In verband met de economische crisis, verliezen mensen hun baan en komen nauwelijks meer aan het werk. Inkomens vallen daardoor weg en men komt in geldnood. Ook is het moeilijk om aan nieuw werk te komen. Ook de auto wordt niet meer dagelijks gebruikt om naar het werk te gaan en verkopen is veelal geen optie. Maar wel lopen de kosten van de auto door, terwijl deze door afschrijving alleen maar in waarde daalt.

Maar daar is sinds 2011 een oplossing voor. In dat jaar startte het Amsterdamse bedrijf Snappcar. Een initiatief van twee jonge ondernemers, die een gat zagen in de autoverhuur markt. Het idee achter Snappcar was zo innovatief dat  het bedrijf daar al in het eerste jaar een prijs mee verdiende. Niet alleen omdat het concept nieuw was, maar ook goed voor het milieu,

Wat houdt Snappcar in?

Bij Snappcar kunnen particuliere autobezitters hun auto voor verhuur aanbieden. Burgers die een auto willen huren, kunnen zich inschrijven als potentiële huurder. Zo ontmoeten via de site van Snappcar totale onbekenden elkaar, die elkaar van dienst kunnen zijn. Het concept is ook redelijk veilig voor beide partijen, omdat de gegevens grondig worden gecontroleerd.  Zodra iemand zich inschrijft, moeten persoonlijke gegevens worden ingevoerd en een kopie van het rijbewijs worden overlegd. Snappcar controleert daarbij van de potentiele huurder of deze in bezit is van een geldig rijbewijs en of betrokkene geen schadeverleden heeft. Van de verhuurder worden ook de persoonsgegevens gecontroleerd. En natuurlijk ook de gegevens van het te verhuren motorvoertuig, zoals bijvoorbeeld de geldigheid van de APK.

Procedure bij Snappcar

Als een potentiele huurder een voertuig wil huren meldt hij dit via Snappcar. Hij geeft daarbij aan om welk voertuig het gaat en de huurperiode. Hierna stuurt Snappcar een bericht naar de verhuurder met de gegevens van de huurder en de vraag of de eigenaar de auto nog wil verhuren. De verhuurder heeft op dat moment nog zelf de keuze om wel of niet met verhuur in te stemmen. Pas bij groen licht van de verhuurder, wordt alles in gang gezet. De potentiele huurder moet vooraf de rekening voor de huur betalen. Nadat het geld voor de huurperiode bij Snappcar is gestort, wordt een ingevuld standaard huurcontract naar zowel de huurder als de verhuurder gestuurd. Dit contract dient alleen nog op detail te worden ingevuld. Op de dag van verhuur, wordt door de huurder en verhuurder, de auto nagelopen op eventuele schade, het brandstofpeil en de kilometerstand. Van al deze zaken wordt een aantekening gemaakt op het huurcontract, waarna de auto na ondertekening door beiden meekan voor verhuur. Alles wijst zichzelf. Bij terugkomst wordt wederom de auto tesamen nagelopen, het brandstofpeil en de kilometerstand genoteerd en het huurcontract ter afsluiting wederom door beiden ondertekend. Deze gegevens worden door de verhuurder doorgegeven aan Snappcar, waarna deze de verhuur financieel afhandelt. Op de 15e van de maand volgend op de verhuurperiode, wordt het geld door Snappcar overgemaakt op de rekening van de verhuurder. 

Is prive auto verhuren auto veilig?

Het verhuren van de priveauto via Snappcar is redelijk veilig. Voor de periode van verhuur is er door Snappcar een allrisk verzekering afgesloten via de Centraal Beheer verzekeringsmaatschappij. Je kunt dus nooit de no-claim korting bij de eigen verzekeringsmaatschappij kwijt raken bij schade tijdens de verhuurperiode. Als de huurder pech heeft moet hij contact opnemen met Snappcar, die zorgt dat het probleem wordt opgelost. Ook worden andere zaken die zich tijdens de verhuurperiode kunnen voordoen afgehandeld door Snappcar. Men kan hierbij denken aan eventuele bekeuringen. De gegevens van de huurder zijn immers bekend en het huurcontract is getekend.

Leuke contacten via Snappcar

Het leuke aan Snappcar is, dat het onbedoeld ook vreemden met elkaar in contact brengt. Beide partijen zijn gebaat bij een goede verstandhouding gebaseerd op vertrouwen. Voor de verhuurder is het fijn dat hij wat terug verdient met de auto, die vaak ongebruikt voor de deur staat, terwijl de huurder een auto huurt tegen een redelijke prijs. 

Belasting betalen?

Omdat de verhuur van de auto een transactie is tussen particulieren, valt dit niet onder de inkomstenbelasting. De opbrengsten zijn dus belastingvrij en hoeven niet te worden opgegeven aan de belastingdienst.

Helemaal geen risico via Snappcar?

Natuurlijk bestaat er een risico dat u de auto verhuurt aan een huurder, die niet zuinig is op uw voertuig of deze bestuurt als een raceauto. Maar omdat de partijen worden gescreend, je zelf een gewenst profiel van een potentiele huurder kan aanmaken( bijv.; niet roker, ouder dan 30 jaar, geen huisdieren) blijft het risico beperkt.

Het lijkt dan ook een mooie gelegenheid om met weinig risico, toch wat geld terug te verdienen met de stilstaande auto.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in