België ligt ten zuiden van Nederland en telt ca. 10,2 miljoen inwoners. Het land is 30.519 km² groot. De Ardennen, een gebergte, beslaat een groot gebied in dit land.

Geschiedenis

België grenst aan vier landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Vroeger hoorde België bij het Romeinse Rijk, later was Spanje de baas over het land. Daarna Oostenrijk en tot 1814 Napoleon, de keizer van Frankrijk. In die tijd vormden Nederland en België één geheel. In 1830 kwamen de Belgen in opstand en toen werden het twee onafhankelijke koninkrijken.

De taal

In België spreken ze drie talen: Nederlands, Frans en Duits. Ze noemen de Nederlandse taal Vlaams en de Franse taal Waals. Alleen de mensen die aan de Duitse grens wonen, spreken gewoon Duits. Het Vlaamse deel heet Vlaanderen en het Waalse deel heet Wallonië. België heeft een taalgrens. Het noordelijke deel van België spreekt Nederlands en het zuidelijke deel spreekt Frans. Brussel hoort bij het Nederlandse gebied maar er wordt ook Frans gesproken.

Op de honderd mensen spreken er zestig Nederlands, negenendertig Frans en één Duits.

In het oosten van de provincie Luxemburg wordt zelfs een vierde taal gesproken: Letzeburgsch.

België en Nederland

België en Nederland hebben veel gemeen omdat het vroeger één geheel was. Je ziet dat bijvoorbeeld aan de taal, de plaatsnamen, de cultuur en de geschiedenis.

België is kleiner dan Nederland. Het land heeft een oppervlakte van 30.000 km² terwijl Nederland ruim 41.000 km² heeft. Ook het inwoneraantal verschilt met Nederland. België heeft ruim tien miljoen inwoners, terwijl Nederland er ruim zestien miljoen heeft. Ook de grootte van de kust verschilt: België heeft zevenenzestig kilometer kust, Nederland maar liefst 320 kilometer. De meeste mensen wonen in de stad. Buiten de stad liggen bossen en stukken landbouwgrond.

De provincies

België heeft negen provincies: Antwerpen, Limburg, Luik, Luxemburg, Namen, Henegouwen, Brabant, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Die provincies hebben allemaal een hoofdstad. Luik, Antwerpen en Namen zijn eveneens hoofdstad van de naar hen genoemde provincie, net als Utrecht en Groningen in Nederland. Hier volgen alle provincies met hun hoofdstad:

– Antwerpen                             Antwerpen

– Limburg                                 Hasselt

– Luik                                       Luik

– Luxemburg                             Aarlen

– Namen                                   Namen

– Henegouwen                         Bergen

– Brabant                                  Brussel (tevens hoofdstad van België)

– West-Vlaanderen                    Brugge

– Oost-Vlaanderen                     Gent

Antwerpen

De provincie Antwerpen heeft ongeveer 1,6 miljoen inwoners. Eenderde daarvan woont in de stad Antwerpen. De provincie is groter dan de provincies Limburg en Brabant (de Belgische provincies), maar kleiner dan Oost- en West-Vlaanderen.

In de provincie ligt ook een van de grootste Europese havens. Dat maakt van de stad Antwerpen een echt handelscentrum. Antwerpen kent meerdere grote steden, bijvoorbeeld Lier of Mechelen.

Limburg

De provincie Limburg heeft ongeveer 740.000 inwoners.

Nadat Nederland en België uit elkaar gingen, viel de provincie Limburg in tweeën, een Nederlands en een Belgisch Limburg. De twee provincies hebben nog veel gemeen, de Maas is de grensrivier. Aan beide kanten van de rivier hoor je nog steeds de zachte ‘g’. En het oud-Limburgse schuttersfeest verbindt beide landen nog steeds. De twee provincies Limburg hebben de opkomst van de kolenmijnen gekend.

Ze zeggen dat Limburg de kinderrijkste provincie van België is omdat één op de twee inwoners jonger is dan 25.

Hasselt, Maaseik en Tongeren zijn de grootste steden van Limburg, maar in feite is Limburg één groot dorp als je het vergelijkt met provincies zoals Brabant en Antwerpen.

Brabant

De provincie Brabant heeft ongeveer 2,5 miljoen inwoners. Brabant ligt in het midden van België en is de enige provincie die niet aan een ander land grenst. Midden in Brabant ligt de hoofdstad Brussel en je vindt er ook de oudste universiteitsstad van België: Leuven.

Het noordelijke deel van Brabant is erg vlak, maar hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe heuvelachtiger het wordt. Daar liggen namelijk de Brabantse Ardennen.

Oost-Vlaanderen

De provincie Oost-Vlaanderen heeft ongeveer 1,3 miljoen inwoners. Hiermee is de provincie de derde provincie met de meeste inwoners.

Gent is de hoofdstad van Oost-Vlaanderen. Het is een echte handelsstad. Bij Gent ligt het kanaal Gent-Terneuzen. Dit betekend dat er schepen naar de stad toe kunnen. Bloemen, kippen, fruit en metaal worden er o.a. weggebracht door de schepen.

West-Vlaanderen

De provincie West-Vlaanderen heeft ongeveer 1,2 miljoen inwoners. Deze provincie ligt aan de kust. Die kust is 67 kilometer lang en er loopt een tram om mensen te vervoeren. De kustlijn loopt van de noordelijke plaats Knokke tot aan De Panne, aan de Franse grens. Overigens is West-Vlaanderen de enige Belgische provincie die aan de kust ligt.

Kortrijk is een belangrijke handelsstad van deze provincie. Die stad ligt in het zuiden van West-Vlaanderen.

Brussel

De hoofdstad van België is Brussel. Deze stad heeft meer dan 1 miljoen inwoners. In Brussel worden twee talen gesproken, Nederlands en Frans. Op ieder straatbordje staan dan ook de Nederlandse en de Franse naam van de straat.

Net als in veel andere plaatsen vind je ook in Brussel een Grote Markt. Meestal wordt het belangrijkste plein zo genoemd. Om de Grote markt staan veel gildenhuizen die nu dienen als restaurant of café. Die huizen zijn allemaal na 1695 herbouwd. Dit was het jaar waarin de Fransen de stad hadden gebombardeerd. De huizen zijn allemaal heel verschillend omdat ze niet door één architect zijn gebouwd, maar door meerdere gilden. De meubelmakers, de brouwers, de metselaar enz. bepaalden hoe hun huis er uit ging zien.

Bij de Grote Markt in Brussel staat Manneken Pis. Het is gemaakt in 1619 door Dusquesnoy. Manneken Pis is een bronzen beeldje dat oorspronkelijk bedoeld was als fontein om de stad van water te voorzien. Het Manneken, ook wel Kleine Julien genoemd is wereldberoemd. De naam zegt het al, het is een beeld van een bloot jongetje dat de hele dag staat te plassen. Bij de Grote Markt staat een museum waar 400 kostuums te zien zijn, die door veel landen zijn gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn Manneken Pis als student, sportbeoefenaar, kok of schilder. Het oudste kostuum dateert uit de dertiende eeuw.

In Brussel vind je ook het Atomium. Dit is gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1958. Het Atomium is in feite een ijzerkristalmolecuul dat 165 miljard keer is vergroot. In de atomen (de bollen) van de molecuul was een tentoonstelling ingericht, maar het Atomium is niet meer geopend. Door slecht onderhoud is het een vervallen gebouw geworden.

Benelux

Na de Tweede Wereldoorlog is de Benelux opgericht. Daarin werken Nederland, België en Luxemburg samen. De oorlog had veel dingen verwoest en de landen arm gemaakt. Doordat deze drie landen samen gingen werken konden ze samen alles weer opknappen en de landen welvarender maken. Omdat het drie kleine landen zijn, waren ze op deze manier samen veel sterker.

De Benelux bestaat nog steeds, maar tegenwoordig is de EU (Europese Unie) belangrijker. In de EU werken meer landen op allerlei gebieden samen, ook de landen van de Benelux. Een deel van de afspraken van de Benelux is door de EU overgenomen. De regering van de EU zit in Brussel. Daardoor wonen en werken er veel buitenlanders in Brussel.

Het landschap en klimaat

Het landschap is in België erg gevarieerd. In het westen en het noorden liggen landbouwgebieden en heidevelden. In het zuiden en het oosten liggen bossen en kleine bergen. De Ardennen vind je in het oosten. Daar liggen heuvels die soms wel 600 meter hoog kunnen zijn.

De Ardennen is een heuvelachtig gebied met veel natuur, dorpjes en kastelen. Het is een gebied dat onder Brussel ligt en dat zich uitstrekt tot in Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Het gebied heeft een hoog en een laag deel. In het hoge deel liggen bossen, rotsen en grotten, en in het lage deel vind je heuvels, akkers en weiden. De rotsen in het hoge deel zijn soms van een grijsachtig leisteen. Van dat steen maken ze daken. In de Ardennen vind je daarom ook veel huizen met daken van leisteen.

De grotten die in de Ardennen liggen zijn ontstaan door onderaardse rivieren. In België zijn de grotten van Han het beroemdst. Samen zijn die grotten 10 kilometer lang, en je kunt er voor een groot gedeelte in.

Het weer in België is hetzelfde als in Nederland. ‘s Zomers is het warm en in de winter is het koud. De natste maanden zijn juli en augustus. In één jaar onweert het tussen de 75 en 90 dagen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in