Even met je mobieltje een sms verzenden, en in minder dan een uur is er 500 euro op je bankrekening bijgeschreven. Een flitslening of flitskrediet, talloze mensen in acute geldnood vragen dagelijks zo een SMS-krediet aan, zelfs als ze daarvoor een fikse rente moeten betalen.

Hoe werkt een flitslening?

Zomaar even snel 500 euro lenen. Het bestaat! Je neemt je mobieltje, stuurt een bericht naar een bepaald adres en vraagt om 500 euro. Als de nood hoog is en je acuut geld nodig hebt, kan je dus zonder hinderlijke vragen of BKR-toetsing snel € 500,- lenen.

Het wordt mensen in financiële nood wel heel erg gemakkelijk gemaakt. Met je naam, het bedrag dat je nodig hebt en je rekeningnummer, heb je het geld binnen een uur op je rekening staan. Kosten voor één maand wél € 125,-. Het kan iedereen overkomen die dringend geld nodig heeft.

Hoeveel rente betaal je op een flitslening?

Op flitsleningen worden torenhoge woekerrentes gerekend. Ter illustratie: als je € 50,- leent, moet je na één dag al € 82,- terugbetalen! Uiteraard zijn daar flink wat kosten in verdisconteerd, want natuurlijk is het risico levensgroot aanwezig dat degene die de lening verstrekt, zijn geld niet meer terugkrijgt. Maar dit soort lieden maakt natuurlijk ook erg veel misbruik van een categorie mensen die acuut geld nodig heeft en die de consequenties van een dergelijke lening niet goed kan overzien.

Hoe vaak komt SMS-krediet voor?

Exacte aantallen zijn niet bekend maar kennelijk het komt toch vrij veel voor. De bureaus voor schuldhulpverlening zien steeds meer klanten die door SMS-krediet in de problemen zijn gebracht. Het is natuurlijk niet vreemd dat mensen financiële problemen hebben in tijden van economische crisis en dat men door dit soort aanbiedingen in verleiding wordt gebracht. Maar wie geld nodig heeft, kan toch maar beter naar een bank gaan om op een verantwoorde manier geld te lenen.

Wie verstrekken flitsleningen?

Flitsleningen worden aangeboden op bepaalde internetsites maar het is niet altijd duidelijk wie er precies achter deze internetadressen zit. Op het moment dat een dergelijke vordering in een schuldsanering belandt, stuurt het schuldhulpbureau die naar het adres zoals vermeld op de nota die de lener heeft ontvangen. Maar in de regel wordt daarop geen reactie ontvangen.

Flitskrediet en toezicht Autoriteit Financiële Markten

Na het ontstaan van de kredietcrisis in 2008 is er veel kritiek losgebarsten aan het adres van banken en verzekeraars, maar ook aan het adres van toezichthouders die hun werk niet goed deden. Men kan zich afvragen hoe het dan toch bestaat dat twee jaar later nog steeds flitsleningen met woekerrentes worden aangeboden.

Een en ander is het gevolg van de val van het kabinet in het voorjaar van 2010. Het  zittende demissionaire kabinet heeft een geplande wetswijziging die dit soort praktijken moet verhinderen, nog niet in behandeling kunnen nemen.

Afspraak is dat leningen vanaf een bepaald bedrag (voorheen € 1.000,- maar inmiddels verlaagd naar € 500,-) moeten voldoen aan de voorschriften van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). En er zijn nu eenmaal altijd lieden die misbruik maken van de mazen in de wet, en in dit geval ook van de paniek bij mensen die dringend geld nodig hebben. Met de nieuwe wet komen ook kredietverstrekkers van kleine leningen onder het toezicht van AFM, maar zo ver is het helaas nog niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in