Shell heeft mensen zitten in de regering van Nigeria, aldus Ann Pickard, voormalig hoofd van Shell in Nigeria. Wikileaks heeft dit bericht onlangs gelekt. RIM (Research In Motion van onder andere Blackberrie) geeft zijn broncodes niet aan India. De Blackberries zijn zo streng beveiligd dat zelfs regeringen ze niet kunnen aftappen. Wanneer Nederland het WK wil organiseren met België, eist FIFA belastingvrijstelling voor FIFA-leden. Ook gelekt via Wikileaks: Google is aangevallen door hackers in opdracht van China.
Wat is de macht van één bedrijf of instantie?
Shell en de FIFA
Wikileaks heeft de afgelopen dagen al een hoop losgemaakt over van alles en nog wat, maar veel is nog niet geverifieerd, of is misschien wel nooit te verifiëren. Uitgelekt is dat, volgens voormalig hoofd van Shell in Nigeria, Shell zich gevestigd heeft in de hoogste regionen van de Nigeriaanse macht. Shell ontkent simpelweg dat ze macht in Nigeria hebben. Met deze ontkenning komen we wellicht nooit achter de macht die een enkel bedrijf in een land kan hebben, het valt mogelijk nooit te achterhalen. Maar als je als bedrijf deel kan nemen aan de wetgevende macht van een land, dan is de kans groot dat je dat niet uit milieu-overwegingen doet, maar puur om de winsten daar zo groot mogelijk te maken. De term corrupt verschijnt ook weer vele malen meer in het nieuws sinds Wikileaks. Rusland wordt "een virtuele maffiastaat" genoemd. Dat de FIFA nu heeft gestemd voor Rusland als WK-organisator wordt met argusogen bekeken. Waarom? Rusland heeft geld en zal geen boetes ontvangen van de EU, zoals Spanje/Portugal, België/Nederland en Engeland. De FIFA wilde dat de FIFA-leden geen belasting hoefde te gaan betalen in het organiserende land. Alle landen beloofde dit, maar alleen Rusland kon dit zonder problemen waar maken. Vanuit de EU is immers geregeld dat de zogenaamde staatssteun niet geoorloofd is. Rusland is geen lid van de EU. Dat dit maffialand gekozen werd door de "corrupte" FIFA, is op zijn minst opmerkelijk te noemen.
Google, RIM en hun bedrijfsmoraal.
Google is aangevallen door hackers die geregeld zijn door de Chinese overheid, aldus Wikileaks. Hoewel dit ook weer niet te verifiëren valt, alleen al vanwege het feit dat China niet de meest open overheid heeft, zou er makkelijk een kern van waarheid in kunnen zitten. Overigens zet China hoog in op Cyberoorlog -kijk vanaf 6.50 min.-. Google is groot, sterker nog, Google is wereldwijd de meest gebruikte zoekfunctie op het wereld wijde web. Dat Google dus ook in China zijn website draaiende wilt houden is logisch. Mogelijk de grootste markt ter wereld: daar valt geld te verdienen. China wil echter op zijn beurt gebruik maken van de gegevens die Google gebruikt. Google wil deze gegevens, zoals ze altijd beweerd hebben, puur gebruiken om de gebruikers te helpen. Uiteindelijk komt het ook hier weer op neer dat een gebruiker indirect naar nieuwe reclame wordt geleidt.
RIM heeft andere motieven, althans hier betreft het beveiliging. De Blackberrie telefoons zijn zo goed gecodeerd dat ze alleen onderling kunnen communiceren. USA heeft inmiddels toegang tot dit netwerk om allerlei juridische redenen, maar RIM gaf India geen toegang. India wilde toegang tot dit netwerk, voordat de Blackberrie-telefoons in India toegelaten werden. Ze zijn echter dus toch gezwicht door de druk. In dit geval is de macht van een regering toch nog sterker dan een bedrijf.
Waartoe zou dit tot kunnen leiden?
Wanneer bedrijven groter worden dan landen (en veel bedrijven hebben al zo'n groot kapitaal dat ze een klein land kunnen kopen), bestaat er de kans dat de wereld geen grenzen meer zal hebben zoals ze nu bestaan. Gaat dit ooit gebeuren? Waarom niet? De macht keert dan wellicht meer terug naar de mens. Het onafhankelijke onderzoek wat door de vele wetenschappen gedaan wordt zal dan alleen wel een andere bestemming krijgen. Ik kan hier van alles gaan speculeren, maar ik hoop vooral dat de macht in de juiste handen blijft. Als de juiste krachten immers gebundeld worden dan kan de wereld echt een betere plek worden. Maar wanneer een bedrijf als Shell, een organisatie als FIFA of een land als China te machtig wordt, dan vrees ik het tegenovergestelde.