BDD oftewel Body Dysmorphic Disorder. Het eeuwig hebben van negatieve gedachten over het uiterlijk. Met grote gevolgen op emotioneel gebied en het moeilijk kunnen functioneren in de dagelijkse bezigheden.
BDD staat voor Body Dysmorphic Disorder. Het is een psychische aandoening. Mensen met BDD hebben een stoornis in de beleving van het lichaam met zeer grote gevolgen.
Natuurlijk is ieder mens weleens ontevreden over zijn uiterlijk. Maar neem nu mensen met Body Dysmorphic Disorder. Zij nemen zeer drastische maatregelen om er zo goed mogelijk uit te zien. Al zegt de omgeving dat er niets met hun uiterlijk mis is, toch wint de ingebeelde lelijkheid het en gaan ze over tot het ongelofelijke. Het in hun ogen afstotelijke lichaamsdeel (of delen) moeten verwijderd worden en men gaat soms over tot het laten amputeren hiervan.
Deze ziekte lijkt veel op anorexia, alleen mensen met BDD denken niet dat ze dik zijn maar dat ze lelijk zijn. BDD komt bij ongeveer 1% van de totale bevolking voor.
Kenmerken
Body Dismorphic Disorder valt onder de groep somatoforme stoornissen. Deze groep stoornissen hebben de volgende kenmerken: het aanwezig zijn van lichamelijke klachten die doen suggeren dat er een lichamelijke aandoening is, maar niet verklaard kunnen worden. Ook verzoekt de patiënt om medische onderzoeken, ondanks negatieve bevindingen van doktoren. Centraal staat de beleving van de klachten, de opvattingen over de klachten, het gedrag en factoren die de klachten
Onderzoek
Het Medisch Centrum Utrecht (UMCU) heeft onderzoek gedaan naar deze ziekte. Hieruit is gebleken dat ongeveer vijf procent van het aantal mensen die plastische chirurgie ondergaat, aan BDD lijdt. Voor bezoekers aan de dermatoloog ligt het aantal nog hoger: 10 procent.
Mensen die voor een doorverwijzing naar de huisarts gaan, worden zonder twijfel doorgestuurd naar de plastische chirurg of dermatoloog. Dit komt doordat huisartsen over het algemeen te weinig kennis hebben van Body Dysmorphic Disorder. Hierdoor worden patiënten vaak nauwelijks doorgestuurd naar een psychiater.
Omdat de meeste patiënten een oplossing zoeken bij een plastische chirurg of dermatoloog, wordt vaak in deze afdelingen onderzoek gedaan naar BDD. T. Bouman, klinisch psycholoog verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen,, zegt dat 83 procent van ingrepen bij mensen met BDD niet leidt tot veranderen. Mogelijk leidt dit zelfs tot verergering van deze ziekte.
Symptomen
De volgende symptomen worden vaak waargenomen bij mensen met BBD:
- angsten
- extreme gevoelens van schaamte
- met betrekking tot het uiterlijk zeer perfectionistisch zijn
- problemen met het onderhouden of aangaan van relaties
- niet in staat zijn om te werken vanwege de ingebeelde afwijking
- suïdicidaal
- sociale fobie
- sociale isolatie
- depressieve afwijkingen
- obsessieve gedachten over de ingebeelde afwijking
Deze symptomen leiden dikwijls tot compulsief gedrag, waarbij de volgende symptomen kunnen voorkomen:
- het compulsief kijken in een spiegel
- of het tegenovergestelde: niet meer kijken naar het eigen spiegelbeeld
- compulsief de afwijking aanraken
- het camoufleren van de afwijking
- compulsief zoeken naar informatie over de ingebeelde afwijking
- obsessief cosmetische- of dermatologische behandelingen ondergaan, waarbij het effect niet bevredigend wordt ervaren
Behandeling
Behandeling van BDD bestaat doorgaans uit cognitieve gedragstherapie, geneesmiddelen of een combinatie van beiden. Omdat bij onderzoek is gebleken dat er een mogelijke oorzaak is te vinden in het gebrek aan bepaalde stoffen in de hersenen worden mensen met BDD ook wel behandeld met zogenaamde SSRI's (antidepressiva). Een cognitieve gedrachtstherapie in combinatie met SSRI's is voor veel patiënten als positief ervaren.
Het AMC in Amsterdam is ondermeer gespecialiseerd in de behandeling van BDD.
Aflevering
Op bdd-info.nl/televisie.html is ondermeer een aflevering te zien waarin drie mensen worden gevolgd met BDD. Een screeninglijst voor BDD, om te bepalen of je BDD zou kunnen hebben, is te vinden op www.adaa.org. Hierbij moet opgemerkt worden dat het om een screeninglijst gaat, dus geen diagnostisering. Deze screeninglijst staat er voor volwassenen en voor jongeren.
www.bdd-info.nl
www.burnin.nl