigen opgedane ervaring.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in