Je leest veel op het internet over computerbeveiliging. Er zijn veel manieren om je computer te beveiligen, zoals een virusscanner, firewall, ect. Maar is al deze beveiliging nu wel genoeg om de computer goed te laten werken. Het antwoord is NEE ! Waarom zal je je afvragen.

Nou, je kunt je computer nog zo goed beveiligen, maar er wordt een belangrijk ding vergeten. En dat is het gedrag van de computergebruiker zelf. Een aantal mensen zijn nogal laks of naïef met hun computergebruik.

Wachtwoord of wachtwoorden

Wat mij opvalt, is dat mensen nog al makkelijk zijn met hun wachtwoord. Deze is in de meeste gevallen vrij makkelijk en mensen gebruiken vaak hetzelfde wachtwoord voor hun zakelijke en privé e-mail, facebooks. Ook hoe makkelijk mensen hun wachtwoord vrijgeven aan anderen.Een wachtwoord is net zoals een pincode. Deze is voor je zelf en gaat een ander niks aan.

Je kunt een computer nog zo goed beveiligen met de beste virusscanner, firewall, windows updates, maar als een kwaadwillende je wachtwoord weet. Dan heeft de hele beveiliging op een pc geen zin.

Tips voor een goed wachtwoord

Hoe zorg je nu voor een goed wachtwoord. Een goed wachtwoord bestaat uit meerdere (hoofd)letters en cijfers. Zorg er voor dat je meerdere wachtwoorden hebt en geeft deze wachtwoorden niet aan derden. En wijzig regelmatig je wachtwoorden. Wat nog beter is geen wachtwoord, maar een wachtzin. Als je wachtwoord je geboorteplaats is, maak dan als wachtwoord- / wachtzin “Wat is mijn geboortedatum” (eventueel met spaties, hoofdletters).

Surfgedrag

Het internet is geweldig medium. Tegenwoordig kun je (bijna) alles op het internet vinden. Daar hoef ik je niks over te zeggen. Maar het internet heeft ook zijn duistere kant, zoals virussen en spam.

Het is heel makkelijk om op verkeerde websites te komen. Vaak zijn deze websites geïnfecteerd met virussen. Een voorbeeld hier van is: “Klik op deze link en u heeft 100.000 euro gewonnen”. Dit soort berichten trekt enorm veel mensen aan en op het moment dat op zo’n link wordt geklikt, dan is het kwaad al geschiedt.

Tips voor veilig surfgedrag

Hoe voorkom je dit? Het is voornamelijk een bewustwording en opvoeding. Negeer dit soort websites. Dit klinkt allemaal wel erg simpel, maar probeer bewust te zijn van elke webpagina die je bezoektg. Als je ’s avonds op straat loopt, dan loop je dat donkere steegje toch ook niet in.

Downloaden

Tegenwoordig met al die hoge internetsnelheden is het erg gemakkelijk om van alles te downloaden. Maar als je veel download, bestaat de kans dat je allerlei ‘rotzooi’ binnenhaalt. En deze ‘rotzooi’ kan je computer aardig om zeep helpen.

Tips voor veilig downloaden

Hoe voorkom je al deze ‘rotzooi’? Installeer geen download programma's op je computer. Ik adviseer altijd dat je een computer houdt voor je dagelijkse dingen en een tweede (oude) computer voor het downloaden. Alleen niet iedereen heeft een tweede computer. Zorg tenminste dat je een virusscanner hebt en dat die altijd up-to-date is. En let op de bestandsnamen die je download. Als een bestandsnaam niet betrouwbaar lijkt, blijf hier dan van af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in