Ik las laatst een stuk over iemand die had gedoken. Het is voor mij al zeker tien jaar geleden dat ik mijn laatste duik maakte. De herinneringen hieraan brengen mij ertoe om toch weer te overwegen om nog eens te gaan duiken.

Mijn eerste ervaringen

Ik zat volgens mij nog op school toen ik voor de eerste keer ging duiken. Op een vakantie in Marmaris had ik mij bij de duikschool aangemeld die bij het hotel waar ik verbleef was aangesloten. Prachtig weer natuurlijk in Turkije, en de wateren zijn helder en blauw. Hier heb ik mijn eerste (CMAS) ster in duiken gehaald. De eerste twee proefduiken had ik al in het zwembad gehad, zodat je al uitleg had gehad over de apparatuur die je gebruikt. Na de proefduiken ga je in de zee duiken. Echt een prachtige ervaring met warm water, en prachtige vissen om te zien.

Duiken in Nederland

Naderhand wou ik toch wel verder met duiken, ik woonde nog thuis dus had ik ook geen lasten die ik moest betalen. Kort daarna ben ik op zoek gegaan naar een duikschool in de buurt. Uiteindelijk kwam ik in Zutphen terecht. Dit was een duikschool die volgens de PADI-methode cursussen verzorgen. PADI staat voor Professional Association of Diving Instructors. Het is het voornaamste duikopleidingenorganisatie ter wereld en het is over de hele wereld vertegenwoordigd. In 1966 vonden een verkoper van duikuitrustingen en een voorlichter en zweminstructeur dat de bestaande duikorganisatie niet professioneel genoeg omgingen met het lesgeven in duiken. Ralph Erickson en John Cronin brachten hier verandering in door een modulair cursusprogramma te ontwikkelen voor aanstaande duikers. Hun doel was om programma's te ontwikkelen die de publieke interesse in sportduiken en snorkelen wereldwijd stimuleren en vervullen.

De eerste cursus, de 'Open Water Diver' heb ik in Zutphen behaald. Gewoon in een plaatselijke plas ergens in Nederland. Duiken in Nederland is natuurlijk kouder dan in subtropische wateren en er zijn jammer genoeg geen felgekleurde vissen. Maar toch zijn er genoeg leuke dingen om te zien en het gaat er natuurlijk om om je vaardigheden te leren en elke duik is een ervaring erbij. De cursus duurt enkele dagen maar die gaan zo snel voorbij dat het jammer is dat het afgelopen is.

Open Water Diver

Bij 'Open Water Diver' leer je veel theorie en vertrouwd te raken met de apparatuur. Je leert hoe je je vest moet opblazen, hoe je je luchtmeter moet lezen, en natuurlijk over de veiligheidsprocedures. Na het behalen van dit brevet kan je, samen met je buddy, naar 18 meter duiken.

Advanced Open Water Diver

Als je 'Open Water Diver' hebt behaald kan je verder leren voor 'Advanced Open Water Diver'. Deze vervolgcursus zorgt voor meer zelfvertrouwen en meer ervaringen met verschillende duiken. Je leert onder andere hoe je moet navigeren met een kompas en je maakt een diepwaterduik (tussen de 18 en 30 meter). Daarnaast kan je 3 andere vaardigheidsduiken kiezen, zo kan je bijvoorbeeld een nachtduik of een wrakduik maken, of kies je liever voor onderwaterfotografie? Ook in Nederland kan je deze duiken maken, er zijn in een aantal plassen speciaal voor duikers objecten geplaatst om naar te duiken, bijvoorbeeld bussen of bandenriffen. Er bestaat zelfs een onderwaterhuis!

Rescue Diver

Nu je al wat duikervaring heb opgedaan is dit een leuke cursus om te volgen. Naast theorie (EHBO) leer je vaardigheden die belangrijk zijn om veilig te duiken voor jou en je buddy. Je leert stress en paniek bij andere duikers te herkennen en hiermee om te gaan. Je leert hoe te handelen bij een noodgeval en om te gaan met een nooduitrusting. Fysiek is dit een van de zwaardere cursussen, maar het is een hele leuke cursus om te doen. 

De cursus Rescue Diver was de laatste cursus die ik afgerond heb in Nederland. Ik heb daarna op vakanties in het buitenland nog verschillende duiken gemaakt maar geen cursussen meer gevolgd. Als je wilt weten welke cursussen er nog meer aangeboden worden kijk dan op www.padi.com.

Duiken in het buitenland"duikers"

Het ultieme duikgenot! Als je de vaardigheden in Nederland hebt geleerd kan je in het buitenland alleen maar genieten en je ogen uitkijken. Het strakke blauwe water, aangenaam warm (in tegenstelling tot Nederland) en zoals bijvoorbeeld in Turkije, zonder getijden. Prachtige kleuren, zowel in de vissen als in het koraal. Het is prachtig om te zien hoe een inktvis kronkelt met zijn armen, of om mee te zwemmen met een pijlstaartrog als die voor je uitzweeft met haar gracieuze bewegingen. En de variatie aan vissen is enorm!

 

Het gevoel dan duiken

Als je de vaardigheden beheerst is duiken ongelofelijk relaxing. Je bent al gauw een uur onder water maar de tijd vliegt voorbij. Voordat je het weet is de fles al opgebruikt tot 50 bar en is het tijd om weer naar boven te gaan. Pas als je je aan boord bent voel je eigenlijk dat je toch een inspanning hebt geleverd. Dat komt denk ik niet zozeer door de activiteit maar door de druk die je ervaart als je duikt. Dat is bij elke 10 meter naar beneden ongeveer 1 bar druk. Deze druk ervaar je als eerste doordat je oren onder druk komen te staan. Deze druk compenseer je door in je neus te knijpen en druk erop te zetten. Deze vaardigheden leer je overigens bij de eerste duik al.

Padi.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in