Als je drie miskramen achter elkaar krijgt, spreek je van herhaalde miskramen, of habituele abortus. Het lijkt vaak een uitzichtloze situatie, maar het is zeker niet zo dat er nooit iets aan te doen is. Begin met goede hulp te zoeken.

Miskramen

De kans dat je als vrouw in je leven een miskraam doormaakt, is ongeveer 25%. Die kans is dus niet heel groot, maar zeker niet afwezig. Hoe hard het ook klinkt: je kunt er dus maar beter rekening mee houden dat een miskraam je een keer zal overkomen. Maar als je al drie keer een miskraam hebt meegemaakt, kun je niet meer van pech spreken. Het blijkt namelijk zo te zijn dat je kans op een eerste miskraam 10% is, bij de volgende zwangerschap is die weer 10%, maar bij de zwangerschap daarna is de kans op een miskraam groter. Er lijkt dan dus iets aan de hand te zijn.

Verdriet in je relatie

Het ontdekken van een gewenste zwangerschap is een van de meest vreugdevolle van het leven en als dat dan alweer kort daarna in een miskraam eindigt, kan het verdriet heel groot zijn. In het geval van herhaalde miskramen is het verdriet zo zwaar, dat het niet makkelijk meer naast je neer te leggen is. Psychisch is het heel zwaar. Afgezien van het verdriet dat je hebt, maakt je lichaam ook telkens weer een (korte) zwangerschap door en de hormonen die daarbij horen, maken je alleen maar labieler. Vaak staan de partners ook niet precies hetzelfde in dit proces. Soms is de kinderwens bij een van de partners groter dan bij de ander en dat kan de relatie behoorlijk onder druk zetten.

Zoek hulp

Als dit verhaal je overkomt, blijf dan niet doortobben. Er bestaan bij verschillende (academische) ziekenhuizen  speciale 'herhaalde miskramen spreekuren' die geleid worden door gynaecologen die gespecialiseerd zijn op dit gebied. Over het algemeen zijn er een aantal standaardtesten:  er wordt chromosoomonderzoek verricht, de bloedstolling wordt nagekeken en de antistoffen in je bloed worden bepaald. Aan de hand van deze uitslagen wordt er verder onderzoek gedaan. Verder wordt er de mogelijkheid tot psychische ondersteuning geboden, maar ook de gesprekken met de gynaecoloog kunnen al heel helend werken. Herhaalde miskramen zijn zwaar om door te moeten maken en een uiteindelijke geslaagde zwangerschap is eigenlijk het enige dat troost kan bieden. De artsen hier weten dat en je mag van hen precies die steun verwachten, die je zo hard nodig hebt.

Het kan echt

En tenslotte: weet dat het kan. Weet dat je zelfs na vier of vijf miskramen en zonder dat er echt een oorzaak gevonden is, toch een gezond kindje op de wereld kan zetten. Geef niet zomaar op, want soms is bijvoorbeeld een vitamine of een simpel medicijn wat je nodig had. Dus geef jezelf de kans om de hulp te vinden die je nodig hebt en zoek de juiste gynaecoloog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in