Als je als Nederlander in België studeert, zal je het met je medestudenten ongetwijfeld eens hebben over bijbaantjes. Zo kom je erachter dat je in België als "jobstudent" stukken meer verdient dan in Nederland. Het minimumloon voor 18-jarigen is in Nederland €4,60 per uur, vergeleken met €7,33 in België! De keuze ligt dan ook voor de hand om in de zomervakantie in België te gaan werken. Dit kan echter verwarrend zijn en dit artikel legt dus stap voor stap uit wat je moet doen. 

Update 11/07/2013: Ik heb deze tekst verplaatst naar mijn blog www.woordvogel.wordpress.com. Binnenkort ga ik hem hier verwijderen, maar voorlopig kun je hem nog op beide adressen vinden.

De situatie

In België betaal je bij een studentenjob minder sociale bijdragen. Het aantal dagen dat je tegen verminderde sociale bijdragen mag werken, is nochtans beperkt. Je krijgt van de overheid per kalenderjaar een pakket van 50 dagen. Als je meer werkt dan dat, dan worden de sociale bijdragen weer hoger.

Concreet houdt dit in dat je moet kunnen bewijzen dat je minder dan 50 dagen gewerkt hebt. Hiervoor is de website www.studentatwork.be ontworpen, waar je inlogt met een soort Belgische variant van DigiD en waar je vervolgens een attest kunt afdrukken. Maar laat dat voor Nederlandse studenten nou net wat moeilijker liggen.

Het probleem

Normaal ga je gewoon naar www.studentatwork.be, logt in en drukt een attest af. Helaas heb je als Nederlandse student geen account bij de Belgische overheid en kun je het attest dus niet afdrukken. Zomaar een account aanmaken gaat ook niet, omdat je hiervoor een Belgisch rijksregisternummer, identiteitskaartnummer en SIS-kaartnummer nodig hebt. Wat nu?

De oplossing

Kort gezegd komt het hier op neer: je vraagt een BIS-nummer aan, waarmee je manueel een token kunt aanvragen. Met deze token kun je vervolgens inloggen, waarna je het attest kunt afdrukken. Hieronder omschrijf ik de afzonderlijke stappen in meer detail:

1. BIS-nummer

Een BIS-nummer is een soort light versie van het rijksregisternummer, speciaal voor “vreemdelingen” die niet zijn ingeschreven in België (en dus geen écht rijksregisternummer kunnen aanvragen), maar die wel graag willen werken.

Het aanvragen van het BIS-nummer is erg simpel. Het enige wat je hoeft te doen is een mailtje sturen naar ident@sigedis.fgov.be met daarbij een scan van je paspoort of identiteitskaart en vermelding van je contactgegevens. Na 2 of 3 dagen krijg je het BIS-nummer gewoon in je mailbox.

Zelf had ik voor de zekerheid nog een inschrijvingsbewijs van de universiteit en een scan van mijn verblijfsvergunning toegevoegd, maar dat is waarschijnlijk niet eens nodig.

2. Manueel inschrijven

Als je niet bent ingeschreven in België, is het niet mogelijk om online een token aan te vragen. In plaats daarvan moet je naar loket migratie om je manueel in te laten schrijven. Hiervoor hoef je normaal niet eens een afspraak te maken, je wandelt gewoon naar de balie en verkondigt dat je hier bent om een token aan te vragen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een identiteitsbewijs en je BIS-nummer. Vervolgens vul je een formuliertje in en wordt er geregeld dat je de benodigde inloggegevens krijgt.

3. Gebruikersnaam en wachtwoord ophalen

Na een paar dagen krijg je bericht dat je je gebruikersnaam en wachtwoord kunt ophalen bij loket migratie. Dit is echter nog niet genoeg om in te loggen, je hebt namelijk ook een kaartje nodig met codes; dit is de eigenlijke “token”. Als het goed is, wordt deze bezorgd via de post. In dat geval is dit de laatste stap. Als je echter pech hebt, zoals ik, moet je nog een laatste stap toevoegen.

4. Fedict vragen wanneer je eindelijk je token ontvangt

In mijn geval waren ze bij Fedict (de Federale Overheidsdienst) een beetje dom geweest en hadden ze mijn token opgestuurd naar mijn adres in Nederland… maar met onvoldoende postzegels. De post accepteerde dat niet en dus ging mijn token terug naar Brussel, waar hij waarschijnlijk is blijven liggen tot ik een semigeïrriteerde mail stuurde om te vragen waar mijn token bleef.

Heb je na tien dagen dus nog geen token ontvangen, stuur dan een mailtje naar servicedesk@fedict.be waarin je de situatie uitlegt. Eventueel kun je een adres opgeven in België waarop je de token wilt ontvangen, zodat er in ieder geval geen postzegelblunders gemaakt kunnen worden.

Als je al deze stappen hebt doorlopen, ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan. Het kan zijn dat je werkgever niet eens naar het attest vraagt, maar het is toch prettig om legaal te werken. Nu rest je enkel nog het vinden van werk. Succes!

Lees ook eens mijn andere artikels, over studeren in België in het algemeen: deel 1: waarom? en deel 2: hoe?

www.studentatwork.be
http://www.acv-enter.be/het_acv/jongeren/job-student/loon/default
http://www.nibud.nl/scholieren/inkomsten/baantjes/wat-verdient-het.html#bereken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in