Guitar hero is een spel, waarbij je met een bepaald instrument noten moet aanslaan die op een verticale gitaarhals op je afkomen. Er klinkt dan muziek, aan de hand van welke noten je goed aangeslagen hebt. In het spel zijn verschillende moeilijkheden zoals Beginner, Easy, medium, Hard en Expert. Er zijn, naarmate er nieuwere versies uitkwamen, ook andere instrumenten toegevoegd, zoals een drumstel en een microfoon. Het zesde deel van deze serie komt bijna uit, tijd om eens even te kijken naar alle voorgaande delen!

Hoofdtitels

Guitar Hero I

Het eerste deel van Guitar Hero werd voor het eerst uitgebracht op 8 november 2005 (alleen voor de Playstation 2) en er werden 1,5 miljoen exemplaren van verkocht. Een greep uit de songlijst: Audioslave, Jimi Hendrix, Queen en Ozzy Osbourne.

Guitar Hero II

De populariteit van Guitar Hero steeg drastisch na de release van Guitar Hero II! In 2006 kwam dit deel voor de Playstation 2 uit, en in april 2007 ook nog eens voor de XBox360. Er werden, voor de Playstation 2 en Xbox360 samen, 3 miljoen exemplaren van verkocht. Een paar artiesten uit dit deel: The Rolling Stones, Rage Against the Machine, Guns 'n Roses, The Police en Van Halen.

Guitar Hero III

Met de release van Guitar Hero III, eind 2007, kwamen er vier nieuwe platforms bij waarop je Guitar Hero kon ervaren. De nieuwkomers waren: Playstation 3, Wii, Windows en Mac! Dit deel is niet meer ontworpen door Harmonix, dat is overgestapt naar de concurrent, Rock Band, maar door Neversoft en RedOctane. Er veranderde niet veel, behalve een online-functie in het spel! Een selectie uit de artiesten: The Killers, Aerosmith, Smashing Pumpkins, Muse en Metallica

Guitar Hero IV

Guitar Hero IV introduceerde voor het eerst twee nieuwe instrumenten in de Guitar hero wereld, namelijks de drums en de microfoon. Dit was vooral als antwoord bedoelt naar Rock Band toe, die daarvoor al de drums en de microfoon had uitgebracht. Ook waren in dit deel verschillende real-life karakters te spelen, zoals Ozzy Osbourne, Sting en Jimi Hendrix. Deze artiesten waren dan natuurlijk ook veel vertegenwoordigt in dit deel.

Guitar Hero V

Guitar Hero V is tot nu toe de laatste hoofdtitel die uitgebracht is, in september 2009. Guitar hero V bevatte 85 verschillende liedjes van 83 verschillende artiesten, waaronder: Muse, The Police, Megadeth, Coldplay en de Dire Straits. Ook waren er weer nieuwe karakters te bespelen, zoals de leadzanger van Muse, Matt Bellamy, en de leadzanger van Nirvana, Kurt Cobain.

Uitbreidingen

Er zijn in totaal zeven uitbreidingen uitgebracht: Guitar Hero Encore: Rocks the 80s, Guitar Hero: Aerosmith, Guitar Hero: Metallica, Guitar Hero Smash Hits, Guitar Hero Van Halen, Band Hero en DJ Hero.

Guitar Hero Encore: Rocks the 80s

Deze game is gemaakt om het eerste deel 'compleet' te maken. Er waren geen vernieuwingen bij vergeleken met het eerste deel, behalve dan nieuwe nummers.

Guitar Hero: Aerosmith

Dit was de eerste release van Guitar Hero die alleen  maar om één band draaide. Er kwamen ook nog een handvol andere artiesten in voor maar, natuurlijk, vooral Aerosmith…

Guitar Hero: Metallica

Dit deel bestond, zoals de titel al voorspelt, uit nummers van de band Metallica. Deze uitbreiding is volledig gebaseerd op Guitar Hero World Tour (Guitar Hero IV), maar gaf toegang tot nummers uit de geschiedenis van Metallica. Ook kwam er een nieuwe mode voor de drums, Expert+, waarbij je twee voetpedalen nodig hebt.

Guitar Hero Smash Hits

Deze uitbreiding kwam in Juni 2007 en was gebaseerd op eerdere, succesvolle nummers uit de voorgaande delen: Guitar Hero tot en met Guitar Hero Metallica.

Guitar Hero Van Halen

Guitar Hero Van Halen kwam uit in december 2009, en bevatte 25 nummers van Van Halen, 3 gitaar-solo's van Eddie van Halen en 19 'gastoptredens', van onder andere Queen, Weezer en Foo Fighters.

Band Hero

Band Hero was uitgegeven omdat Activision, het bedrijf dat Guitar Hero uitbrengt, leed onder de concurrentie van SingStar en RockBand, die in vergelijking met Guitar Hero veel meer Top40 en pop-liedjes uitbrachten in hun spellen dan Guitar Hero, die voornamelijk Rock en Metal bevatte in haar spellen. Taylor Swift en No Doubt zijn een paar van de Top40 artiesten die erin voorkomen. Band Hero was vooral bedoeld voor families die een iets minder ruig spel wilden dan Guitar Hero.

DJ Hero

DJ Hero heeft eigenlijk niks met het hele concept van Guitar Hero te maken: De bedoeling bij DJ Hero is met een draaitafel, net als een DJ, de juiste noten aan te drukken/slaan. De developer is ook een andere dan van de 'gewone' Guitar Hero spellen, namelijk FreeStyleGames. De verkoop van dit spel was de helft minder dan de uitgever had verwacht: een flop.

Gameplayverschillen

Natuurlijk is de gameplay (= hoe het spel eruit ziet als je het speelt) in de loop der jaren verandert. Hier staan ze op een rijtje, zodat je de verschillen goed kan zien!

""

Guitar Hero 1

 

 

 

 

 

 

""

 Guitar Hero 2:

De graphics zelf zijn iets verbeterd in vergelijking met GH1, er zijn geen duidelijke veranderingen te zien.

 

 

 

 

 

 

""

 Guitar Hero 3:

Je ziet dat de Rock-meter (rechtsonderin) wat ronder is geworden, ook is het vakje voor de puntentelling (linksonderin) anders. Daarnaast lijken de snaren op de gitaarhals onder de noten meer contrast te vormen.

 

 

 

 

 

""

Guitar Hero 4:

Je ziet dat de Rock-meter naar links is verschoven, bovenop de puntentelling. Ook zijn de graphics zelf verbetert, de artiesten en hoe ze bewegen. Tenslotte is ook de gitaarhals met de noten veranderd.

 

 

 

 

""

Guitar Hero 5:

Hier vonden de meeste veranderingen plaats. Er waren challenges toegevoegd (linksonderin), de Rock-meter zit nu aan de gitaarhals vast, de noten zien er anders uit, de gitaarhals is omlijnd, de multiplier (= meter van bonuspunten voor noten die je achter elkaar raakt) zit nu rechts aan de gitaarhals, en de puntentelling zit rechtsonder! Ook zijn de artiesten en hun bewegingen enorm verbeterd in vergelijking met het vorige deel.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in