Iedere student houdt ervan, buitenlandse stages! Lekker een half jaar studeren in Spanje, Amerika, Curaçao of gewoon even lekker naar Finland. Het zit inmiddels zo verweven in onze maatschappij dat het als normaal wordt beschouwd, alleen is dit wel zo normaal?

Oorzaak buitenlandse stages

Internationalisering en globalisering zijn kernbegrippen in hedendaagse kwaliteitkranten. De wereldwijde verweving neemt steeds grotere porties aan, en specialisatie is enkel een logisch gevolg van dit fenomeen. Door de toenemende afhankelijkheid van andere landen, wordt er een mondiale economie/cultuur gevormd waarbij eenvoudigweg uitwisselingsstages horen.

Buitenlandse stages, misbruik?

Tot dusver, niets dan lof over dit systeem. Als iemand een opleiding geniet waarbij hij of zij een buitenlands werkveld creëert, dan zullen buitenlandse stages wel degelijk een meerwaarde vormen als het gaat over de kansen op de arbeidsmarkt later. Echter kunnen er wel vraagtekens gezet worden bij mate waarin dit gebeurt, evenals afgevraagd kan worden of voor sommige opleidingen het wel nut heeft.

Gratis vakantie

Laatst sprak ik een medestudent (bestuurskunde) die mij vertelde: ‘Ik ga binnenkort lekker studeren op Curacao, heerlijk! Lekker een beetje studeren, maar vooral ook genieten van de zon.' De enige vraag die dan bij mij opkomt is: hoezo? Hoezo zal je, wanneer je bestuurskunde studeert, in Curacao gaan studeren? Wat voor meerwaarde heeft die keuze? Maar vooral ook: Hoezo stemt het Nederlandse onderwijsorgaan in met deze absurde, niets met extra verrijking te maken hebbende, keuze? En hoezo betaal ik met mijn belastingcenten, een halfjaarlijkse vakantie van een persoon die ik niet eens ken? Het is mijns inziens raar dat er zo gemakkelijk over gedacht wordt, vooral als er gekeken wordt naar de minima van de samenleving die in erbarmelijke vorm zichzelf door het leven heen worstelt.

Slot

Nogmaals, wanneer het extra bagage is voor een persoon dan ben ik het helemaal voor buitenlandse stages, echter is dit in de meeste gevallen niet aan de orde. Meestal kiezen studenten omdat het mogelijk is, en niet zozeer omdat het een meerwaarde vormt. Hierbij worden vaak ook vakkenkeuzes gemaakt, waarbij mij het causaal verband mij geheel onduidelijk blijft. Want zeg nou zelf, wat heb je aan een bestuurskunde diploma met als extra vak: Noord-Amerikaanse antropologie?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in