Een pasgeboren baby, maar ook oudere kindjes, hebben jou, als ouder, nodig. Niet alleen om eten te krijgen maar ook (of misschien wel: vooral) om gekoesterd te worden! Een vertrouwensband is voor het kind heel belangrijk!

Kijk eens om je heen: in de natuur zal de moeder alles voor haar kleintje doen (in ieder geval de meeste diersoorten…). Het kleintje wordt zoveel mogelijk omringd door de zorg van moeder. Gekoesterd (gelikt) en gevoed wanneer het jong dat nodig heeft. In veel culturen worden de kinderen meegenomen naar het werk, gewoon op de rug van de moeder bijvoorbeeld, en slapen de kinderen vlakbij de ouders. Je kind alleen laten wordt daar juist als kindermishandeling afgedaan!

En wat gebeurt er hier? Kinderen worden het liefst in eigen kamertjes, in eigen wiegjes gelegen. Want anders kan papa niet slapen….(bijvoorbeeld). Voeden doen we strak om de vier uur, want anders valt er niks te plannen (jij pakt zelf toch ook een beker drinken als je dorst hebt?) en als we weg gaan, mag onze kleine lekker alleen in een koude kinderwagen liggen. 

Of jij wil wel alles voor je kindje doen, maar de omgeving heeft het commentaar al klaar: je verwent je kind!

Een kleintje heeft juist lichamelijk contact, jouw zorg en liefde, jouw aanwezigheid zo nodig. En luisteren naar de behoefte van het kindje is geen verwennen! Het geeft het kleine mensje juist vertrouwen!

Natuurlijk ouderschap: liefdevol en met respect omgaan met je kinderen. Maar hoe doe je dat? 

Bereid je goed voor op zwangerschap, bevalling en het ouderschap, daar begint het al mee. 

Na de geboorte komt de hechting op gang. Voed het kind met liefde en respect. Op aanvraag en het ideaalst: geef bortsvoeding!

Reageer op je kindje met liefde!

Aanraken is van levensbelang voor het kleine mensje. Het geeft het kindje de wetenschap dat je bij hem bent!

Slapen moet veilig zijn waarbij de ouder tegemoet komt aan de behoeften van het kind. Ook 's nachts dus!

Wees positief en laat zelf het gedrag zien wat jij wenselijk vindt.

Probeer voor evenwicht te zorgen in huis. Voel jij je goed? Dan voelt het kind zich ook beter!

Praktische voorbeelden

Zoals gezegd is borstvoeding ideaal. Het kindje heeft direct lichamelijk contact met de moeder, het drinken is op een ideale temperatuur én bevat alles wat het kindje nodig heeft én je kan voeden zo vaak je kindje daar behoefte aan heeft. Dat kan met de fles niet! Daar zit je toch echt gebonden aan bepaalde hoeveelheden.

Ga je weg? Neem je kindje dan lekker mee in een veilige draagdoek. Let op dat het kindje wel in een goede positie ligt, het goed kan adem halen en het niet te warm krijgt!

Laat het kindje vlak bij jou slapen! Tegenwoordig zijn daar hele handige aanschuifbedjes voor. Veilig omdat het kindje niet onder jouw deken kan komen of dat je per ongeluk op het kindje gaat liggen. Maar je kan jouw kindje wel jouw nabijheid laten voelen….én het goed in de gaten houden! 

Voedt positief op. Wees een goed voorbeeld, benoem de dingen die goed gaan. En laat voelen dat je trots op hem bent!

Sites om meer over dit onderwerp te lezen:

http://www.natuurlijkouderschap.org/

http://kiind.nl/articles/55/Natuurlijk_Ouderschap.html

Natuurlijk Ouderschap

De soms-zo-grote Attachment Parenting misser

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in