Thee is een zeer veel gedronken drank die ook in Nederland zeer populair is. Al lang geleden werd thee gedronken. Thee komt van twee soorten planten, uit India en China. Er zijn veel soorten thee. Aan de drank, die zowel warm als koud gedronken kan worden, worden gezondheidbevorderende eigenschappen toegekend.

Thee

Wie drinkt er nooit thee? Dat zal voor weinig mensen gelden. Thee is namelijk de meest gedronken drank. In Nederland wordt ruim 100 liter per persoon per jaar gedronken. Je kunt hem heet of ijskoud drinken. Je kunt hem puur drinken, of met suiker, met melk, met suiker en melk of met honing. Dit laatste wordt wel gedaan tegen verkoudheid. Thee bestaat al heel lang. Er worden ook gezondheidsbevorderende eigenschappen aan toegekend. Laten we eerst eens kijken waar thee eigenlijk vandaan komt en welke soorten thee er zoal zijn.

Wat is thee?

Thee komt van de theeplant. Deze planten komen uit China en India. De theeplanten groeien op theeplantages, waar de blaadjes van de planten geplukt worden. Dit gebeurt een aantal keren per jaar. Na het plukken gaan de theeblaadjes door verschillende processen heen: ze worden gerold, waarbij de sappen eruit lopen, gefermenteerd, waarbij er warme lucht doorheen geblazen wordt, en gesorteerd, waarbij hele blaadjes en blaadjes in stukken apart worden genomen. De theeblaadjes kunnen in heet water trekken, waardoor je thee krijgt.

Geschiedenis van thee

Thee is oorspronkelijk afkomstig uit India en China. Daar werd het populaire drankje al enkele duizenden jaren voor Christus gedronken. In Nederland duurde dat wel even wat langer: tot rond het jaar 1600 om precies te zijn. Toen ging de VOC varen en namen de schepen producten uit het oosten mee. Thee groeide uit tot een groot handelsproduct en was duur in Nederland, zodat het echt een drank voor de beter bedeelden was. Rond 1700 werd door artsen aan thee veel medicinale eigenschappen toegekend. Je zou er langer van leven, je ogen werden er beter van en het hielp tegen verkoudheid. Inmiddels weet men wel dat dit allemaal wat overdreven is, maar toch wordt thee ook nu nog geprezen om zijn gezonde werking.

Soorten thee

Thee kan worden ingedeeld naar het land van herkomst of naar het verwerkingsproces. Grofweg is er witte thee, zwarte thee, groene thee en oolong thee. De zwarte thee wordt in Europa het meest gedronken. De blaadjes ervan zijn langdurig gedroogd. Bij groene thee zijn de blaadjes verwelkt en daarna direct gedroogd. Deze thee is in Japan en China erg populair. Bij witte thee zijn de blaadjes nog niet helemaal open en zijn ze nauwelijks bewerkt. Daardoor blijven de gezonde eigenschapen beter behouden. Oolong thee is een kruising tussen zwarte en groene thee. Naast deze hoofdgroepen zijn er natuurlijk veel afgeleide soorten. We kennen vruchtenthee, kruidenthee en ijsthee bijvoorbeeld.

Is thee gezond?

Daar is niet zo eenvoudig antwoord op te geven. Thee wordt wel geprezen om zijn gezonde eigenschappen, maar zijn die allemaal echt zo groot? Groene thee zou de kans op kanker verkleinen. En van thee word je rustig. Ook zitten er vitaminen in, die natuurlijk goed zijn voor bijvoorbeeld je huid en de afweer. In thee zitten antioxidanten. Dit zijn stoffen die de zogenoemde vrije radicalen in het lichaam te lijf gaan. Dit zijn schadelijke stoffen die onder andere vrijkomen bij allerlei lichaamsprocessen. Allemaal heel mooi dus, dat thee dat voor ons doet, en dat de theefabrikanten het drankje zo aanprijzen. Maar…. al die gezonde voordelen zijn niet wetenschappelijk bewezen! Bovendien bevat thee cafeine, een opwekkende stof die voor een slechtere slaap kan zorgen. Als je er heel gevoelig voor bent, kun je er hartkloppingen van krijgen. Bovendien drijft het vocht af. Je kunt ook verslaafd raken aan thee. En te veel is nooit goed. Zelfs te veel thee niet, hoe charmant de drank ook is.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in