Bedrijfshulpverlening, of kortweg gezegd: BHV. Is dit verplicht, wat is het nut, wat leer je van een BHV-opleiding? Eerste Hulp (EHBO), brandpreventie en brandbestrijding zijn de basisonderdelen van de opleiding. Hoe voldoe je als bedrijf aan de eisen die de oveheid stelt aan veiligheid op alle gebied binnen het eigen bedrijf.
BHV – Bedrijfs Hulp Verlening
Wat is bedrijfshulpverlening (BHV)?
Bedrijfshulpverlening wordt door het bedrijf zelf uitgevoerd. Werknemers verlenen hulp bij gevaarlijke situaties. Als de veiligheid en/of gezondheid van werknemers of bezoekers in gevaar zijn, zorgen de zogenoemde BHV-ers ervoor dat letsel en schade zoveel mogelijk wordt voorkomen of beperkt.
Hoe moet de BHV binnen het bedrijf worden georganiseerd?
Dit is geheel afhankelijk van de inzichten van het bedrijf zelf. In elk geval moeten er voldoende mensen zijn, die kennis en vaardigheden hebben op het gebied van het verlenen van Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO) en voorkomen en bestrijden van (beginnende) brand. Bij controle door de overheid moet dit kunnen worden aangetoond. Dit kan gebeuren doordat werknemers een certificaat BHV kunnen overleggen, een diploma EHBO of op een andere manier hun kennis en vaardigheden kunnen aantonen. Het meest eenvoudige is, zo leert de praktijk, dat er geldige certificaten en/of diploma's in het bedrijf aanwezig zijn.
Training, opleiding en herhalingscursussen BHV
Complete opleidingen BHV worden vrijwel in het gehele land gegeven door diverse opleidingsinstituten. In de regel duren deze oppleidingscursussen twee hele dagen, waarbij uitgegaan wordt van een dag brandpreventie en brandbestrijding en een dag Eerste Hulp in theorie en praktijkoefeningen. Bijna altijd worden deze opleidingen afgesloten met een examen, waarna de deelnemers van de cursus hun certificaat mogen ontvangen, als zij dit examen goed hebben doorlopen. Dit geeft een goed beeld van de vaardigheden van de 'nieuwe'BHV-er', aangezien deze hiermee blijk heeft gegeven de lesstof goed te hebben begrepen en de praktische vaardigheden op het gebied van brand en EHBO in de vingers te hebben.
Theorie en praktijk
De kennis van de BHV moeten op geregelde basis worden bijgespijkerd. Vaak gebeurt dit eens per jaar een dagdeel, of eens per twee jaar gedurende een complete dag. De ervaring leert, dat de opgedane kennis met betrekking tot brandpreventie en EHBO na verloop van tijd vervaagt. Wat moet je ook alweer doen bij bewusteloosheid, hoe ging die stabiele zijligging ook alweer, hoe vaak en op welke plaats moesten de borstcompressies ook alweer worden gedaan bij een reanimatie? Al deze zaken kunnen van levensbelang zijn, en dus is het nuttig of beter gezegd: noodzakelijk dat er herhalingen worden gevolgd om alle opgedane kennis op peil te houden. Mocht het dan een keer nodig zijn om hulp te verlenen, dan gebeurt het ook goed. Te hopen valt uiteraard dat niemand van de BHV-ers ooit te maken krijgt met ernstige situaties, maar als je kennis van zaken hebt, is het veel beter en 'makkelijker' handelen als je de kennis van de hulpverlening paraat hebt!
Verplicht of niet?
Niemand is verplicht een BHV-opleiding of training te volgen. Wel is het verplicht dat een bedrijf dat één of meer werknemers in dienst heeft, aan kan tonen over voldoende expertise te beschikken, dat er op een goede en gedegen manier hulp kan worden geboden in situaties van nood. Het meest eenvoudig is, als er vanuit het bedrijf door één of meer werknemers een geldig certificaat BHV kan worden overlegd. Op deze manier kan er nooit discussie ontstaan in hoeverre de deskundigheid reikt van de desbetreffende werknemer.
Extra informatie en kosten
Heel veel extra informatie over BHV is te vinden bij het NIBHV.
Daarnaast zijn er vele opleidingsinstituten in het land, waarbij opvalt dat de kosten sterk variëren. Enkele van de meest voordelige op dit moment zijn:
-
TM-Opleidingen (kosten opleidingscursus 152,50 Euro, kosten herhalingscursus 89,50 Euro) in Zuid-Holland en op locatie voor groepen vanaf 12 personen in het hele land.
- BHV Goedkoop (kosten opleidingscursus 175 Euro, kosten herhalingscursus 115 Euro) in Groningen, Friesland, Drenthe, Noord- en Zuid-Holland.
Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden om BHV-opleidingen en/of herhalingen te kunnen volgen. Sinds kort is het zelfs mogelijk om via internet zogenoemde e-learning BHV-trainingen te volgen. Verschillende deskundigen hebben echter twijfels bij de kwaliteit van deze e-learningtrainingen, aangezien de praktijkoefeningen hierbij vaak tot een absoluut minimum beperkt zijn, terwijl dit juist vaak de essentiële basisvaardigheden zijn in noodsituaties die soms kunnen leiden tot leven of dood.