Je hoort het vaak… Studenten zijn lui, drinken veel en leven ongezond. Het resultaat van een recent onderzoek bevestigt dat helaas nog steeds. Ook kwam onlangs naar voren dat de meeste studenten aangeven graag te willen afvallen, minder te willen drinken en meer te willen bewegen. Geldt dit ook voor jou?
Het is 31 december en je viert met vrienden of familie oud en nieuw. Je lichaam is nog bezig om alle hapjes en drankjes van de kerstdagen te verwerken, terwijl de volgende feestavond alweer voor de deur staat. ‘Daar gaan we weer’, denk je, terwijl je weer een slok van je zoveelste drankje neemt en de schaal met vette hapjes wederom voor jouw neus langs is gedaan. Even later stel je jezelf gerust, want je was immers al een tijdje van plan om gezonder te gaan leven en meer te gaan bewegen. Maar wanneer je als student zijnde écht kilo’s kwijt wil raken, is het soms moeilijk om dat week in week uit vol te blijven houden.
Cultuur
Het is natuurlijk hartstikke leuk en vooral ook gezellig om aan te sluiten bij een jaar- of studentenclub, maar daar hoort om de zoveel tijd natuurlijk ook een gezellig feest of een etentje bij. En daar drink je natuurlijk ook net iets meer dan je vooraf met jezelf had afgesproken. Voor een groot deel heeft dat te maken met identiteit of het feit dat je niet onder wil doen voor de rest. Je wil natuurlijk niet dat je bekend komt te staan als ‘die saaie persoon’ die na een paar drankjes al genoeg heeft, terwijl de rest van je vrienden of clubgenoten nog vrolijk door aan het drinken is. Het ‘veel drinken’ is ook nog steeds een van de dingen bij de cultuur van studentenverenigingen en studenten horen.
Zien en gezien worden
Wanneer je met je vrienden of huisgenoten een gezellig avondje gaat stappen zie je in de kroeg slechts de buitenkant van iedereen die om je heen staat. Helaas kun je bij die mooie meid niet naar binnen kijken en die lekkere hunk heeft helaas geen visitekaartje bij zich waar zijn karaktereigenschappen op zullen staan. Als student zijnde wil je er natuurlijk het liefst altijd op en top uitzien, om genoeg indruk te kunnen maken met je uiterlijk. Maar hoe goed je soms ook je best doet, je weet stiekem dat je het voor jezelf makkelijker had kunnen maken als je wat slanker was geweest. Ook realiseer je jezelf dat het vandaag de dag vaker om het uiterlijk dan het innerlijk gaat. Voldoende bewegen en goed eten kan je dus ook helpen om straks wél een verpletterende indruk te maken op dat lekkere ding!
Gezond ontbijten
Het ontbijt is je eerste energiebron van de dag. En ook hier geldt het spreekwoord: een goed begin is het halve werk. Als je gezond ontbijt heb je meteen 20 tot 25 procent van je dagelijks noodzakelijke energie binnen. Zo verklein je de kans op een dip in de loop van de dag en zul je langer geconcentreerd blijven tijdens colleges. Sla je het ontbijt over om je lijn in toom te houden? Denk er dan aan dat je in de loop van de dag makkelijker zin zult hebben in tussendoortjes, die je wellicht later op de weegschaal kunt aflezen. Ontbijten is dus ontzettend belangrijk.
Avondeten
Studenten staan er ook om bekend dat ze lui zijn. Dat geldt misschien niet voor jou, maar luie studenten zullen sneller een pizza in de magnetron stoppen, dan dat ze even lekker een half uur in de keuken gaan staan om een gezondere maaltijd voor te bereiden. Wanneer je wil afvallen, kies dan in ieder geval altijd voor een verantwoorde avondmaaltijd. Wanneer je weinig inspiratie hebt voor het maken van je maaltijd, dan is het aanschaffen van een studentenkookboek een prima oplossing. Daarin staan tal van gerechten die niet alleen heel makkelijk te bereiden zijn, maar ook nog eens gezond zijn. Wanneer je na het avondeten nog honger hebt, dan kun je deze het beste stillen door een stuk fruit te eten. Zorg er dan wel voor dat je dit niet te laat doet, want op een laat tijdstip breekt je lichaam geen stoffen meer af en kom je dus alsnog aan.
Samen sporten
Naast het letten op je voeding is het ook noodzakelijk dat je genoeg beweegt. Met een vriend of vriendin sporten is niet alleen gezelliger, maar je zult ook merken dat je sneller progressie boekt. Je kunt niet alleen samen het tempo bepalen, maar wanneer bijvoorbeeld je vriend of vriendin iets harder loopt dan jij, is dat voor jou meteen een uitdaging om dat tempo bij te gaan houden. Ook kun je elkaar blijven motiveren, waardoor je die laatste paar honderd meter nog net even wat extra gas kan geven. Wanneer je besloten hebt om samen of met een groepje te gaan sporten, probeer dan met elkaar minimaal twee vaste tijdstippen per week af te spreken.
Studentensportvereniging
Wat ook een goed, maar vooral ook gezellig initiatief kan zijn, is om lid te worden van een studentensportvereniging. Daarvan zijn er ruim vierhonderd in Nederland, met inmiddels al meer dan 100.000 leden. Er is in jouw stad dus altijd een vereniging te vinden. Wanneer je besluit om in teamverband te gaan spelen, kun je met jouw team ook deelnemen aan een van de veertig jaarlijkse Nederlandse Studenten Kampioenschappen. Wellicht heb je al eens gehoord van de Batavierenrace. Dit is een zeer bekende roeiwedstrijd, waar een aantal sterke studententeams aan meedoen. Na de training kun je er natuurlijk voor kiezen om met je teamgenoten nog even gezellig op de club te blijven hangen, maar let er dan wel op dat je niet teveel drinkt. Anders heb je alsnog voor niets zo lekker gesport!
Als je twijfelt over de sport die je wil gaan beoefenen, denk hier dan natuurlijk eerst goed over na. Sport je liever alleen of met z’n tweeën, of toch liever in teamverband? Wellicht is het ook een slim idee om gewoon eens een keer mee te doen met een training op de studentensportvereniging. Zo krijg je niet alleen een goede indruk of de sport die je voor ogen hebt je wel of niet bevalt, maar tevens kun je meteen voor jezelf nagaan of het wel iets voor je is om lid te worden van een studentensportvereniging.
Dertig minuten
Iedereen weet dat voldoende beweging een positief effect heeft op je lichaam. Maar wanneer heb ik eigenlijk voldoende bewogen? Een vaak gehoord feit is om dertig minuten per dag actief te bewegen. Probeer hierbij voor jezelf te bedenken hoe je aan dit half uur gaat komen. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, ga op de fiets naar college in plaats van met de bus of de tram, of loop of fiets naar het station.
Bereid je goed voor
Zorg met name voor de juiste sportkleding en schoenen. Met name om blessures te voorkomen zijn goede schoenen noodzakelijk wanneer je gaat hardlopen. Lekker zittende (sport-) kleding heb je vaak al in de kast liggen. Wanneer je aan je training begint, zorg er dan vooral niet voor dat je te fanatiek begint, zodat je snel buiten adem raakt. Ga ook niet denken dat je voor of na het sporten méér kan eten. Voor het sporten is eten sowieso niet nodig. Wel is het slim om ruim een uur voor je training iets te eten waar je energie van krijgt. Een banaan is hier een goed en gezond voorbeeld van. Drink ook voldoende water. Leg jezelf als je aan je training begint nooit meteen druk op, maar luister goed naar je eigen lichaam. Wanneer je na een aantal maanden begint te voelen dat je conditie en je lichaam sterker worden, kun je ervoor kiezen om op tijd te gaan lopen.