Volgens sommige tandartsen neemt het aantal mensen dat een kunstgebit nodig heeft af door het gebruik van elektrische tandenborstels, een betere mondzorg en het gebruik van fluor bevattende tandpasta’s. Vele wetenschappers, toxicologen, scheikundigen en doktoren hebben een andere mening over het gebruik van tandpasta’s met fluor. Het zou volgens hen tandbederf niet tegengaan, maar het lichaam ernstig schaden.
Arts en schrijver H.C. Moolenburgh heeft het boek “Fluor? Liever niet!” geschreven. In het boek brengt hij de gevaren in kaart van fluor voor het menselijke lichaam. Moolenburgh is van mening dat fluor niet helpt tegen tandbederf. Het tandglazuur wordt volgens Moolenburgh wel harder, maar de tanden worden brozer en breken eerder af. Ook heeft hij in een felle strijd de Nederlandse regering weten te weerhouden van het fluorideren van het waterleidingnet.
De geschiedenis van fluoriden in tandpasta’s
In de jaren dertig constateerden ze in Amerika dat kinderen die kraanwater dronken in gebieden met een hoger fluoridengehalte, hardere tanden hadden. Vanaf die tijd besloten ze om de fluorverbindingen, die als afvalstoffen vrijkwamen in de staal- en metaalindustrie, te gaan gebruiken in tandpasta’s. Er waren destijds al aanwijzingen dat fluor heel schadelijk was, maar dat namen ze op de koop toe. Het was bekend dat fluorverbindingen zorgden voor massale vissterfte, de gewrichten van koeien aantastten en andere problemen veroorzaakten.
Tandbederf en tandvleesaandoeningen
Een goede mondzorg is heel belangrijk. Het is aangeraden om minimaal twee keer per jaar voor controle naar de tandarts te gaan, twee à drie maal per dag de tanden te poetsen. Ook behoren het flossen en het gebruik van tandenstokers tot de basis van mondverzorging.
Mensen met tandbederf en tandvleesaandoeningen zouden een grotere kans hebben op hartkwalen, beroertes, vaatziekten, diabetes en vroeggeboortes. Zorg daarom voor een gezonde mondverzorging.
Het gevaar van fluoriden
Wetenschappers van de University of California in San Diego kennen de volgende gevaren toe aan fluoriden in mondwater en tandpasta:
- Fluoriden tasten de enzymen aan, die noodzakelijk zijn in alle processen in het lichaam.
- Fluoriden tasten het DNA aan, dit veroorzaakt erfelijke afwijkingen en kanker.
- Fluoriden hebben effect op schimmels en bacteriën, dit kan leiden tot maag- en darmproblemen.
- Fluoriden zorgen voor een slechtere overdracht van impulsen in zenuwcellen en hersenen, dit kan leiden tot een verandering in gedrag en gemoedstand.
- Fluoriden die zorgen voor een snellere ouderdom door een slecht functionerend enzymensysteem.
Fluoriden zijn ook verdacht bij aandoeningen zoals: diabetes, schildklierproblemen en botstoornissen.
Het gebruik van fluoriden in mondwater, pillen en tandpasta’s is een miljardenindustrie. Daarom worden de testresultaten van de onderzoekers door de producenten van tandpasta’s naar het rijk der fabelen verwezen.
Alternatieven voor tandpasta’s met fluor
Kinderen zijn ontzettend gevoelig voor fluor, indien ze te veel binnenkrijgen dan kunnen ze er zelfs dood aan gaan. Om deze reden hebben producenten van tandpasta’s voor deze doelgroep tandpasta’s ontwikkeld waar minder fluor inzit. Om alle twijfel weg te nemen rondom de schade van fluor zijn er producenten die ervoor gekozen hebben om tandpasta’s op de markt te brengen waar geen fluor inzit.
De alternatieven zijn tandpasta’s op basis van:
- Aloë Vera
- Eucalyptus
- Venkel
- Munt
- Teatree
Aloe Dent Sensitive tandpasta en Paradontax fluoridevrij zijn veel gebruike fluoridevrije tandpasta’s. Een goedkoper alternatief is de Rode Ultradent van het merk Kruidvat.
www.fitplein.nl
wwwfonteine.com
wwwnofluoride.com
www.daanspeak.com
www.wikipedia.org