Er wordt tot op de dag van vandaag veel gespeculeerd over het uiterlijk van diverse figuren, die belangrijk zijn binnen religie en cultuur. In dit artikel meer informatie over de duivel, het vagevuur en de rol van Lucifer.
In het licht van Lucifer
Onwetendheid blijkt een inspiratiebron van alle tijden. Wanneer we om ons heenkijken in de wereld van kunst en cultuur zien we diverse figuren uit de heilige geschriften vaak terugkomen, Lucifer is er daar een van. Joost van Vondel en Goethe waren wel degelijk op zoek naar een manier om de eigen ideeën omtrent deze gevallen engel ten berde te brengen.
Een gevallen engel kan zomin als God een stoffelijke vorm aannemen, desalniettemin is het niet verboden een gevallen engel naar eigen inzicht een gedaante toe te kennen. Toch wordt de duivel vandaag afgebeeld als een eng roodkleurig figuur met hoorntjes, gelijk een engel met vleugels in de vorm van een omgekeerd pentagram, of gelijk een engel wiens vleugels afgenomen zijn daar hij niet meer hoeft te zweven om over de mens te doen waken.
Maar waar komt de naam Lucifer, die wij automatisch aan de duivel verbinden, vandaan? Lucifer is van origine een Latijnse term die in de meeste gevallen morgenster betekent. Hoewel een morgenster licht brengt, en wij zelfs vandaag de dag de houtjes waarmee wij vuur maken Lucifers noemen, lijkt de naam voor de duivel te zijn ontstaan uit een samensmelting van twee verschillende mythen.
De eerste mythe komt uit de bijbel en is afkomstig uit het Jodendom en heeft betrekking op gevallen engelen de tweede mythe is afkomstig uit een Bijbelse passage uit Jessaja 14:3-20 over een Babylonische koning.
In het boek van Ezechiël wordt Satan compleet anders omschreven, en zou de naam Lucifer heden ten dage aan Jezus toegekend zijn. Lucifer werd na zijn wangedrag in gedaante hervormd van luisterrijke boom tot een afvallig gedaante met de naam Satan. Wellicht dat er hierdoor in allerlei geschriften, en vertalingen verwarringen zijn opgetreden waardoor diverse geloven de duivel op een andere manier zijn gaan interpreteren. De vraag is waar dit toe zal leiden, maar van een ding geeft dit blijk, we zullen nooit of te nimmer een gelijke beeldvorming hebben voor dit figuur uit het heilige geschrift.
http://www.vergadering.nu/satan/index.html
http://www.wissen-im-netz.info/literatur/goethe/faust/03.htm