Je kent het wel; enorme pijn aan je keel. Dit kan voorkomen in de ochtend of in de winter, maar natuurlijk hebben sommigen de keelpijn ook in de bloedhete zomer. Erg vervelend dus. Vaak gaat keelpijn zelfs gepaard met oorpijn of hoofdpijn. Het is een pijn die vaak omschreven wordt als ‘de keel die voelt als schuurpapier’. Je begint te denken aan een corona, een verkoudheid of toch een keelontsteking, want wat kan het toch zijn? Heb je last van keelpijn of ken je iemand die eronder lijdt? Lees dan zeker verder!
Symptomen van keelpijn
Aangezien keelpijn in verschillende soorten en heftigheid kan toetreden, hoeven niet alle symptomen van toepassing zijn. Bij eten en drinken ervaart de persoon vaak pijn. In heel heftige gevallen zou je zelfs last kunnen hebben bij het spreken. De bijbehorende koorts, verkoudheid en lage weerstand zijn ook niet ongebruikelijk bij het hebben van keelpijn. Indien er sprake is van een keelontsteking is het mogelijk om een rode keel van binnen met witte puntjes te vinden. Veel slijm, een opgezette keel en gevoeligheid komen dan ook vaak voor.
Ontstaan keelpijn
Nadat je erachter komt dat je keelpijn hebt, vraag je je vast af hoe deze pijn kan ontstaan. Er zijn verschillende oorzaken voor keelpijn te vinden. De oorzaak is het vaakst een verkoudheid. Daarnaast is het mogelijk dat er een bacterie is overgedragen. Virussen zoals het Pfeiffervirus en het Coronavirus kunnen ook zorgen voor de pijn. Bovendien zijn er nog andere oorzaken te vinden die blijken uit je eigen gewoontes, zoals: roken, vaak je keel schrapen of hard schreeuwen. Als laatste hebben we ook als mogelijkheid dat keelpijn ontstaat door een overdraagbare seksuele aandoening. De kans is wel erg klein dat dit het geval zou zijn.
Wat kan ik doen tegen lichte keelpijn?
Keelpijn behandelen kan op verschillende manieren. We bespreken eerst de lichtere klachten om keelpijn zo snel mogelijk te verminderen. Het meest makkelijke is dan om pijnstillers te gebruiken. Rust goed uit en zorg er ook voor dat je keel die rust ervaart; praat dus zo min mogelijk. Heb constant een glas water naast je en neem er gerust heel wat slokken van. Eventueel kun je daarbij gorgelen voor een tijdelijke verlichting. Ook zuigtabletten en drop hebben een tijdelijk effect. Door lange tijd hierop te zuigen, blijft je keel vochtig.
Wat kan ik doen tegen langdurige of heftige keelpijn?
Als er sprake is van langdurige of heel heftige keelpijn, is het belangrijk om goed op te laten. In sommige gevallen is het beter om naar de huisarts te gaan. Verschillend huisartsen raden aan om bij de volgende klachten aan de bel te trekken. Als je moeite hebt met eten of drinken of daarbij vaak moet kwijlen, neem dan contact op met je huisarts. Bij benauwdheid of koorts die langer duurt dan drie dagen is dit ook het geval. Net als bij klachten aan één kant van je gezicht of steeds sterker wordende klachten. Na tien dagen nog steeds last van gewone keelpijn? Dan is het ook verstandig om contact op te nemen met je huisarts.