Waar moet je op letten bij het kopen van een 3D-printer? Hieronder zijn 3 belangrijke tips samengevat voor iedereen die geinteresseerd is in een 3D-printer.

 Ik heb me de laatste tijd flink verdiept in het aanschaffen van een 3D printer. Ik deel mijn ervaringen graag met een ieder die er wat aan heeft in dit handige overzicht.

Voor mij zijn de belangrijkste aspecten waar je op moet letten bij het kopen van een 3D printer: het soort 3D printer, het materiaalgebruik en de software die erbij te gebruiken is. Ik zal deze aspecten hieronder bespreken. Ik heb bij het orienteren overigens ook veel gehad aan de kennis van http://www.3d-printer-kopen.nl/, dus daar kan je eventueel ook nog kijken.

Tip: 3D printer

Allereerst het soort 3D printer. Het kenmerk van alle 3D printers is dat het bij het maken van het object materiaal toevoegt. Dit is wezenlijk anders dan de meeste ‘productieprocessen’ waar materiaal wordt weggehaald, zoals boren en frezen. De 3D printer voegt iedere keer een heel dun laagje toe. Dit kan een laagje van gesmolten plastic zijn, dat dan stolt. Het kan ook een dun laagje poeder zijn dat gestold wordt door lasertechnieken. Daarnaast kunnen ook hele dunne op maat gesneden vellen op elkaar worden ‘gelijmd’.

De meeste printers die geschikt zijn voor de beginnende consument maken gebruik van de eerste techniek, dus het gesmolten plastic. Termen die hierbij horen zijn dat de rol plastic ‘filament’ wordt genoemd. Dit filament bevat een draad dun plastic op een soort haspel. De draad wordt bij het printen in de printer geleid en in de printkop gesmolten om kort daarna weer te stollen. Interessant is dat filament ook in biologisch afbreekbare materialen te koop is.

De eerste tip is om een 3D-printer op basis van filament te kopen, omdat filament in consumentvriendelijke hoeveelheden en prijzen wordt aangeboden.

Binnen de filament gebaseerde 3D-printers, zijn er naast nogal technisch geconstrueerde 3D-printers tegenwoordig ook 3D-printers met mooie designs. Voorbeelden van de eerste groep is de Nederlandse Ultimaker of de Makerbot. Op design gerichte 3D-printers zijn de Cube en de Form1. Voor de consument die de Apple-achtige designs kan waarderen, zijn de Cube en de Form1 erg verleidelijke 3D-printer, dus wees gewaarschuwd.

Tip: 3D materiaal

De lijst van 3D printbare materialen is enorm. Van vlees via hout tot tanden. Maar het meest gebruikelijke is nog altijd plastic. Binnen de filamenten is PLA biologisch afbreekbaar en biedt ABS de gebruiker wat meer mogelijkheden.

De tweede tip zal wat meer afhankelijk zijn van uw persoonlijke wensen, maar met het oog op een duurzame toekomst, is de tip om PLA filament te kopen.

Tip: 3D software

Als de 3D-printer gekozen is en het materiaal bekend is, dan is ook de software die gebruikt wordt nog belangrijk. Er zijn erg veel verschillende programma’s beschikbaar die in meer of mindere mate het maken van 3D ontwerpen mogelijk maken. Sommige rekken slechts een 2D beeld, zoals een woord, op in de derde dimensie. Hierbij krijgt het woord dus wat hoogte (die u zelf instelt) als het op een 3D-printer wordt geprint. Veel pakketten zijn ook uitgebreider dan alleen deze mogelijkheid.

De derde tip is hier om voor een SolidWorks pakket te gaan. Dit pakket is gebruiksvriendelijk, zeer universeel en al lang bekend bij veel ontwerpers. De basisstappen zijn makkelijk onder de knie te krijgen, terwijl de mogelijkheden vervolgens onbegrensd zijn. Hiermee weet u zich ervan verzekerd dat u zich een pakket aanleert dat de komende jaren met u en met de techniek van het 3D-printen zal meegroeien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in