Leer je kinderen met geld omgaan. Zeker in tijden van financiële crisis is het belangrijk je kinderen zo op te voeden dat ze later als volwassenen zich financieel verantwoordelijk kunnen opstellen. In dit artikel vind je enkele tips hoe je kinderen kan leren met geld om te gaan.
Tegenwoordig kopen we steeds vaker dingen via het internet, betalen we onze rekeningen via internetbankieren en komt er geld uit de muur als we er een plastic kaartje in stoppen. Voor onze kinderen wordt het concept ‘geld’ steeds abstracter en dat maakt het nog moelijker om hen te leren hoe ze op een juiste manier met geld om kunnen gaan.
Begin jong met het leren omgaan met geld
Als je wilt dat je kind zich later als volwassene financieel verantwoordelijk zal gedragen moet je vroeg beginnen haar dit te leren, omdat het een langdurig proces is dat zeer geleidelijk verloopt.
Peuters en kleuters
Neem je kinderen mee als je boodschappen gaat doen. Begin met kleine activiteiten. Laat haar iets kleins kopen, zoals een broodje of een stuk fruit. Zij kan dan het geld aan de persoon aan de kassa geven en dat kleine handje ophouden om het wisselgeld in te ontvangen. Dit geeft je kind een kans om met geld om te gaan en te zien dat je moet betalen om iets te krijgen en dat je dan zelfs soms weer geld terug krijgt. Het geeft je kind ook een eerste ervaring met munten en briefgeld. Natuurlijk is het nog veel te vroeg om een begrip voor de waarde van geld te krijgen, maar betalen en wisselgeld aannemen kan wel een goed begin zijn.
Geef je kind een doorzichtige spaarpot. Help ze om een beetje geld te sparen door ze soms het wisselgeld te laten houden of ze te belonen als ze iets heel erg knaps doen. Stop deze munten in de pot, zodat ze het geld letterlijk kunnen zien groeien. Draai om de zoveel tijd de pot om en tel samen het geld. Misschien kan je samen bedenken wat je zou kunnen kopen voor dit bedrag. Laat je kind lekker fantaseren en realiseer je dat zo’n jong kind geen enkel probleem ziet in het kopen van een echt vliegtuig voor € 1,25. Op dit moment gaat het niet om een realistische voorstelling, maar meer om het tellen, geld zien groeien als je spaart en het gebruiken van de fantasie om te bedenken wat je zou kunnen kopen als je alles zou uitgeven.
Je kan ‘meer en minder’ oefenen door je kind te helpen zich te realiseren dat ze misschien wel iets heel veel mooiers en groters kunnen kopen als ze het geld nog niet uitgeven maar nog een beetje door proberen te sparen.
Vijf tot acht jaar oud
De meeste kinderen rond de vijf zijn er klaar voor om met zakgeld te beginnen. Op school beginnen ze rond deze leeftijd met rekenen. Deze lessen zullen hen helpen de waarde te begrijpen en zullen het makkelijker maken voor ze om hun eerste eigen centjes te beheren.
Geef je kind in het begin het zakgeld wekelijks. Geef haar een klein bedrag in munten die ze kan tellen, zoals 20 of 50 cent of een euro. Om het nog echter te maken kan je een boekje kopen waar je samen in bij kan houden hoeveel geld er bij is gekomen en eventueel hoeveel er is uitgegeven. Het is leuk om samen te gaan zitten om ‘het boek’ in te vullen, te bedenken hoeveel er in totaal zou moeten zijn en dan alle munten te tellen.
Als je een catalogus meeneemt van de supermarkt, speelgoedwinkel of boekwinkel en daarin samen de prijzen vergelijkt, kan je je kind een idee geven van wat sommige dingen waard zijn. Het is heerlijk voor ze om plaatjes uit te knippen van die dingen die ze zouden kunnen kopen van hun eigen geld en daar een mooie collage van te maken.
Je zou ook samen kunnen opschrijven hoeveel ze nog zouden moeten sparen om datgene te kopen dat ze zo graag zouden willen hebben. Stel samen een doel om voor te sparen. Dit zal een eerste stap zijn om het idee van inkomen (zakgeld in je spaarpot) en uitgaven te leren begrijpen.
Acht tot tien jaar oud
Dit is een goede leeftijd om een bezoekje aan de bank te brengen, om een spaarrekening te openen voor je kind en om daar de inhoud van de spaarpot te storten. Waarschijnlijk kan je wel een afspraak maken met een van de managers van het plaatselijke kantoor zodat jullie het geld persoonlijk kunnen storten en zodat je kind de kans krijgt om honderduit te vragen en een introductie krijgt in de ‘bankwereld’.
Stimuleer je kind om een realistisch doel te stellen om voor te sparen. Bespreek samen wat je allemaal kan doen met geld. Geef haar de ruimte om te vertellen wat ze het liefst zou willen doen met dit geld. Geef voorbeelden van de dingen waar jullie als ouders voor sparen en van wat jij zelf nog zo graag zou willen hebben. Je kind is nu oud genoeg om te gaan nadenken over wat goede manieren zijn om met geld om te gaan en wat de risicos kunnen zijn van slecht geldbeheer.
Elf tot veertien jaar oud
In deze leeftijdscategorie kun je kinderen meer leren over inkomen en uitgaven. Een goede manier om dit te doen is door het zakgeld twee-wekelijks of zelfs maandelijks te betalen. Dit dwingt het kind om beter na te denken over waar zij het geld voor wil gebruiken en hoe het budget gerekt zou kunnen worden.
Probeer eens met je kind te praten over het feit dat er dagelijks rekeningen betaald moeten worden en bespreek jullie dagelijkse uitgaven. Het is niet de bedoeling al te veel nadruk op deze kosten te leggen of je kind met zorgen op te zadelen, maar probeer ze te laten begrijpen dat het gewone huishouden en alle (leuke) dingen die je doet geld kosten.
Vijftien tot achttien jaar oud
Dit is het moment om je kind te stimuleren om andere manieren te onderzoeken om een beetje geld te verdienen. Er zijn vele baantjes die kinderen in deze leeftijdscategorie kunnen krijgen, van oppassen tot werken in de supermarkt, bedienen of de krant/reclamefolders te rondbrengen. Een kind kan een heleboel zelfvertrouwen krijgen en trots op zichzelf worden als het z’n eigen geld verdienen kan en daar actief mee bezig is.
Met sommige kinderen kan je zelfs praten over de verschillende soorten van investeringen die er zijn. Help je kind om hier informatie over te verzamelen of ga samen terug naar je bank om om je kind hierover te laten informeren door je branch manager.
Geef het goede voorbeeld
Al deze tips and truukjes hebben alleen een een positief resultaat op het geldbeheer van je kind als het volwassen is, als jullie als ouders het juiste voorbeeld geven. Een kind leren sparen zal niet lukken en zal niet geloofwaardig overkomen als je zelf regelmatig thuiskomt met dingen die je niet nodig hebt of nooit zult gebruiken of dragen. Het onnodig maken van schulden of veelvuldig kopen op krediet kan ook invloed hebben op hoe kinderen later hun eigen geld beheren. Kinderen kijken op naar hun ouders en gebruiken hen als hun voorbeeld, dus zorg ervoor dat dit een goed voorbeeld is om te volgen.
http://www.nibud.nl/omgaan-met-geld/kinderen-en-geld/zakgeld.html
http://www.ouderschap.nl/peuter/wanneer-en-hoeveel-zakgeld
http://www.xead.nl/goede-tips-over-zakgeld-en-sparen-voor-kinderen
http://www.rekenen-oefenen.nl
http: