Onze Labrador pup is inmiddels geen pup meer. Hij heeft de nodige opleidingen achter de rug. Hij was een geweldige pup, een fantastische Labrador puber en inmiddels een gehoorzame volwassen Labrador met meerdere certificaten om dat te bewijzen. Hij is een echte labrador, dus hij vindt het leuk met en voor je te werken. En behalve vrolijk, slim en lief, is hij mooi! Iedereen zegt dat. Je hoort het heel vaak: mooie hond,  glanzende vacht,  mooie brede kop. Je wordt zo arrogant van al die complimenten dat je eigenlijk een beetje beledigd bent als iemand het niet zegt.

Aankondiging clubmatch

http://labrador.startpagina.nl

Dan lees je op een dag in het vakblad van jouw favoriete hondenras, een aankondiging van de clubmatch. De clubmatch is een hondenshow. Je twijfelt even, je bespreekt het thuis en je schrijft je in.Het duurt nog een paar maanden, dus je hebt nog alle tijd om je voor te bereiden.

En je begint met een ringtraining. De meeste kynologenclubs bieden deze training aan.

 

Eerst de ringtraining. Onmisbaar voor een onervaren handler

Als begeleider van een show hond wordt jij Handler of Showhandler genoemd. Daar sta je dan, onwennig als handler in een kringetje met andere eigenaren van andere rashonden. Jouw hond moet vooral staan, een veel gebruikte uitdrukking in de showwereld is: 'Showdogs don’t sit.'

Oké, dat weet je dan. Maar jouw hond snapt er niets van. Op alle cursussen die hij tot nu gedaan heeft moest hij zitten en liggen. Hij moest vooral blijven zitten en blijven liggen en met het oog op de beloningskoekjes deed hij altijd precies wat je wilde.

Opeens sta je tegenover elkaar, jij en jouw hond. Jij met een koekje in je hand en je verzoekt hem te blijven staan. Hij gaat zitten, liggen en maar weer zitten. Kortom hij trekt de hele trukendoos open. De hond weet het zo goed: zitten is koekje, liggen is koekje, en opeens… gehoorzaamt het baasje niet meer!

Een moeilijk deel in elke hondentraining

Na een paar minuten snapt hij het. Bij deze cursus krijgt hij een koekje voor het staan. Ook de klasgenootjes beginnen door te krijgen wat er verwacht wordt. Dan komt een moeilijk deel in elke hondentraining. Jij moet je hond prijzen en dat doe je niet gewoon, je mompelt niet van: 'Goed gedaan joh'. Nee, je juicht en jubelt, je zet een raar hoog stemmetje op en je kraait: 'Dat is staan, dat is mooi staan, dat is een grote hond, dat is heeeel mooooi staan!'.

Je moet je van deze vertoning niet te veel bewust zijn, als je je realiseert dat je met een stuk of 5 volwassenen naast elkaar staat te krijsen van 'Dat is heeeel mooi staan'. Geloof mij, dan ga je niet door met ringtraining.

Wij gingen wel door. Jouw hond doet het goed en op de volgende les leer je lopen. Dat wil zeggen, je leert showlopen. Afhankelijk van het formaat van de hond moet je een bepaald drafje aanleren. Ook hier moet je weer wat 'gene overwinnen' en je verstand uitschakelen. Je moet in dat rare pasje lopen, anders is het gangwerk van je hond niet goed te zien.

Je werkt braaf de hele ringtraining af en de dag van de show nadert

Je hebt een lijst gemaakt van wat allemaal mee moet op de grote dag:

  • drinkwater voor de hond
  • waterbak voor hond,
  • een veiligheidsspeld om het deelnemersnummer op te spelden,
  • snacks voor de hond om hem te belonen,
  • de showlijn,
  • poepzakjes en
  • ook nog iets te eten en te drinken voor jezelf.

De grote dag van de hondenshow

Op de dag van de show ben je vroeg op. De één maakt  de broodjes om mee te nemen en de ander laat het showmodel nog even uit.

Als je op de locatie aankomt ga je je eerst melden. Je krijgt een catalogus waarin je kunt vinden in welke ring je moet zijn. De hhond vermaakt zich opperbest, want hij is een reu in de volle bloei van zijn hormonale leven. Hij ziet lekkere meiden en ook heel veel rivalen. Hij kwispelt naar links, gromt naar rechts en is vergeten dat hij niet aan de lijn mag trekken. Kortom het is één groot feest. Voor hem dan.

Zelf breekt het zweet je uit, gelukkig ben je samen. De één houdt de rugzak, de stoeltjes en een zeer actieve hond bij zich en de ander gaat het ringnummer halen.

Veel mooie honden aanwezig

Als de stoeltjes staan, het ringnummer opgespeld is en hond min of meer in bedwang is, heb je even tijd om om je heen te kijken. Je vergelijkt jouw hond met al die anderen en je moet toegeven dat er veel meer mooie labradors zijn.

Er klinkt een stem door de luidsprekers, iedereen wordt welkom geheten en het Wilhelmus wordt aangekondigd. Een bijzondere ervaring, hoewel de hond er niet van onder de indruk was. We zijn hem aan het leren zijn rechtervoorpoot links op zijn prachtige borstpartij te leggen… Tijdens de Olympische spelen kwam hij regelmatig aanlopen als Nederland een gouden plak had gewonnen. Onze hond gaat ervan uit dat dit lied exclusief voor hem gespeeld wordt!

""

Keuring tijdens hondenshow

Dan beginnen de keuringen. Je wordt op nummer de ring in geroepen. Het is nog geen sinecure op de juiste plaats te komen, omdat al die reuen elkaar en passant even de waarheid toegrommen.

Vervolgens maak je weer kennis met de werklust en de 'will to please' van de labrador. Op het moment dat je voor de keurmeester staat, blijft hij keurig staan. Hij laat zich betasten en laat zelfs bereidwillig zijn tandjes zien. Hij loopt goed samen met jou de driehoek en de rechte lijn, zodat de keurmeester van zijn perfecte gangwerk kan genieten. Terwijl het keuringsrapport geschreven wordt blijft hij ook netjes staan.

Zelf doe je het ook niet gek, je hebt alle tips van ervaringsdeskundigen opgevolgd, zoals:

  1. Je hebt een zwarte hond, dus jouw broek is licht van kleur, vanwege het contrast.
  2. Je zorgt dat jouw hond met zijn kont naar de zon staat, zodat hij zijn ogen niet dichtknijpt.
  3. Je laat de showlijn los om zijn nek vallen, zodat de halslijn goed te zien is.
  4. Je zorgt dat je niet tussen hond en de keurmeester in staat en
  5. je laat hem geen oogcontact met zijn concurrenten maken.
  6. En al die tijd praat je tegen hem, je zorgt dat je zijn aandacht vasthoudt. Je praat tegen hem, je zegt niets tegen de keurmeester tenzij je wat gevraagd wordt.
  7. Het is 'not done' om uit jezelf tegen de keurmeester te praten.

Dan mag je weer gaan. De ring uit gaat nog prima, maar eenmaal buiten de ring beseft ook je hond dat zijn optreden voorbij is en hij begint meteen weer de beest uit te hangen. Vervolgens begint het wachten. Het lange wachten op het oordeel van keurmeester. Naast de ring hangt een schoolbord waar naast jouw deelnemersnummer een letter komt te staan.

De uitslag van de hondenshow: V, G, ZG of U

Voldoende, Goed, Zeer Goed, of Uitmuntend. We hebben inmiddels ook geleerd dat een beetje ervaren Showhandler niet zegt `mijn hond is uitmuntend`. Nee, je zegt nonchalant, 'Oh hij heeft een uutje'.

Onze hond heeft een uutje en het is onvoorstelbaar hoe blij je bent met zo’n stomme letter. En hoewel jouw eigen hond voor jou altijd de mooiste is, is het leuk dat  van een kenner te horen .

'Diep lichaam', 'goede bone'?

Aan het eind van de dag kom je alle drie bekaf thuis. De hond krijgt een kluif en samen met je partner neem je een borrel, terwijl je keer op keer het keuringsrapport leest. Je bekijkt de inmiddels diep slapende en hard snurkende showmaster. Van het typische labradortemperament waar de keurmeester over schrijft is even niets te merken. De termen 'Goed hoofd' en 'goede ooraanzet', dat snap je. Maar wat bedoelen ze met 'diep lichaam' en 'goede bone'? Even opzoeken voor de volgende show, want die komt er voor ons! Na dit rapport weten we het zeker!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in