Wist je dat er een hoop verschillende soorten kantoren bestaan? Lees in dit artikel over de tien voorkomende kantoren over de hele wereld en herken die van jou.
Sommige mensen kunnen overal werken, anderen hebben geen keuze. Afhankelijk van het soort beroep dat je uitoefent ben je gebonden aan je werkplek. Juriaan van Meel reisde de afgelopen jaren rond de wereld om verschillende werkplekken in kaart te brengen. Hij concludeerde dat er tien soorten werkplekken zijn, maar een geheel papierloos kantoor met automatisch versiebeheer zat er nog niet bij. In welk van de volgende werkplekken herken jij die van jouw?
1. Werkplek in huis
Er zijn over de hele wereld nog een hoop mensen die thuis een werkplek hebben gecreëerd. Vaak hebben deze mensen een eigen bedrijf of werken ze als freelancer. Belangrijk aan deze werkplek is dat je je kunt afzonderen, bijvoorbeeld als je een druk gezinsleven hebt.
2. Traditioneel kantoor
De meeste mensen (zeker in de westerse wereld) werken nog steeds in een traditioneel kantoor. Dat wil zeggen: iedereen heeft zijn eigen plaats in een vaak afgesloten of aparte ruimte.
3. Moderne kantoren
De moderne kantoren komen we steeds vaker tegen. Je kunt deze kantoren herkennen aan het verstelbare meubilair (in Nederland overigens verplicht in kantoorpanden), glaswerk en vaak open ruimtes. Deze kantoren zijn veelal uitgerust met flexplekken.
4. Studio kantoor
Studiokantoren zijn vooral voor creatievelingen zoals (mode)designers en architecten. Een studio kantoor is vaak een mengeling van een atelier en een kantoor. Er staan geen scheidingswanden, maar er wordt vaak gebruik gemaakt van meubels om de ruimte in te delen.
5. Flexkantoor
De flexkantoren zijn overal ter wereld steeds populairder en je komt ze dan ook steeds meer tegen. Binnen een flexkantoor heeft geen enkele werknemer een vaste werkplek. Overal in het gebouw (of in de ruimte) zijn werkplekken ingericht waar iedere werknemer gebruik van kan maken.
6. Openbaar kantoor
Werken in een lunchroom, café of bibliotheek: heel normaal tegenwoordig. Er zijn al veel openbare plekken die slim inspelen op ZZP’ers of andere professionals zonder kantoor. Zo kun je bij sommige zaken al abonnementen afsluiten voor een hele dag wifi en gratis koffie of thee. Daarnaast heb je ook bedrijven als Seats2Meet die werkplekken aanbieden waar je gratis kunt vertoeven, mits je bereid bent om je kennis met anderen te delen.
7. Co-kantoor
Het co-kantoor is een soort openbaar kantoor zoals hierboven is beschreven. Het verschil is dat je veel freelancers tegenkomt die per dag een werkplek huren. Deze werkplekken worden dus vaak alleen tegen betaling verhuurd.
8. Fun kantoor
Het is ongeveer zo leuk als dat het klinkt: een kantoor waar werken en vrije tijd hand in hand gaan. Google is het schoolvoorbeeld als het neerkomt op Fun kantoren. De werknemers van Google kunnen op hun werk allerlei activiteiten doen zoals sporten, in de ballenbak of zelfs slapen.
9. Proces kantoor
Hoe leuk het Fun kantoor klinkt, zo saai is dit kantoor. Gericht op effectieve processen en zo min mogelijk afleiding. Vaak wordt op deze kantoren administratief werk gedaan of is er een klanten contact afdeling aan het werk.
10. Gerecycled kantoor
Dit kantoor past helemaal in de trend van tegenwoordig: alles herbruiken. Waarom zou je een pand slopen die diende als een fabriek, als je er ook een kantoor van kan maken? Vooral in hippe steden zoals Londen en New York kom je dit soort kantoren vaak tegen. Al zijn ze in Nederland ook al te vinden!
http://www.nrc.nl/nieuws/2016/02/17/werkplekken-wereldwijd-dit-zijn-de-tien-kantoren-van-nu