Het huwelijk en huwelijksfeest is doorspekt met tradities en gewoontes. Het heeft een lange historische en culturele geschiedenis die varieert per geloof of land. Vaak bepaalt je achtergrond (geloof) waar je gaat trouwen. Hieronder staan een paar huwelijktradities op een rij.

Kerkelijke traditie

Rooms-katholiek

Voorheen werd door de rooms-katholieke kerk het wettelijke huwelijk als iets administratiefs gezien. Je was pas echt getrouwd als je in de kerk bent getrouwd. Tegenwoordig is dat niet meer zo en zien veel katholieken het kerkelijk huwelijk alleen nog maar als een plechtige en feestelijke aanvulling op het burgerlijk huwelijk. En dit huwelijk is onverbreekbaar ("Wat God verbonden heeft, scheide geen mens"). De bruid of bruidegom moet ook gedoopt zijn in een katholieke kerk om te mogen trouwen in de kerk. Als een van de twee niet katholiek is kan er dispensatie aangevraagd worden bij het bisdom. Op de website van de Hoeksteen staan meer juridische vragen met antwoorden met betrekking tot het trouwen in de katholieke kerk.

Protestants

""

In de protestantse kerk wordt het huwelijk dat in het gemeentehuis gesloten is nog eens ingezegend. Dit wordt ook wel 'overtrouw' genoemd. Bij een protestants huwelijk zijn geen getuigen nodig. Bruid en bruidegom knielen neer en de dominee spreekt de zegen over hen uit. Hierna geeft hij hun de ringen en wordt het huwelijk in het kerkboek ingeschreven.

Joods

Behalve op Sabbath (zaterdag) en tijdens bepaalde joodse feesten kan er op elke dag getrouwd worden. Zowel de bruid als de bruidegom moeten joods zijn om volgens het joodse geloof te kunnen trouwen. Het huwelijk maakt man en vrouw één. De ceremonie van het huwelijk hoeft niet per se in de synagoge plaats te vinden; het mag ook thuis, in een hotel of in de openlucht. De plechtigheid moet echter altijd plaatsvinden onder een choepa, een speciale baldakijn, die vaak prachtig versierd is met bloemen. Deze choepa symboliseert het nieuwe leven, het nieuwe huis. Op de huwelijksdag worden alle zonden van het bruidspaar vergeven. Na het uitwisselen van de beloftes, de zegeningen en het lezen van de huwelijksakte drinken de man en vrouw van de wijn. Hierna wordt het glas gebroken en roepen familie en vrienden 'mazal tov', wat veel geluk betekent.

Moslim

Een moslimhuwelijk wordt voltrokken door de imam en heeft officieel geen geldigheid voor de Nederlandse wet. Er zal dus altijd een burgerlijk huwelijk moeten worden gesloten. De bruidegom behoort zijn vrouw een bruidsschat te geven die overeenkomstig is met zijn financiële middelen en met de wensen van de vrouw. Bij de eenvoudige huwelijksplechtigheid wordt er gelezen en gebeden uit de Koran. Er zijn twee mannelijk getuigen aanwezig die het aanstaande echtpaar nadrukkelijk nog een keer vragen of ze inderdaad getrouwd wensen te worden. Als dit bevestigd wordt door het aanstaande echtpaar, heffen alle aanwezigen hun handen op om aan Allah te vragen dit huwelijk te zegenen. Heeft u vagen over het moslim huwelijk? Op Islamcity worden veel vragen beantwoord.

Je bruiloft plannen

Hoe je je huwelijk gaat vieren is natuurlijk helemaal aan jullie zelf. Maak van tevoren een budget op zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan. En het is bijvoorbeeld erg leuk om je bruiloft in een seizoensthema uit te voeren. Tot slot vindt u hier nog enkele tips om uw bruiloft nog beter voor te bereiden.

http://etsel.infoteur.nl/specials/huwelijk.html
www.theperfectwedding.nl
www.islamcity.nl
Foto: 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in