Shii-take of Lentinula edodes, een Oosterse paddenstoel, die ondertussen ook in Europa als culinaire lekkernij bekend is, werd en wordt in het Oosten vooral om zijn geneeskrachtige kwaliteiten geroemd.
Al tijdens de Song Dynastie in China, zowat 1000 jaar geleden, werd de Shii-take in oude geschriften vermeld. Later tijdens de Ming Dynastie schreef de toen beroemde arts Wu Juei dat deze paddenstoel kan worden ingezet bij infecties van de bovenste luchtwegen, slechte bloedcirculatie, bij vermoeidheid, vroegtijdige ouderdomsverschijnselen en om de QI of levensenergie op te wekken.
Zwammen in het algemeen lijken steeds belangrijker te worden, niet alleen in de keuken, maar ook als medicijn en zelfs als hallucinogeen. Omdat men deze geheimzinnige bosproducten ook teeltechnisch steeds beter leert kennen en dus gemakkelijker kan kweken, worden ze commercieel ook aantrekkelijker.
Wat zit er in de zwam?
Wat de gezondheidswaarde van Shii-take betreft zijn het vooral de poly-sacchariden, zogenaamde beta-D-glucanen, die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de immuunversterkende werking. Deze stoffen vinden we ook terug in andere weerstandverhogende planten zoals Rode zonnehoed. Verder bevat Shii-take ook eritadenine, een alcaloïde met cholesterolverlagende werking.
Natuurlijk zitten er nog veel meer stoffen in deze paddenstoel, zeker de grote hoeveelheid vitaminen, mineralen en aminozuren mogen we niet vergeten. Shiitake bevat 18 verschillende aminozuren, waaronder alle essentiële aminozuren. Circa 30% van die aminozuren komen voor in vrije vorm (niet gebonden in eiwitten), waardoor een uitstekende opname is gegarandeerd. De paddenstoel vormt een goede bron van de vitaminen B1, B2, niacine, pantotheenzuur en choline. Heel bijzonder is dat Shiitake ook vitamine B12 en een behoorlijke hoeveelheid vitamine D bevat, die niet of nauwelijks in andere planten voorkomen. Van de mineralen zijn kalium, fosfor, silicium, magnesium, calcium, zwavel, ijzer en mangaan goed vertegenwoordigd. Voorts bevat Shiitake RNA in de vorm van een dubbele keten, waarvan het antiviraal effect bekend is en dat de productie van interferon stimuleert.
Waar kan hij voor gebruikt worden?
Het mag duidelijk zijn dat zo'n zwam vooral mensen met een verzwakt immunsysteem kan helpen. Mensen die makkelijk verkouden worden, gevoelig zijn voor griepvirussen of mensen waarbij het immuunsysteem ondermijnd is door bijvoorbeeld bestralingen of door het HIV virus.
Tijdens griepperiodes kun je regelmatig Shii-take op het menu zetten, de beta-glucanen zijn wel stoffen, die de mens niet goed kan verteren, daarom is het van belang om de paddenstoelen in de gerechten fijn te snijden en goed te bakken, blijkbaar worden ze dan beter opgenomen. Verder kun je ze ook drogen of gedroogd kopen, er poeder van maken of er thee van trekken. Ook verschillende farmaceutische bereidingswijzen zijn verkrijgbaar, waarbij de extracten beter werkzaam zouden zijn dan de tincturen.
Shii-take, een voorbeeld van voedsel dat lekker en gezond is.
http://www.mskcc.org/mskcc/html/69377.cfm Lentinula monograph
www.herboristen.be