Er is veel variatie als het om broodbeleg gaat. Cateraar Sam Bompas heeft daar een bizar product bij verzonnen en bereidde jam met daarin een klein stukje haar van de in 1997 overleden prinses Diana. Lees hoe deze culinaire creatie tot stand kwam.
Kunst kent vele vormen en komt vaak op een bijzondere manier tot stand. Als het maar tot de verbeelding spreekt. Prinsessenhaar op brood…
Er is iemand die haar van beroemdheden verzamelt. Hij denkt slim te zijn en biedt het haar te koop aan op eBay. Het zal aan een echtheidscertifikaat ontbreken maar de illusie doet goede diensten in deze. Sam Bompas kocht voor 10 euro een lok haar die van prinses Diana geweest zou zijn. Dat had hij nodig daar de organisatoren van de tentoonstelling voor surrealistische kunst hem vroegen een idee te creëren waarin een surrealistische thema in eten vertaald zou worden. Bompas koos voor jam omdat dat het meest gangbare broodbeleg ter wereld is. Daar prinses Diana nog bij menigeen vers in het geheugen ligt werd haar haar uitverkoren tot kunstobject. Beter gezegd, het haar werd een deel van een kunstobject. Het haar werd kunstig met jenever geïmpregneerd en daarna vermengd met melk en suiker. Zo geconserveerd werd het haar in jam gedaan. Het broodbeleg zou naar gecondenseerde melk smaken en zes euro per pot kosten. De naam werd "occult jam". Van het zoet geconserveerde Diana-haar werden in één week vijfhonderd potten aan fetisj-gevoeligen verkocht.
Eet smakelijk?
De kunstenaar had de smaak wel te pakken. Op de tentoonstelling vindt men ook jam met absinth- en ananassmaak met een vleugje zand uit de buurt van de Pyramide van Cheops. Een en ander is te kopen bij de Barbarian Art Galery in London. De tentoonstelling is nog tot 12 september te bezichtigen. Hieruit blijkt maar weer de grote vrijheid van kunst. Eigenlijk is alles kunst als het maar een beetje bizar en kritisch is. Dat is de sleutel van veel kunstobjecten. Zoals bij veel kunst komt hier maatschappijkritiek aan te pas. Mensen moeten door de kunstzinnige voedselpresentatie over voedselmarketing en over hun eetgedrag aan het denken gezet worden.
Het is niet bepaald een nieuw thema, maar wel apart gebracht. Je moet toch wat als kunstenaar, dan maar jam
met haar.
De Telegraaf, 5 juli 2010