Lange tijd werd gedacht dat chocolade enkel ongezond was. Er zou veel vet en suiker in zitten, wat een slechte invloed zou hebben op de gezondheid. Door de jaren heen hebben wetenschappers echter aangetoond dat sommige soorten chocolade wel degelijk een positieve invloed op de gezondheid van de mens hebben. Vandaag de dag wordt vooral pure chocolade gezien als iets wat best een aantal keer per week gegeten mag worden. Het zou zelfs de kans op diabetes type 2 verkleinen! Maar is chocolade wel echt zo gezond? Welke stoffen in chocolade dragen hier dan aan bij?

De stoffen in cacao

Alle chocolade wordt gemaakt met cacao, wat oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Amerika. Deze cacao bevat veel antioxidanten, de flavanoïden. Maar cacao bevat nog veel meer andere stoffen die een positieve invloed hebben op de gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan magnesium wat een belangrijk mineraal is voor de botopbouw. Ook bevat cacao theobromine en cafeïne, wat de alertheid van de mens kan verhogen. Dit is echter wel in mindere mate dan koffie. Dus mocht je echt energie nodig hebben, kun je beter een kop koffie drinken dan een mok chocolademelk.

Flavanoïden

Cacao bevat dus veel antioxidanten, ook wel flavanoïden genoemd. Deze specifieke flavanoïden in cacao, de flavanolen, zouden een gunstige werking hebben op het hart en de bloedvaten. Ook zou de kans op diabetes, door het nuttigen van cacao, flink verminderen. Doordat enkel de cacao in chocolade deze flavanoïden bevat, zijn de chocoladevarianten met meer cacao dus ‘gezonder’. Vermijd om deze reden witte chocolade: hierin wordt over het algemeen geen cacaopoeder verwerkt, maar alleen het cacaovet. De gunstige effecten van cacao gaan dus niet op voor witte chocolade.

Verschillende soorten cacao

Cacao komt in verschillende soorten. Zo bestaan de volgende drie soorten cacao: Criollo Forastero en Trinitario. Tegenwoordig worden er nog veel meer soorten cacaobonen geteeld, en verspreid over de hele wereld. Elke soort heeft zijn eigen smaak en kenmerken. De cacao genaamd Forastero wordt voornamelijk gebruikt voor de massaproductie van chocolade. De andere twee soorten zijn zeldzamer en worden vooral voor verfijndere chocoladeproducten. Stuk voor stuk bevatten de cacaosoorten de antioxidanten die een gunstig effect hebben op de gezondheid. Het is echter de manier waarop de cacao vervolgens verwerkt wordt, wat chocolade over het algemeen ongezonder maakt.

De verwerking van cacao tot chocolade

Bij de verwerking van cacao komen veel verhittingsprocessen kijken. Doordat de cacao wordt verhit, gaat het grootste deel van de gezonde stoffen helaas verloren. Vervolgens worden er vetten en suikers toegevoegd, wat de chocolade uiteindelijk enkel ongezonder maakt. Dit betekent dat het voor de mens het gezondst is om chocolade in zijn rauwste vorm te eten; waar dus het minste verhitting bij komt kijken. Pure chocolade is hier een goed voorbeeld van. Helaas zal chocolade nooit deel uit gaan maken van een gezond dieet, maar een blokje op zijn tijd kan geen kwaad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in