Om de consument beter te beschermen tegen toenemende fraude met bankpassen, voeren vele Europese landen een beperking in van het gebruik van onze bankpas buiten Europa. Daar is alle reden  voor. Fraude met bankpas neemt alsmaar toe. Criminelen proberen hier onze bankpas en/of financiële gegevens te bemachtigen. Deze worden dan meestal draadloos doorgegeven aan medeplichtigen buiten Europa. Van daar uit worden onze bankrekeningen leeg gehaald. De recente overheidsbeslissing valt dan ook toe te juichen.  Maar welke voorzorgsmaatregelen kunnen we zelf nemen om dergelijke fraude te voorkomen? 

Het zal je maar overkomen. Je trekt naar een bankautomaat om je weekgeld uit de muur te halen, en je bankrekening staat droog. De kans is groot dat je het slachtoffer werd van fraude met je bankpas. Deze vorm van financiële criminaliteit stijgt spectaculair. Maar hoe slagen deze criminelen erin om onze bankrekening te pluimen en wat kunnen we ertegen doen?

Fraude vervijfvoudigd

Dat deze fraude met bankpassen ernstig moet worden genomen, bewijzen de statistieken. Inderdaad, uit cijfers van een recent onderzoek blijkt dat het aantal fraudegevallen met gestolen bankpassen is vervijfvoudigd. Extra waakzaamheid bij het afhalen van geld uit de muur is dus niet misplaatst. De voorkeur van deze criminelen gaat uit naar die bankautomaten die zich in  het volle stadscentrum bevinden.

Stoutmoedige fraudeurs

Deze recente vorm van  financiële fraude kreeg met "skimmen" ook een originele naam. Skimmers proberen, meestal met succes, de gegevens van onze bankpas te bemachtigen, om nadien onze bankrekening leeg te halen. Ze kopiëren daarvoor de gegevens van de magnetische strip van onze bankpas. Skimmers zijn zodanig goed uitgerust dat ze, op het moment dat we geld uit de muur willen halen, in staat zijn  al onze financiële informatie te verwerven. Met onze gegevens in hun bezit, is het uiteraard slechts kinderspel om ons op zwart zaad te zetten.

Bankkautomaten worden bewerkt

Bankautomaten worden door skimmers zodanig bewerkt, dat we tijdens een geldtransactie niet eens merken dat er met de automaat is geknoeid. Ze gebruiken hiervoor een speciaal apparaatje, waarmee ze de magnetische strip van onze bankpas in  een handomdraai kopiëren. Het apparaatje is een soort opzetmondje dat op de bankautomaat wordt geplaatst. In dit opzetmondje bevindt zich een lezer, die de gegevens van onze magneetstrip leest en kopieert. Eens deze deze klus geklaard, worden de gestolen bankgegevens draadloos doorgegeven aan medeplichtigen in  een land buiten  Europa. Van daar uit wordt onze bankrekening leeggehaald. Onze bankautomaten zijn eveneens uitgerust met zo een "invoermondje". Langs  dit invoermondje brengen we onze bankpas in de automaat. Dat "mondje" zien we op het scherm van de automaat, voor we onze bankpas invoeren. Kijk steeds na of de invoermond er precies zo uitziet dan hetgeen  je eerder op het scherm van de bankautomaat zag. Elke "vreemde" invoermond kan immers een lezer bevatten die de magneetstrip van je bankpas kan registreren. 

Mini-camera voor kopiëren bankcode

Om de bankcode van  hun slachtoffers te stelen, maken skimmers meestal gebruik van een minicamera.  De skimmer moet daarvoor zelfs de bankautomaat open schroeven. Nadat een kopie van de magnetische strip van onze bankpas werd gemaakt, neemt een kleine camera het intoetsen van onze bankcode haarfijn op. Zelfs het tijdstip van onze financiële transactie wordt opgenomen. Op die manier weten skimmers welke pincode bij welke bankpas hoort.

Opereren nooit alleen

In andere gevallen maken de skimmers het zichzelf heel wat gemakkelijker. Ze kijken over de schouder van hun slachtoffer, om zo zijn of haar bankcode te bemachtigen. Bedenk hierbij dat deze skimmers nooit alleen opereren. Medeplichtigen leiden de aandacht van het slachtoffer af om de bankpascode te bemachtigen. Ze kiezen daarvoor uitsluitend bankautomaten die zich op drukke plaatsen bevinden. Dit groeiend fenomeen wordt in "vaktermen" shouldersurfing genoemd.

Speciaal keypad

Skimmers bedachten nog een ingenieus systeem voor het stelen van de cijfercombinatie van onze bankpas. Daarbij wordt de bankautomaat voorzien van extra software. Onder de gewone toetsen van de automaat, wordt een keypad aangebracht.  Wanneer nu iemand de cijfers van zijn bankcode intoetst, wordt deze automatisch geregistreerd.

Extra tips om fraude met bankpas te voorkomen

  • Wees steeds waakzaam bij een bankautomaat en laat je nooit afleiden tijdens een geldtransactie. 
  • Controleer regelmatig je bankafschriften. Zo merk je onmiddellijk wanneer er verdachte transacties werden uitgevoerd.
  • Scherm steeds bij het ingeven van je bankcode, het scherm van de bankautomaat af.
  • Geef nooit bankgegevens door via telefoon of sociale netwerken.
  • Wanneer je gebruikersnaam en passwoord invoert voor banktransacties via e-banking, controleer dan of het een beveiligde site betreft (https).
  • Lijkt je bankpas steeds uit de bankautomaat terug te komen, kan het om een vals invoerfrontje gaan. Breek je transactie af en contacteer je bank.
  • Bij het opstellen van een opnamelimiet, kan niet meer dan een bepaald vooropgesteld bedrag per dag worden afgehaald. Controleer daarom regelmatig je bankafschriften. Doe je dit niet, dan  kan het eventuele gestolen bedrag toch hoog oplopen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in