Bent u op zoek naar een hypotheek die past bij uw financiele situatie? Met de hypotheek aanvraag financiert u de aanschaf van uw woning. Heeft u een woning op het oog om te kopen? Dan dient u daartoe wel eerst de financiering rond te krijgen.

Daarvoor dient u bij een hypotheek verstrekker langs te gaan, alwaar op basis van uw gezamenlijke inkomen de financiële ruimte voor het aangaan van een hypotheek wordt bekeken. Dit heeft ook te maken met het type hypotheek dat u neemt, de hoogte van de hypotheek en de manier dat u de hypotheek lening wenst af te betalen. Voor al deze zaken vraagt u hypotheek advies aan om zo de meeste gunstige hypotheek vorm passend bij uw omstandigheden te verkrijgen.

Type hypotheek aanvragen

Wat voor type hypotheek moet u aanvragen, is een belangrijk vraag. De overheid stelt dat u minimaal 50% van de waarde van de woning na looptijd moet hebben afbetaald. Dit kunt u per maand aflossen of u doet dit aan het eind van de looptijd. U kunt dan ook onderscheid maken in de volgende hypotheek vormen:

  • hypotheek met lineaire aflossing waarbij elke maand een even groot deel wordt afgelost. De rente kosten nemen daarbij geleidelijk per maand af, en dus ook de gezamenlijke kosten van aflossing en rente;
  • annuïteiten hypotheek waarbij u elke maand over de looptijd dezelfde onkosten heeft. Daarbij betaalt u eerst veel rente met weinig aflossing en dat verandert met de tijd naar veel aflossing met weinig rente;
  • hypotheek met verzekerings polis waarbij met een maandelijkse inleg het kapitaal groeit;
  • hypotheek met beleggingen waarbij de opbouw van kapitaal via speculaties gaat. Deze vorm van sparen kent uiteraard grote nadelen bij dalende beurzen markten ten gevolge van recessie;
  • hypotheek via het banksparen. De inleg is afgeschermd van de belastingdienst en dus kunt u optimaal aan kapitaal opbouw doen.

Hoogte van de hypotheek

De hoogte van de hypotheek hangt primair af van de marktwaarde van de woning. De marktwaarde is de waarde welke de woning bij een verkoop op dit moment zou kunnen opbrengen. Deze waarde kan nagenoeg even hoog zijn als de verkoop prijs echter kan ook hoger liggen. Op basis van een taxatie rapport is de marktwaarde van de woning bepaald en daarmee kunt u tot 106% van die marktwaarde een hypotheek lening verkrijgen inclusief 2% overdrachtsbelasting. Dit is de maximale hypotheek hoogte die u tegenwoordig bij het aangaan van een hypotheek kunt verkrijgen.

Rente stand vergelijk

Om een goede rente te verkrijgen behorende bij een hypotheek maakt u handig gebruik van de vergelijkings sites online. De 10 jaar rente stand per hypotheek aanbieder kan namelijk aanzienlijk verschillen en daardoor kunt u ook met een vergelijk handig gebruik maken van de gunstigste rente stand. Met een gunstige rente stand kunt u namelijk besparen op uw hypotheek kosten. Laat u informeren welke rente stand, welke hypotheek tarieven en welk type hypotheek het meest geschikt is voor uw omstandigheden.

Belasting voordeel

Omdat u rente over de hypotheek aanvraag moet betalen is het van belang dat u bij de aanschaf van een woning eveneens het belasting voordeel daartoe laat berekenen. Voor de berekening van het belasting voordeel kunt u door de makelaar of belasting adviseur laten informeren aangaande hoeveel maandelijks voordeel u met een hypotheek kunt hebben. Daarmee wordt het financiële plaatje van de aanschaf van uw woning juist aantrekkelijker, aangezien ook de overheid zijn steentje bijdraagt.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in