Diabetes 2 is inmiddels de grootste volkziekte en zal dat voorlopig ook blijven. Veel mensen hebben het in zo´n lichte vorm dat ze zich niet van bewust zijn dat ze ook Diabetes 2 hebben. De wetenschap is er nog niet uit waardoor precies de onstuimige groei van Diabetes 2 wordt veroorzaakt. Wel weten we dat er een hoop voorkomen kan worden door gezond te leven . Dat wil zeggen goed letten op wat je eet en drinkt en voldoende per dag bewegen.      

Insuline

Hoe komen we aan Diabetes2? Dan moeten we iets meer weten hoe het lichaam werkt. Ons lichaam is opgebouwd uit ontelbare kleine cellen. Al die cellen hebben brandstof nodig om te werken. Die brandstof is suiker uit het bloed: bloedsuiker. Je hart klopt door middel van bloedsuiker. Lopen, zwemmen en fietsen bijvoorbeeld kost energie die diezelfde bloedsuiker verzorgt.Alles werkt dus op bloedsuiker. Daarvoor heb je een transportmiddel nodig. In je lichaam is dat insuline. Als je eet maakt de Alvleesklier insuline aan. Die insuline gaat je bloed in en zorgt ervoor dat je cellen open gaan staan en het bloedsuiker opnemen.

Alvleesklier

Het is de alvleesklier dus die insuline produceert. Bij diabetes2 geven de cellen van de alvleesklier minder insuline af, de cellen van het bloed nemen daardoor te weinig bloedsuiker op en worden minder gevoelig voor insuline. Zo gaat het proces steeds verder als het niet gestopt wordt met medicijnen. De alvleesklier speelt dus een grote rol bij de verwerking  van  energie door het lichaam en is een van de grootste klieren die hormonen (insuline is een hormoon) produceert die aan het bloed worden afgegeven.  De alvleesklier is ook belangrijk voor de vertering van voedsel want zij produceert ook daarvoor enzymen. Dokter Hiromi Shinya, maag-darm specialist spreekt over bronenzymen. Een mens heeft daar een bepaald aantal van. Door slecht en teveel voedsel kan deze bronenzymenhuishouding van streek raken. 

Dik

Als je te dik wordt gaan je cellen minder makkelijk open staan en blijft er dus te veel ongebruikte insuline in je bloed.  Het gevolg daarvan is dat veel bloedsuiker in het bloed blijft zitten en dat is ongezond.. De nieren kunnen dit transport van de bloedsuiker niet aan en scheiden deze overtolligheid af. Dit heeft voor de officiële naam gezorgd namelijk diabetes mellitus wat zoiets betekent als de ‘honingzoete doorstroom’.

Misverstand

Medicijnen kunnen de cellen helpen de insuline te herkennen. En zo kunnen die cellen weer het suiker uit het bloed halen. Als je bloedsuikerspiegel nog verder daalt kunnen de symptomen nog heftiger worden De symptomen  kunnen zo heftig worden  dat.  misverstanden kunnen optreden omdat mensen denken dat iemand  die een hypo heeft dronken is. 

Gezond leven

Natuurlijk heb je liever geen diabetes maar het komt in de beste families voor. Een oplossing zou kunnen zijn als je de kans had om je eigen ouders uit te kiezen. Wat je zelf kan doen is  zorgen dat je op een gezonde manier leeft. Die gezonde leefstijl kan je overbrengen op je gezin en je omgeving. Zodoende verklein je de kans dat anderen ook diabetes krijgen. Als je nog geen diabetes hebt is het letten op een gezonde leefstijl. Dat bestaat uit gevarieerd en gezond voedsel en goede beweging.

Niet roken

Bovendien is het een pré als je niet rookt.  Roken is in Nederland de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige sterfte. Roken schaadt, wàt en hoeveel je ook rookt. Roken pleegt een aanslag op luchtwegen en longen (via teerproducten), op hart en vaten (via nicotine en koolmonoxide), en op nog meer organen… en ook nog op je portemonnee! Dus stoppen is meer dan de moeite waard.

Controle

Als je ouder wordt is het verstandig om van tijd tot tijd je gezondheid te controleren.  Dat kan bij je huisarts maar steeds vaker worden er ook testen aangeboden op internet. De betrouwbaarheid van die testen neemt toe. Binnenkort zal de ultieme gezondheidsrobot verschijnen die de taak heeft het werk van de huisarts te verlichten. 

De rest van je leven

En dan vertelt de huisarts je dat je diabetes2 hebt. Je vraagt hoe je er aankomt. Zo zwaar ben je ook niet. Zou de arts zich vergissen? Heeft hij de onderzoeken door de war gehaald? Oké, dat niet. Maar zo erg kan je het toch niet hebben! Een beetje diabetes zal het wel zijn. Dan moet je accepteren dat je diabetes hebt. Misschien al veel langer maar heb je nog nooit duidelijke symptomen gehad. Een beetje diabetes kan niet. Net zoals je niet een beetje zwanger kan zijn. Je zal moeten accepteren dat de diagnose gesteld is en dat je de rest van je leven met diabetes moet leven. Dan is het tijd geworden om je goed te laten voorlichten wat het voor jouw leven gaat betekenen. Het helpt ook zeer om met mensen die al langer leven met de wetenschap dat ze diabetes hebben te praten. Zogenaamde lotgenoten ontmoetingen kunnen zeer verhelderend zijn. Van hun ervaringen kan je veel opsteken. Uiteindelijk moet je wel zelf je weg kunnen bepalen want diabetes hou je de rest van je leven.

Gelukkig is er tegenwoordig goede begeleiding en kan je heel oud worden met Diabetes2 mits je bereid ben om gezond te gaan leven. Dat wil dus zeggen gezond eten en gezond bewegen. 

 

 

        


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in