Heerlijk van onbespoten vers fruit. Het liefst uit je eigen tuin of kas een likeurtje maken. Moeilijk is het niet en super leuk om je familie, vrienden en kennissen mee te vebazen.
Cranberry
Cranberry’s worden ook wel grote- of Amerikaanse veenbessen genoemd. In Nederland groeien ze in het wild op Terschelling, maar oorspronkelijk komen ze uit Noord-Amerika, waar ze door de Indianen werden gebruikt. De veenbes staat bekend omdat deze veel vitamine C bevat en zijn goede werking op de blaas De smaak kleur van de vrucht die aan heideachtige planten groeit, is rood De smaak is zacht zuur.
Kaasplank
De cranberry smaakt daardoor lekker bij kaas, (wild) vlees en gevogelte. Heerlijk dus bij een borrelhapje of een kaasplankje. Een goede kaasplank is van hout met daarop verschillende soorten kaas. Je begint met de soort die het lichtste van smaak is, daarna serveer je steeds hardere, smaakvollere en oudere kazen.
Een kaasplankje met cranberrylikeur smaakt dan ook heerlijk bij je lunchgerecht of als aperitief.
Cranberrylikeur
Deze likeur bevat 23 % alcohol
Wat heb je nodig:
1 zakje (= 340 gram) cranberry
200 gram suiker (als je agave siroop gebruikt, neem dan 150 gram)
1 sinaasappelschil zonder de witte velletje (of 1 kleine eetlepel gedroogde sinaasappelschil, ik gebruik die van gekruid.nl)
650 ml jenever of vodka met alcohol 35%
150cc water
Kaasdoek en zeef
2 x 1 liter weckpot
Bereiding:
- Stamp de cranberry’s zachtjes kapot, niet tot moes slaan.
- Voeg vervolgens de sinaasappelschil en de alcohol erbij.
- Als je een verse sinaasappel gebruikt, neem dan bij voorkeur een biologische en was de sinaasappel flink voordat je hem gaat gebruiken.
- Doe alles in de weckpot.
- Schudt alles flink door elkaar.
- 3 weken donker en koel weg zetten.
- Daarna de cranberrylikeur door de zeef met kaasdoek halen.
- Maak vervolgens invert suiker. Ga als volgt te werk.
- Schenk het water samen met de suiker in een pan, die groot genoeg is om het water en de suiker al roerend aan de kook te brengen.
- Neem kristalsuiker van goede kwaliteit.
- Let op blijf roeren tot het suikerwater borrelt, anders brandt u suiker misschien aan en kunt u opnieuw beginnen.
- Als het mengsel kookt, kunt u het gas laag en het elektrisch uit zetten.
- Laat het nog 10 minuten zachtjes borrelen, u hoeft dan niet meer constant te roeren.
- Laat vervolgens het suikerwater af koelen, tot deze lauw is.
- Dit gaat sneller als u de pan in een bodempje koud water zet.
- Voeg vervolgens het afgekoelde suikerwater toe aan de cranberrylikeur en schudt het flink door.
- Laat de likeur nog enkele weken rijpen.
Tip: Een andere manier om een lekkere sinaasappel smaak en geur aan je likeur te geven doe je door een sinaasappel aan een touwtje een maand lang boven de alcohol die je voor likeur wilt gebruiken, te hangen.
Let op de sinaasappel moet boven de alcohol hangen en niet erin. Neem bij voorkeur een biologische sinaasappel en was/ schrob deze eerst flink. De sinaasappel schil of gedroogde sinaasappelschil uit dit recept moet je dan weg laten. Donker en koel weg zetten.
Agave siroop
Gebruik je agave siroop in plaats van suiker, dan kun je dit direct aan de likeur toevoegen.
Nog wel even goed door schudden.
Warme smaak
Om een warmere, intensere smaak (winter) smaak toe te voegen aan je cranberrylikeur kun je
1 klein stukje kaneelstok en 1 kruidnagel toe voegen aan het begin van het proces.
Santé