Fermen-wat? Misschien vraag je je af wat het is, fermenteren. Het wordt de laatste jaren steeds hipper. Vroeger deden alleen geitenwollensokken het, groenten fermenteren. Misschien deed je oma het vroeger zelfs wel. Voorbeelden hiervan zijn zuurkool, maar ook bier, cider en yoghurt. Het is een manier om voedsel te preserveren waarbij je goede bacteriën het werk laat doen. Toen mensen nog een koelkast hadden was dit de manier om een overschot aan groenten langere tijd te bewaren. Tegenwoordig wint het weer bekendheid omdat het eten van gefermenteerd voedsel namelijk erg goed is voor je darmen en je immuunsysteem.

Wat is fermenteren?

De meest bekende gefermenteerde producten zijn waarschijnlijk bier, wijn en Franse kaas. Ja een bourgondische leestijl is zo slecht nog niet! In dit proces worden micro-organismen zoals schimmels, bacteriën en gisten gebruikt om voedingsmiddelen te maken. Door de temperatuur en het vocht gaan ze groeien en maken zodoende enzymen aan die de zuurtegraad en dus houdbaarheid veranderen. In principe kun je veel producten fermenteren maar je moet wel van de smaak houden. Zo is zuurkool eigenlijk gewoon witte kool maar door het fermentatieproces krijgt het een zure smaak. Toch is het erg goed voor je darmflora en weerstand.

Probiotica zijn goed voor de gezondheid

Je darmen bevatten miljarden bacteriën; probiotica. Die helpen bij je spijsvertering maar ook voor je immuunsysteem. Zij zorgen er namelijk voor dat slechte bacteriën geen kans krijgen en ziektekiemen snel de kop in worden gestoken. Sinds de komst van pasteurisatie bevat ons voedsel nog maar weinig levende bacteriën. Hierdoor ontstaan er steeds meer aandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom. Om je darmflora nieuw leven in te blazen kun je het beste dagelijks voldoende voeding eten met goede bacteriën zoals yoghurt, zuurkool maar ook kombucha of kimchi. In dit artikel kun je meer lezen over de heilzame werking van probiotica.

Zelf kefir maken

Tegenwoordig kun je het gewoon in de winkel kopen. Het is een soort van karnemelk maar mega gezond. Nadeel eraan is dat de kefir in de winkel gemaakt is van gevriesdroogde bacteriën. Hierdoor ervaar je niet de heilzame werking van echte kefir.  Op marktplaats maar ook andere websites kun je de echte zogenoemde “kefirbloempjes” aanschaffen. En ze gaan dan een heel leven mee! Het is heel makkelijk, voeg 1 à 2 eetlepels kefirbloempjes in een potje van ongeveer 400 milliliter. Afhankelijk van de temperatuur is het na ongeveert24 uur gefermenteerd en heb je een heerlijk yoghurtdrankje.

Zuurkool of groenten fermenteren

Bij het fermenteren van zuivel zoals yoghurt of kefir voeg je zelf de bacteriën toe voor fermentatie. Dit werkt anders bij groenten. Hierbij maak je gebruik van de bacteriën die al aanwezig zijn in de groenten. Om dit te stimuleren heb je zout nodig dat het vocht uit de groenten onttrekt.

Bij zuurkool snijd je de kool heel fijn, voeg een eetlepel zout toe om het vervolgens te kneden. Je zult zien dat er veel vocht vanaf komt. Vervolgens stop je de kool met het vocht in een glazen luchtdichte pot. Daarna laat je de bacteriën en gisten door middel van warmte het werk doen. Et voilà! 6 weken later heb je zuurkool! Met deze tips kun jij op een goedkope manier je gezondheid een ware boost geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in