Blaasontsteking is een kwaal die veel voorkomt bij vrouwen. De verschijnselen zijn onder andere vaak moeten plassen en een brandend gevoel. Er zijn medicijnen voor, maar je kunt zelf ook maatregelen nemen om de kans op deze infectie kleiner te maken. Veel drinken bijvoorbeeld.

Blaasontsteking, wat is dat?

Blaasontsteking wordt in de medische wereld cystitis genoemd. Het is, zoals de naam al zegt, een ontsteking van de blaas, het 'zakje' in de onderbuik waar de urine wordt bewaard voordat deze wordt uitgeplast. De infectie komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De reden daarvoor is heel simpel: vrouwen hebben een veel kortere urinebuis, waardoor ziekteverwekkers gemakkelijker de blaas kunnen bereiken. Blaasontsteking heeft de neiging terug te komen zodra je er eenmaal last van gehad hebt.

Wat zijn de klachten?

Bij blaasontsteking moet je vaak plassen. Je hebt sterke aandrang, hoewel je eigenlijk maar weinig urine uitplast. Dit plassen kan gepaard gaan met een brandend gevoel, dat na het plassen nog een tijdje kan aanhouden. De urine kan vies ruiken en er kunnen bloed en slijm in zitten. Het kan ook zijn dat je misselijk bent en moet braken. Sommige mensen krijgen pijn in de onderbuik.

Wat zijn de oorzaken?

Blaasontsteking ontstaat wanneer er bacteriën in de blaas terechtkomen. Die 'plakken' dan vast aan het slijmvlies van de blaas. Hoe komen ze dan in de blaas terecht? Dat kan op verschillende manieren. Er zitten altijd bacteriën in de darmen. Na de ontlasting zitten ze natuurlijk ook rond de anus, de vagina en de urinebuis. Veeg je niet zo goed af na de ontlasting, bijvoorbeeld de verkeerde kant op en niet van voor naar achter (van de kant van de vagina naar de bovenkant van de bilspleet) dan kunnen de vervelende ziekteverwekkers in de urinebuis terechtkomen, om vervolgens naar de blaas te gaan. Ook door een vrijpartij krijgen ze daar vaak de kans voor. Soms wordt het veroorzaakt door andere factoren, bijvoorbeeld blaasstenen of bepaalde voeding. Bij kinderen kan de oorzaak ook een afwijking in de urinewegen zijn. Bij mannen kan een prostaatontsteking de oorzaak zijn.

Wat kun je eraan doen?

Water en nog eens water!

Zoals voor veel dingen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Veel drinken is heel belangrijk. Dat is voor iedereen goed, maar zeker als je gevoelig bent voor blaasontsteking. Door veel (water, kruidenthee) te drinken, spoel je de blaas regelmatig door. Eventueel aanwezige bacteriën blijven dan minder lang zitten (omdat je ook meer plast als je veel drinkt). Probeer daarom minimaal twee liter per dag te drinken. Dat valt niet voor iedereen mee. Toch is het vaak een kwestie van wennen. Je kunt het ook geleidelijk opbouwen. Je begint bijvoorbeeld met een liter per dag. Je zet een fles op het aanrecht, die aan het eind van de dag leeg moet zijn! Of je drinkt bij of na elke maaltijd een groot glas water. Op die manier krijg je, als je dat vier keer per dag doet, sowieso al een liter water binnen. Ben je er een beetje aan gewend, dan bouw je het op tot twee of drie liter water. Bijkomend voordeel is dat het ook goed is voor je huid, je lijn en je weerstand! Bovendien raak je afvalstoffen zo gemakkelijker kwijt.

Reinheid en kuisheid; nog steeds actueel

Een goede hygiëne is belangrijk. Houd jezelf schoon en fris en veeg je billen van voren naar achteren af. Omdat je na een vrijpartij meer kans hebt om een blaasontsteking op te lopen, is het verstandig na het vrijen te gaan plassen. Zo plas je de bacteriën die eventueel rond de urinebuis zijn gaan zitten, direct weer uit. Als je moeite hebt om te plassen, drink dan voor de vrijpartij een glas water. Een simpele maatregel dus. Je kunt ook niet meer vrijen. Een iets ingrijpender maatregel die waarschijnlijk wat minder wenselijk is….!

Maak ze het leven zuur

Bacteriën houden van een lekker warm, vochtig milieu. Geen wonder dat ze het prettig vertoeven vinden in de blaas. Plas ze dus goed uit. Niet te lang wachten met plassen als je aandrang hebt. Verder kun je ze letterlijk het leven zuur maken. Ze gedijen slecht in een zuur milieu. Dat doe je bijvoorbeeld door citroensap te drinken. Je kunt gewoon in de supermarkt een flesje citroensap kopen en dan enkele druppels in je thee of water doen. Het geeft een fris smaakje, dus het mes snijdt aan twee kanten. Dit is een heel eenvoudige, maar krachtige maatregel. Je kunt dit altijd doen als je het begin van een blaasontsteking voelt. Vaak kun je hiermee, naast veel water drinken, voorkomen dat het uitgroeit tot een echte ontsteking.

Medicijnen

Helpen deze maatregelen niet, ga dan zeker naar de dokter. Als je te lang met een blaasontsteking rondloopt, loop je kans een nierbekkenontsteking te krijgen. De huisarts kan antibiotica voorschrijven, een bacterieremmend middel. Meestal ben je er dan snel vanaf, maar zorg dat je de hele kuur altijd afmaakt. Stop je sneller met de kuur, dan heb je kans dat er bacteriën achterblijven in de blaas, die zich dan weer gaan vermenigvuldigen en opnieuw een ontsteking veroorzaken. Bovendien werk je dan in de hand dat de bacteriën resistent worden voor de antibiotica. Dit wil zeggen dat ze er ongevoelig voor worden. Zo verpest je het voor anderen die ook van de medicijnen willen profiteren!

Uroloog

Soms hebben kinderen herhaaldelijk last van urineweginfecties. De huisarts zal het kind dan vaak doorsturen naar een uroloog. Die onderzoekt de urinewegen dan door middel van echo-onderzoek, blaasfunctieonderzoek en een cystoscopie bijvoorbeeld. Er wordt dan in de blaas gekeken om te kijken of er structurele afwijkingen zijn. Uiteraard hangt het vervolgens van de bevindingen van de uroloog af welke maatregelen er genomen worden.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in