De preventieve bodyscan wordt steeds populairder in Nederland. Bekende Nederlanders zoals Danny de Munk, Catherine Keyl, Chiméne van Oosterhout en Jaap Kwaakman van de 3 J’s worden als marketinginstrument ingezet om potentiële klanten over te halen om een bodyscan te ondergaan. Wat de klinieken en de BN’ers niet vermelden tijdens hun campagne is dat er naast de voordelen ook risico’s kleven aan een bodyscan.
Radiologen, medische genootschappen en andere specialisten maken zich zorgen over het preventief scannen van gezonde lichamen. Met een CT-scan onderzoekt men organen middels röntgen. Röntgenstraling verhoogt de kans op kanker en zou daarom zoveel mogelijk vermeden moeten worden. In Nederland is een CT-scan alleen toegestaan en het wordt alleen vergoed als er medische noodzaak is.
De onderzoekspunten van een lichaamsscan
Bij een Total Bodyscan wordt er gebruik gemaakt van MRI, CT en Echo. Voorafgaand aan het CT, MRI en/of Echografisch onderzoek vindt een cardiologisch onderzoek plaats. Het onderzoeken van bloed, urine, prostaat, BMI ofwel Body Mass Index (verhouding tussen lengte en gewicht) zijn optioneel.
Met een MRI scan wordt er door middel van radiogolven een scan gemaakt, dit is ongevaarlijk mits er geen metalen in het lichaam zitten. Tumoren, longziekten, botafwijkingen, cystes, ontstekingen, vaatproblemen en andere afwijkingen kunnen hiermee worden opgespoord.
Bij een CT-scan wordt er gebruik gemaakt van röntgenstraling. Beenderen en inwendige organen zoals longen, hart, lever en nieren kunnen hiermee worden onderzocht. Het regelmatig blootstellen aan röntgenstraling kan leiden tot schade aan het DNA en eventueel tot kanker.
Indien een patiënt minder te besteden heeft of metalen in het lichaam heeft, dan is een Echografie een goed alternatief voor een MRI-scan. Met een Echografie is het mogelijk om door middel van geluidsgolven de organen in beeld te brengen, dit is niet schadelijk voor het lichaam.
De motieven voor een bodyscan
- Uit voorzorg wegens genetische factoren.
- Het vroegtijdig opsporen van afwijkingen om erger te voorkomen.
- Door medische noodzaak.
De risico’s van een jaarlijkse bodyscan
- Het is mogelijk dat men klachten en symptomen negeert, omdat de uitslag van de bodyscan positief was.
- De uitslag van een bodyscan kan negatief zijn terwijl de patiënt in werkelijkheid niets mankeert. De kosten van het medisch onderzoek kan hierdoor aardig oplopen.
- De vervolgonderzoeken kunnen leiden tot narcoseproblemen, infectiegevaren, bloedingen en allergische reacties, terwijl het achteraf misschien niet nodig was.
- Een patiënt kan een positieve uitslag ook zien als een aanmoediging om door te gaan met een ongezonde levensstijl.
- Door het lichaam jaarlijks met een CT te scannen, verhoog je de kans op kanker.
- In de zorg zullen langere wachttijden ontstaan en dit is nadelig voor patiënten die met spoed medische hulp nodig hebben.
De prijzen van een Total Bodyscan
In Nederland zijn er twee klinieken die de Total Bodyscan aanbieden, dit zijn Privatescan en Prescan te Hengelo. Nederlandse patiënten worden door hen regelmatig doorverwezen naar Duitsland, omdat de klinieken in Duitsland een groot medisch netwerk hebben. Patiënten met een negatieve uitslag kunnen in Duitsland direct behandeld worden. In Nederland ligt de prijs van een Total Bodyscan rond de elfhonderd euro. In het buitenland betaal je voor hetzelfde onderzoek nog minder dan de helft. De Total Bodyscan wordt in Nederland meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar.
www.wikipedia.nl
www.privatescan.nl
www.prescan.nl
www.erasmusmc.nl