Velen dromen erover en slechts weinig zullen het ook daadwerkelijk uitvoeren, het starten van een eigen onderneming. De kans op succes hangt van vele factoren af maar het valt of staat bij een goede voorbereiding. De één start zijn onderneming door een goed idee, de ander neemt het bedrijf van een ander over en de laatste groeit ermee op en neemt het bedrijf van zijn of haar ouders over. Ieder vanuit een andere situatie, toch is een voorbereiding van belang.
Bijgaande tips zijn voornamelijk gericht op degene die vanuit niets een onderneming op wil starten.
Tip 1: Schrijf je ideeën uit, brainstorm over je plannen, ben je uniek? Wat doe je anders dan anderen?
Tip 2: Leg je idee voor aan vrienden en kennissen, wat vinden zij ervan? Zouden ze je product of dienst willen kopen? Vraag het niet aan drie man, maar aan minimaal tien tot twintig mensen. Als minimaal de helft van de personen je product of dienst zou afnemen heb je al je eerste potentiële klanten.
Tip 3: Ga nu aan de slag met je ondernemersplan, dit is de belangrijkste basis voor het opstarten van je onderneming. Veel mensen denken dat het schrijven van een ondernemersplan alleen maar voor de bank is. Banken vragen er inderdaad naar bij een eventuele financieringsaanvraag. Je ondernemersplan moet je zien als de bijbel van je onderneming. Hierin stel je jezelf de volgende vragen:
-
Wie ben ik?
-
Wat heb ik gedaan in het verleden (opleiding, werkervaring)?
-
Wat ga ik doen?
-
Met wie ga ik dit doen?
-
Wie is mijn doelgroep?
-
Hoe kom ik aan mijn klanten?
-
Wie zijn mijn concurrenten? Wat doen zij goed en wat doen zij minder goed?
-
Wat zijn mijn sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen (de SWOT-analyse)
-
Wat zijn mijn streefdoelen, over één, drie, vijf en tien jaar?
-
Wat wil ik met mijn onderneming bereiken?
-
Moet ik investeren? Zo ja, waar ga ik in investeren en wat heb ik er voor nodig? (stel een investeringsbegroting op)
-
Wat heb ik aan eigen middelen en waar besteed ik deze aan (openingsbalans)
-
Maak een exploitatiebegroting (winst- en verliesrekening) voor de komende drie jaar. Dit vormt de basis voor het realiseren van je doelen.
De laatste zaken zou je eerst zelf op kunnen stellen en later kunnen laten controleren door een boekhouder of accountant.
Tip 4: Zorg dat je minimaal het eerste jaar van je onderneming kan leven zonder geld uit je onderneming te halen. Zorg er dus voor dat je een ruime buffer hebt of kunt leven van het inkomen van je partner.
Tip 5: Ga praten met ondernemers. Waarom zijn zij succesvol? Welke tips hebben ze voor je? Er zijn ook diverse klankborden (bijvoorbeeld van de Kamer van Koophandel) waar adviseurs in zitten die al ruime ervaring hebben met ondernemen.
Tip 6: Neem deel aan seminars van de Kamer van Koophandel, Belastingdienst en eventueel accountants en banken. Deze partijen vinden jou als startende ondernemer zeer interessant en organiseren diverse thema bijeenkomsten door het jaar.
Tip 7: Stel een overzicht op van iedereen die je kent en waar je een telefoonnummer of emailadres van kent. Neem hier ook je online connecties van bijvoorbeeld Linkedin in op. Verdeel deze lijst in drie groepen; Groep A, B en C. Groep A is de groep waarvan je bijna zeker weet dat deze binnen je doelgroep valt, groep B is de groep die niet binnen je doelgroep valt maar wel interessant zou kunnen zijn. Als laatste heb je groep C, deze groep is alleen interessant als springplank om in contact te komen met je doelgroep. Met deze lijst creëer je je eerste prospects!
Tip 8: Al het bovenstaande gedaan? Nog steeds vol van enthousiasme om te starten? Leg je plannen voor bij je huidige werkgever. Let wel op dat je geen concurrentiebeding hebt! Misschien wil je huidige werkgever meewerken en kun je parttime starten.
Tip 9: Schrijf je in, in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, vraag een BTW nummer aan bij de Belastingdienst (gebeurt tegenwoordig automatisch bij inschrijving) en ga op zoek naar een accountant waar je een goede klik mee hebt! (Dit wordt namelijk de belangrijkste persoon voor je tijdens het ondernemen)
Tip 10: Open een zakelijke rekening en je kan starten!
Bovenstaande tips zijn een leidraad om enigszins goed voorbereid te zijn op het starten. Dit is geen garantie op een succesvolle onderneming. Ondernemen vraagt een continue inspanning van je als ondernemer en je zal altijd bezig zijn. Met creativiteit, doorzettingsvermogen en luisteren naar anderen kom je een heel eind!
Voor voorbeelden van ondernemersplannen kun je kijken op de website van de Kamer van Koophandel of van enkele banken.