Het fris-zure yoghurtdrankje dat steeds meer verkocht wordt in de supermarkten: kefir. Dit yoghurtdrankje komt oorspronkelijk uit oost Europa. Om precies te zijn het Kaukasus gebergte. Het bestaat al duizenden jaren maar begint nu langzaam in Nederland bekendheid te winnen. Wij Nederlanders zijn kenners als het gaat om zuivelproducten. En kaar is kefir geen uitzondering bij. Het is niet zo dik als yoghurt maar ook niet zo dun als karnemelk. Wel is de smaak wat zuurder. Waarvan onderscheidt het zich dan zal je je afvragen? Nou omdat het een aanwinst is voor je darmflora!

De gezondheidsvoordelen van fermentatie

Steeds meer mensen ontwikkelen allergieën en voedselintoleranties. Eén van de redenen hiervoor is dat ons eetpatroon sterk is veranderd in de afgelopen honderd jaar. Met de komst van pasteurisatie voorkomen wij voedselbederf. Maar helaas doet het geen goed voor onze darmflora. In de tijd van onze overgrootouders, toen er nog geen koelkast bestond, was fermentatie de manier om voedsel te bewaren. Zuurkool is hier een voorbeeld van. Door middel van goede bacteriën en schimmels veranderd de zuurtegraad, waardoor een product langer houdbaar blijft. Deze bacteriën helpen ons lichaam ook te beschermen tegen ziektekiemen en intoleranties.

Goede bacteriën voor je vertering

Bacteriën spelen een belangrijke rol voor je spijsvertering maar ook voor je immuunsysteem. Slechte bacteriën veroorzaken infecties wanneer deze je lichaam binnendringen. Wanneer je lichaam beschikt over genoeg goede bacteriën ben je dus beter bestand tegen infecties. En kefir beschikt over een hele hoop! Wel 30 bacterie en giststammen. In vergelijking met yoghurt die er hooguit een paar telt is dit een hele boel! Ook mensen met lactose-intolerantie kunnen kefir grotendeels goed verdragen. Door de fermentatie neemt de lactose namelijk af. Daarnaast zorgen de goede bacteriën ervoor dat de melkeiwitten die nog aanwezig zijn beter te verteren zijn.

Goed voor je botten

Melk is goed voor elk! Deze uitspraak kent elke Nederlander wel. Wij worden namelijk grootgebracht met melk. Maar het nadeel aan melk is dat het hoog gepasteuriseerd is en daarmee geen bacteriën bevat. Bacteriën zorgen er juist voor dat melkeiwitten en proteïnen deels worden omgezet in vitaminen en mineralen. De vet oplosbare vitamine K2 speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de calciumhuishouding. Daarnaast bevat kefir ook een hele hoop B vitaminen, maar ook A en D. Zo heb je dus bijna een complete vitaminepil in één drankje!

Tijdens of na een antibioticakuur

Antibiotica kan levens redden, maar het wordt ook vaak genoeg voorgeschreven voor kleine infecties. Het nadeel van antibiotica is dat het je darmflora enorm kan aantasten met als gevolg darmklachten. Wanneer je na een antibioticakuur je darmflora niet opnieuw opbouwt kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Je kunt last krijgen van diarree of prikkelbare darm syndroom. Kefir is in zo’n geval heel goed te gebruiken omdat het zo’n grote variatie aan bacteriën bevat. Het is daarnaast ook een stuk goedkoper dan probiotica pillen, die wel tot 30 euro per potje kosten! Genoeg redenen om kefir te proberen dus!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in