De nieuwste televisierage is 3D. Nu zijn er meerdere soorten 3D-televisie. In de winkel worden zowel actieve als passieve 3D-televisies aangeboden, maar welke moet u nu kiezen? Wat is het verschil en wat zijn de voor- en nadelen?
In principe zijn er drie verschillende soorten 3D-televisie. Hieronder de drie soorten met hun voor- en nadelen.
- Actief 3D
- Passief 3D
- Brilloze 3D
Actief 3D
Actieve 3D is de eerste en meest ontwikkelde soort 3D-televisie op dit moment. De meeste 3D-televisies die u nu in de winkel aantreft zijn actieve 3D-televisies. Dit zal echter gaan veranderen, omdat er een paar nadelen zitten aan actief 3D. Bij actieve 3D-televisie wordt het 3D-effect veroorzaakt door een actieve shutter bril. Deze bril laat om en om het linker en rechter beeld zien door steeds een glas ondoorzichtig te maken. Omdat het televisiebeeld hierop afgestemd is, laat deze ook om en om het linker en rechter beeld zien. Hierdoor wordt in de hersenen een 3D-effect gesimuleerd. Het nadeel hiervan is dat het shutter effect zichtbaar is bij veel omgevingslicht. Tevens zijn de brillen zwaar en duur. Hierdoor zijn de fabrikanten op zoek naar alternatieven.
Passief 3D
Passieve 3D is de opvolger van actief 3D. Bij passief 3D wordt het 3D-effect niet gestuurd door de bril, maar door de televisie. De bril heeft twee verschillende glazen, die elk een andere polarisatie heeft. Op de televisie zit een gepolariseerde laag, waardoor het ene oog alleen de even horizontale lijnen ziet en het andere oog alleen de oneven horizontale lijnen. Het voordeel hiervan is dat de bril een stuk lichter en goedkoper is. Een groot nadeel is dat je kwaliteitsverlies hebt, omdat je maar de helft van de beeldlijnen ziet. Ik verwacht dat de fabrikanten hier snel een oplossing voor hebben door extra beeldlijnen toe te voegen.
Brilloze 3D
De ultieme eindoplossing is natuurlijk brilloze 3D. Fabrikanten hebben nog grote moeite met deze techniek, omdat deze nog een zeer beperkte kijkhoek heeft. Met andere woorden, het is nog niet mogelijk om met een groep mensen 3D te kijken. Het 3D-effect is maar vanaf één positie goed te zien. Wanneer de fabrikanten dit probleem opgelost hebben, is er geen reden meer om nog met een bril op 3D te kijken.