Als schuldgevoel gaat overheersen, kunnen daar relaties aan kapotgaan, vooral als het de partner niet lukt met zichzelf in het reine te komen. Om erachter te omen of je door schuldgevoel wordt beheerst moet je jezelf vragen stellen. Wat heb je zo verkeerd gedaan en heeft je partner zo gekwetst dat vergeving niet mogelijk is?
Schuldgevoel kan iemand geest onherstelbare schade doen. Schuldgevoel is meer dan het maken van een fout: het is een schending van rechten, de mensheid, het geloof, de traditie, normen, en de liefde. Als iemand in een relatie tekortschiet, kan hij een zekere mate van schuld voelen. Het probleem nu onder ogen zien kan dus een einde maken aan dat schuldgevoel en de relatie herstellen. Als mensen hun problemen onder ogen zien, leidt dat vaak tot werkbare afspraken. Als je blijft aarzelen of gaat liegen om de fout af te dekken, verteert de geest zichzelf met emoties gebaseerd op schuldgevoel.
Schuldgevoel ontstaat als bewuste handelingen of gedachten in conflict komen met de rechten van een ander, of ingaan tegen de overtuigingen van de persoon zelf. Fouten die tot een schuldgevoel leiden hangen af van de situatie, maar meestal kunnen fouten ten goede worden gekeerd als er maar menselijk mee wordt omgegaan.
Als iemand overspel pleegt, is het probleem dus oplosbaar als die persoon vanuit emotie heeft gehandeld en niet doelbewust, en zich inzet om het vertrouwen te herstellen. Natuurlijk moet de partner aan daden, inspanningen, gedrag en gewoontes kunnen zien dat de fout nooit zal worden herhaald. Het hangt van de partner af, maar sommige partners zullen vergeven, terwijl andere de misstap van de partner zullen opvatten als een indicatie van de waarde die deze aan de relatie hecht en zullen besluiten dat een tijdelijke of definitieve scheiding de oplossing is. Overspel is aan je partner laten weten dat je geen waarde hebt. Als je partner besluit je te vergeven, moet jij van jouw kant je schuldgevoel omzetten in inspanning om het vertrouwen te herstellen. Je moet blijk geven van aandacht, trouw, medeleven, eerlijkheid, en misschien moet je in de periode van herstel een tijdje alles vertellen wat je doet. Iemand die echt berouw heeft, zal hard werken, ongeacht wat hij of zij moet doen om het vertrouwen te herstellen.
Als iemand dus het recht van de partner schendt, hangt het dus van de omvang van die schendig af, maar in de meeste gevallen is deze oplossing werkbaar. Mensen handelen soms vanuit emoties en impulsen, en af en toe ook uit lust. Als de emoties, impulsen en verlangens iemand gaan beheersen (afhankelijk van hoe lang dat duurt), kan die persoon soms dingen doen die hij normaal niet zou doen.
Overspel is dus een gerechtvaardigde reden om tijdelijk of permanent te scheiden, maar het kan helpen om naar de totale situatie te kijken. Werd de partner verleid om het overspel te plegen terwijl hij/zij zich kwetsbaar voelde? Kwetsbaarheid is natuurlijk nog geen excuus voor de partner, maar als er van verleiding sprake is, dan hebben twee mensen je gekwetst. Werd die andere persoon bedrogen? Heeft je partner die persoon voorgespiegeld dat hij/zij niet gebonden was? Als de andere partner de daad in zijn geheel bekijkt, kan hij/zij vaststellen welke kant het opgaat met de relatie, en zijn/haar partner helpen beslissen wat hij/zij moet doen om de zaak weer recht te zetten.
Een scheiding is een aanval op de emoties, want het hart en de emoties worden geraakt met als gevolg pijn, verdriet, gekwetstheid, et cetera. Een scheiding is een blijk van minachting voor het huwelijk, tenzij de ware redenen voor de scheiding overduidelijk zijn. Een scheiding moet dus alleen worden overwogen als een partner overspel pleegt, de andere partner mishandelt, zijn/haar verplichtingen in de relatie niet nakomt, of als een van de partners