Een baby huilt om te laten weten dat er iets aan de hand is. Het heeft honger, een vieze luier of gewoon aandacht nodig. Het komt ook voor dat de ene baby vaker huilt dan de andere baby. Maar de baby’s die constant huilen en weinig slapen worden huilbaby’s genoemd.
De verschillende soorten huilers
Huilende baby’s kunnen onderverdeeld worden in zes groepen. De eerste groep heet de vroege huilers. Vroege huilers beginnen kort na de geboorte al te huilen. Vaak zie je dan dat een moeder op de kraamafdeling blijft om haar baby rustig te krijgen. De tweede groep heet de huilers die last van krampjes hebben. Deze baby’s beginnen altijd na de voeding te huilen alsof ze buikpijn hebben. Ze slapen weinig en huilen veel. De derde groep heet de huilers die behoefte aan gezelschap hebben. Deze baby’s willen met het gezin meedoen en genieten als ze aandacht krijgen. De vierde groep heet de gefrustreerde huilers. Deze baby’s huilen vrij hard en er is geen patroon in de manier waarop ze huilen. De vijfde groep heet de oudere huilers. Deze baby’s beginnen pas na de vijfde of zesde maand te huilen. En de oorzaak is dan vaak dat er tandjes doorkomen. De laatste groep heet de lange doorhuilers. Deze baby’s doen bijna niets anders dan huilen. Het huilen wordt dan een vast levenspatroon waardoor ze heel erg weinig slapen.
Wat kun je tegen huilende baby’s (en huilbaby’s) doen?
Zuigen heeft een troostend effect op je baby. De maag en de spieren ontspannen zich hierdoor. Je kunt je kind aan je borst, een flesje of een fopspeen laten zuigen.
Baby’s vinden het heerlijk om bewogen te worden. Dat kan in de wieg, op de schouder, in de kinderwagen of in een wipstoeltje.
Rustige liedjes zingen, op een zachte volume, brengt je baby tot rust. Het is ook een oplossing om muziekdoosjes met een muziekje dat zich steeds herhaalt te gebruiken.
Massages zorgen ervoor dat je baby zich ontspant. Het helpt ook bij krampjes, verstoppingen en andere ongemakken.
Veel baby’s vinden een warm bad erg lekker en ontspannend.
Hoe hou je het vol?
Het helpt als je positief naar je kind kunt blijven kijken. Natuurlijk is het heel vervelend als je kind steeds huilt, maar dat blijft het niet de rest van z’n leven doen. En als het je soms toch even teveel is, helpt het om er met je partner, een familielid, vrienden of de wijkverpleegkundige over te praten. Praten lucht namelijk op en helpt je weer rustig te worden. Wat ook erg goed kan helpen, is tijd voor jezelf vrijmaken om te ontspannen als je kindje slaapt. Je kunt even een dutje doen, een boek lezen of iets anders waar je een goed gevoel van krijgt. Doe in ieder geval ook andere dingen.
“Baby’s die veel huilen” van Sheila Kitzinger
overkinderen.nl
babymassage.be