Zoals ieder jaar het geval is, brengt ook het begin van 2024 weer de nodige veranderingen met zich mee. Zeker waar het de regels rondom huur betreft is het zo dat het nodige anders zal zijn in het komende jaar. Het gaat dan bijvoorbeeld over de huurtoeslag, maar natuurlijk ook over de huurverhoging zelf. Het is dus belangrijk om eens te bekijken hoe het met de prijsstijging zit en wat je mag verwachten als je nu huurt of wanneer je van plan bent om dat in het komende jaar te doen. Op deze plek leer je er alles over.

Huurverhoging in de vrije sector

Laten we beginnen bij de woningen in de vrije sector. Wanneer je een woning huurt die in deze categorie valt, dan is het zo dat je dit jaar maximaal 5,5 procent meer zal gaan betalen uit huur. Dit percentage is ook nog eens heel precies te verklaren. De inflatie bedraagt namelijk 4,5 procent. Daarnaast komt er dan ook nog 1 procentpunt bovenop. Dit is echter niet het hele verhaal. De afspraak geldt namelijk tot 1 mei van dit jaar. Daarna kan er dus nog een stijging komen. Omgekeerd is het ook zo dat wanneer een lager percentage aan verhoging is afgesproken met de verhuurder, dat percentage leidend is tot 1 mei.

Regels voor sociale huurwoningen

Als het gaat om sociale huurwoningen, dan gaat er meer veranderen dan alleen een percentage verhoging. De kale huur mag bijvoorbeeld maximaal 879,66 euro zijn dit jaar. Tenzij de huur al hoger was voor aanvang, dan geldt dat bedrag. Je mag alleen sociaal huren wanneer je maximaal bruto 47.699 per jaar verdient. Als je samenwoont, mag het gezamenlijke bruto jaarinkomen 52.671 zijn. Aan de hand hiervan zijn dan ook de andere regels voor 2024 opgesteld.

Verschillende voorwaarden voor de stijging

Wanneer je kijkt naar de huurstijging in 2024, dan gelden er verschillende voorwaarden. Wanneer je geen hoog inkomen of extra lage huur hebt, dan zal je 5,8 procent verhoging krijgen in 2024. Dit geldt dus voor de grootste groep huurders. Val je echter onder één van de twee andere groepen, dan zal je ook andere stijgingen mogen verwachten. De extra lage huur is een maandhuur van maximaal 300 euro. In dat geval mag de stijging maximaal 25 euro bedragen. Heb je een hoog inkomen, dan wordt een inkomensafhankelijke verhoging gehanteerd. Als dit voor jou geldt, moet je daar wel goed op letten.

De inkomensafhankelijke verhoging

Woonde je al in een sociale huurwoning, maar heb je nu een hoog inkomen? Dan is de huurverhoging een vast bedrag. Dit is relatief simpel te ontdekken. Wanneer je een eenpersoonshuishouden hebt met 52.753 of meer bruto per jaar? Dan zal er maximaal 50 euro verhoging gelden. Heb je 62.191 of meer bruto per jaar? Dan is de maximale verhoging 100 euro. Als het gaat om een meerpersoonshuishouden dan geldt de 50 euro verhoging wanneer jullie gezamenlijk bruto jaarinkomen 61.046 of meer is. Is het inkomen 82.921 of meer? Dan gaat de verhoging om 100 euro.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in