Na de run op goud storten zich steeds meer beleggers op zilver. Omdat met name van industriële kant de orderportefeuilles weer goed gevuld raken, moet met een verdere prijssteun worden gerekend voor het edelmetaal. Sinds 2009 is de zilverprijs met bijna 70% gestegen. De goudprijs steeg met "slechts" 40%.
De industriële vraag stijgt snel
Zilver wordt voor 70 procent in de industrie gebruikt, de overige 30 procent voor de sieraden- en zilverwerkindustrie.
In 1989 heeft men in een onderzoek ontdekt dat het edelmetaal zilver wereldwijd in meer dan 1.300 patenten een belangrijke rol speelt. Op het moment van schrijven is een ounce zilver dit jaar (2010) al met 5% gestegen en noteert momenteel op $ 18,50.
Zilver bezit uitstekende fysieke eigenschappen
- Geen metaal geleidt elektriciteit en warmte zo goed als zilver;
- Door zijn elasticiteit, vervormbaarheid en hoge duurzaamheid is het geschikt voor tal van verwerkingsmogelijkheden;
- Zilver bezit van alle elementen het hoogste reflectievermogen voor licht;
- Zilver doodt bacteriën en voorkomt algenvorming in filters.
Zilver belangrijkste edelmetaal in de industrie
Zilver wordt gebruikt als elektronische geleider in computers, camera's en DVD-recorders en is van groot belang in de automobielsector en de luchtvaartbranche. Maar ook in de geneeskunde en de biotechnologie wordt zilver gebruikt. Vanwege zijn antiseptische eigenschappen wordt het edelmetaal in medisch gereedschap en diagnostisch onderzoeksapparatuur verwerkt.
Zilver wordt echter ook in steeds meer relatief nieuwe bedrijfstakken ingezet, zoals de brandstofceltechnologie, in zonnepanelen, alsook in waterzuiveringsinstallaties. Een enorme groeimarkt voor zilver is de sterke groeiende zonne-energie-branche. Via genereuze subsidieprogramma´s voor zonne-energie in Duitsland, Spanje, Japan en meer recent in Californië, is deze branche een van de snelst groeiende bedrijfstakken wereldwijd geworden.
Zilver als belegging
Wie de prijsontwikkeling van edelmetalen een beetje volgt, ziet dat de prijs van zilver soms aan ongewoon grote schommelingen onderhevig is. Aan de ene kant is dat omdat de zilvermarkt zeer klein en daardoor zeer kwetsbaar is voor extreme fluctuaties. Aan de andere kant omdat de handel nog steeds gedomineerd wordt door de "papiermarkt". Momenteel is er op de markt 100 maal meer papierzilver (derivaten) dan fysiek zilver.
Door middel van shortselling wordt de prijs door speculanten gedrukt en zulke posities kunnen niet alleen jaren open blijven, maar kunnen ook nog worden verlengd. Op de futuresmarkten is een "roll over" een normaal verschijnsel en daarom kan dit instrument nog lange tijd veilig worden gebruikt voor het drukken van de prijs. Men hoeft trouwens ook geen zilver in te zetten om een shortpositie te sluiten. De handelaar aan de beurs wil alleen papiergeld zien. Toch zal op den duur de fysieke markt de prijs bepalen.
Waarom investeren in zilver?
Geen enkele westerse centrale bank houdt nog noemenswaardige zilverreserves aan. In de voorbije decennia werden immers grote voorraden afgebouwd. De mogelijkheden voor manipulatie via leningen schijnen bij zilver dan ook beperkt te zijn. Ofschoon de afhankelijkheid vanuit de sieradenmarkt slechts beperkt is bestaat er een tendens tot toenemende industriële vraag dankzij de unieke eigenschappen van zilver.
Verbetert de conjunctuur, dan leidt dat tot een hogere industriële vraag, verslechtert de economische situatie dan leidt dat tot minder vraag naar basismetalen. Aangezien zilver voor het grootste deel wordt geproduceerd als bijproduct bij productie van basismetalen als zink en koper, leidt dit ook tot een lager aanbod van zilver.
Een inelastisch aanbod (producenten van basismetalen zullen louter vanwege een hogere zilverprijs nauwelijks meer aan koper of zink produceren) en een inelastische vraag (omdat zilver in veel toepassingen onmisbaar is en vaak niet kan worden vervangen door goedkopere metalen), zou een te gering aanbod tot zeer grote prijsfluctuaties kunnen leiden. Temeer daar de zilvermarkt zeer eng is en als gevolg daarvan ook zeer volatiel is. De zilverprijs zal dus in edelmetalenbullmarkt de neiging hebben om meer te groeien dan goud. Ook al omdat zilver ten opzichte van goud in verhouding gunstiger geprijsd is.